„Végre! Testvérek vagyunk!”
Közös nyilatkozatot írt alá a két egyházfő
Az 1054-es nagy egyházszakadás óta először találkozott egymással a katolikus és az orosz ortodox egyház feje pénteken Havannában.
Utoljára frissítve: 2016. február 13. 00:10
2016. február 12. 22:26

Az egyháztörténeti jelentőségű találkozóra, amelyre Kuba fővárosának repülőterén került sor, csaknem ezer éves fagyos viszony végére tehet pontot.

Ferenc pápa és Kirill pátriárka találkozójának első néhány perce nyilvános volt a sajtó számára. A vatikáni központi televízió által közvetített képeken látni lehetett, ahogy megölelik egymást, majd leültek és elkezdtek tolmács segítségével egymással beszélni.

"Végre! Testvérek vagyunk!" - mondta Ferenc pápa spanyolul a pátriárkának, a testvér szó abban a néhány percben többször is elhangzott. Kirill egy adott pillanatban így szólt: "most könnyebben mennek majd a dolgok". A katolikus egyházfő pedig így felelt: "Most világosabban látszik, hogy ez Isten akarata!".

Az újságírókat rövid idő után kiküldték a teremből.

Ferenc pápa és Kirill pátriárka várhatóan két-három órás megbeszélés után közös nyilatkozatot ad ki.

Közös nyilatkozatot írt alá a két egyházfő

Közös nyilatkozatot írt alá Ferenc pápa és Kirill pátriárka pénteken Havannában, ahol a két egyházfő többek között a katolikus és az ortodox egyház közötti párbeszéd további erősítéséről, a kereszténység és az egész emberiség jövőjéről, valamint a társadalom iránti felelősségről tanácskozott.

A mintegy két órás megbeszélés után a két egyházfő a tévékamerák nyilvánossága előtt aláírta közös nyilatkozatát. Az ünnepélyes aktus után megölelték egymást, majd sajtótájékoztatójukon röviden beszámoltak tanácskozásuk eredményeiről.

Kirill úgy fogalmazott, hogy a találkozó baráti hangulatban zajlott, nyitott, őszinte beszélgetés volt, és kiderült: mindkét egyház felelősséget érez a társadalom, a kereszténység és a civilizáció jövője iránt. A pátriárka szerint a beszélgetés során bizonyossá vált, hogy a két egyház képes együttműködni a kereszténység védelmében, a háború elkerülésért, azért, hogy az emberi életet megbecsüljék az egész világon. Az egyháznak nagy szerepe van a modern társadalom életében – mondta Kirill.

Ferenc pápa is örömmel állapította meg, hogy megismerhették egymás álláspontját, és félszavakból is értették egymást. Számos kezdeményezést vitattak meg – mondta a pápa -, amelyeket idővel meg lehet valósítani. Egyben köszönetet mondott a kubai népnek és elnökének, hozzáfűzve: Kuba a jövőben a párbeszéd fővárosává válhat – tette hozzá.

hirado.hu - MTI
MTI Hírfelhasználó