Oscar-díjas magyar színész
2024. október 15. 22:50

Adrien Brody, Goldie Hawn, Jamie Lee Curtis vagy Rachel Weisz – csak néhány Oscar-díjas hollywoodi sztár, akik magyar gyökerekkel rendelkeznek. Akad azonban egy színész, az Oscar-díjas Lukács Pál vagy amerikai művész nevén Paul Lukas, aki az elsők között nyerte el az aranyszobrot, echte magyar ajkú színészként az Őrség a Rajnán című filmmel, amiben a világhírű Bette Davis volt a partnere.

The Only Hungarian Oscar-winning Actor Born 130 Years Ago

hungarytoday

1894-ben született Budapesten, az I. világháborúban harcolt, majd Kassán kezdte meg színészi pályáját. Később Budapesten játszott, míg 1927-ben a Ricsén született, Mátészalkán iskolába járt Adolf Zukor, a Paramount filmvállalat elnöke Hollywoodba hívta, és ekkor vette fel a Paul Lukas művésznevet, mivel az amerikaiak nem tudták kimondani a nevét, és félt, hogy emiatt lesz sikertelen a tengerentúlon. A hangosfilm hajnalán nagyon jól elsajátította az amerikai akcentust, így a 20-as évek végétől kezdve rengeteg filmet forgatott, főbb mellékszerepeket, illetve főszerepeket egyaránt. 1943-ban kapta meg élete lehetőségét, az Őrség a Rajnán című náci drámában a kétszeres Oscar-díjas Bette Davis mellett. Ez a főszerep abszolút sztárrá tette az akkor már közel 50 éves Lukácsot. A film nagy siker volt és Lukács Pál volt az első férfi színész, aki valaha megkapta Golden Globe-ot, ugyanis a díjat 1944-ben alapították, és immár 80 éve a filmszakma legfontosabb díja. Lukács diadalmenete azonban itt nem állt meg, a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat is megkapta a megrendítő alakításáért.

Watch On The Rhine Us Poster Art From Left Bette Davis Paul Lukas 1943 Movie Poster Masterprint (11 x 17)

amazon.com


Broadway és a szerelem

140 filmszerepe mellett rendszeresen lépett fel a Broadway színpadain, ahol a kor legnagyobb sztárjai közt tartották számon. A színésznek három felesége volt, azonban nincs tudomásunk arról, hogy gyermeke született volna. Az Oscar-díj után idős karakterszerepeket kapott a Némó kapitány vagy Az éj szelíd trónján című kasszasikerekben. 70 felett már lassított, és inkább tévés produkciókban vállalt szerepet, azonban haláláig aktív volt. 76 éves korában, marokkói útján érte a halál, amikor éppen új otthont keresett magának a nyugdíjas éveire.

origo
Címkék:
  • Ezt a harcot még nem vívtuk meg
    Brutális, kíméletlen szellemi rombolás kell ahhoz, hogy egy kultúra ezt a képességét elveszítse s az adott népet, nemzetet elveszejtse. Nálunk ez az elveszejtés 1900-ban kezdődött.
  • Ellaposodott futball
    A válogatottra vonatkozólag a miniszterelnök mondott lényegeset, igaz, évekkel ezelőtt, és azóta sem ismételte meg. Eszerint a magyar nemzeti tizenegynek a világ tíz legjobb válogatottja közé kell kerülnie. Jelenleg a 32., de Marco Rossi talán elindíthatja csapatunkat a fölfelé vezető úton.
  • Korrupt EU-figurák akarnak kormányt váltani
    „...nem visszariadva antidemokratikus eszközöktől sem, meg kívánják buktatni a hivatalban lévő, a magyar polgárok érdekeit képviselő kormányt, mert ez a magyar vezetés ellenáll Brüsszel nemzeti szuverenitást csorbító elképzeléseinek."
  • Thomas Tuchel az új angol szövetségi kapitány
    Tuchel ismét szigetországban dolgozhat, ahol a Chelsea-vel már sikeres volt. Hiszen megnyerte a Bajnokok Ligáját a londoni együttessel 2021-ben. A hírről elsőként a Sky Sports és a The Times számolt be. Információik szerint. Thomas Tuchel már aláírta a szerződését, így ő lesz az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.
  • Eltemették Jelenits István piarista szerzetest
    Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek, aki maga is Jelenits István tanítványa volt a budapesti Piarista Gimnáziumban, a gyászmisén arról beszélt, személyesen is sokat köszönhet egykori hittantanárának. A bíboros úgy fogalmazott: „lebilincselő volt friss, korszerű és az egyház üzenetéhez hűséges, konstruktív stílusa, amellyel hitünk igazságait és egyházunk történetét bemutatta”.
MTI Hírfelhasználó