PSZ: Át kell alakítani a jelenlegi oktatási rendszert
A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint a kormány háromévnyi tevékenysége miatt tönkrement a magyar oktatás, ezért nem engednek azon követelésükből, hogy a jelenlegi rendszert át kell alakítani.
2016. február 13. 15:08

Galló Istvánné szombaton, a budapesti Kossuth Lajos téren tartott pedagógustüntetésen kiemelte: a "nagy reform" olyan oktatási rendszert hozott létre, amely rossz a gyermeknek, a pedagógusnak, a nevelő-oktató munkavállalónak, a szülőnek és az egész országnak. A mai iskolák nem tudják hozzásegíteni a diákokat a tudás megszerzéséhez, pedig egy nemzet felemelkedésének záloga az osztálytermekben van - mutatott rá.

Elmondta: azért szervezték a demonstrációt, hogy követeléseiknek nyomatékot adjanak, mert nem fogadják el a félmegoldásokat, és nem elégednek meg a kormány hangulatjavító intézkedéseivel sem.

Szerinte a köznevelés átalakításának terve a miniszterelnök ötlete alapján készült el. Erre utalva idézte Orbán Viktor korábbi, úgynevezett dakota közmondását, amely szerint "ha döglött lovon ülsz, szállj le róla". A köznevelés állatorvosi lova megdöglött, ideje lenne lovat cserélni - fogalmazott Galló Istvánné.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke elmondta: azért vonultak a Kossuth Lajos térre, mert az oktatás iránya elhibázott és a helyzete aggasztó. "Azért vagyunk itt, mert tudjuk, hogy amilyen az oktatás jelene, olyan az ország jövője" - tette hozzá. Becslése szerint sok tízezren jöhettek el a Parlament előtti demonstrációra.

Céljaik érdekében - ha kell - elmennek a végsőkig, akár közös sztrájkbizottságokat alakítanak, és munkabeszüntetéssel is tiltakoznak - jelentette ki a szakszervezeti vezető.

A többi ágazati szakszervezet nevében felszólaló szónokok a színpadon a "Magyarországért" feliratú molinó, egy uniós és egy nemzeti zászló előtt arról beszéltek, nem tűrik, hogy megosszák, egymással szembe fordítsák őket.

Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete elnöke azt mondta, amihez a kormánypártok hozzányúlnak, azt "ellopják vagy tönkreteszik".

Arról is beszélt, hogy a kormány a bölcsődékhez tartozó korai fejlesztés megszüntetésével "a fürdővízzel együtt kiöntötte a gyereket is", mert jelenleg nincs elég szakember, így elmaradnak a fejlesztő órák.

Az elnök 30 százalékos béremelést követelt a szociális ágazatban dolgozóknak.

Sándor Mária, a "fekete ruhás ápolónő", a Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság nevében arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészségügyben dolgozó kiszolgáló személyzet 2007 óta nem kapott béremelést, pedig nélkülük nem működik az ágazat. Milyen ország az, ahol az orvos, a nővér, a pedagógus, a szociális ágazatban dolgozók folyamatos segélykiáltása süket fülekre talál? - tette fel a kérdést.

A megjelentektől azt kérte, hogy az összefogás jeleként a fekete szalag mellé tűzzenek mostantól egy fehéret is.

A szónokok az egész teret betöltő esernyős tömeg előtt arról is beszéltek, a kormány életpályát ígért nekik, ehelyett csak megosztást, kevés béremelést, máshol bércsökkentést kaptak. A beszédeket a demonstrálók többször "Nem hagyjuk!", "Orbán, takarodj!", "Hazaárulók!" skandálással szakították meg.

A beszédek között idéztek a korábban a Pedagógusok Sztrájkbizottsága által összeállított 25 pontos követeléssorból. Követelték egyebek mellett a tankötelezettség korhatárának visszaállítását 18 évre, a tananyag és a tanulói óraszám radikális csökkentését, az intézményvezetők munkáltatói és gazdálkodási jogának visszaállítását, a pedagógusok kötött munkaidejének eltörlését, adminisztratív terheik csökkentését.

A demonstráció végén Sándor Mária kérésére a tömeg öt perces csenddel kívánta kifejezni, hogy nem "balhézni" jöttek a Parlament elé, hanem komolyan gondolják követeléseiket.

------------------------------------

A köznevelés állatorvosi lova megdöglött

Az eső ellenére is megtelt a Kossuth tér szombat napközben a közoktatás siralmas állapotai ellen tiltakozókkal. Volt, aki a GDP hat százalékának oktatásra költését követelte, más pedig úgy érvelt, hogy az „elégedetlenség körbeért” az egyes csoportok között.

Az eseménnyel egy időben a Civil Összefogás Fórum közleményt adott ki, ebben ébredező Soros-csapatokról és a tanári béremelés miatt elégedetlen rendőrökről is írt. Palkovics László oktatási államtitkár pedig sajtótájékoztatót tartott, ahol arról beszélt, hogy okafogyott a tiltakozás.

„Mintha az ég is a magyar oktatást siratná” – mondta az egyik szervező, majd megkezdődött a beszédek sora. A tizenegy felszólalóból elsőként Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezet (ATSZ) elnöke beszélt. Utalva Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szavaira, elmondta: nem balhézni jöttek, hanem azért, mert aggódnak gyermekeik jövőjéért. Varga Andrea szerint meg akarják osztani és látszatkerekasztalokhoz invitálják őket, hogy befogják a szájukat. Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) elnöke kijelentette:

„Amihez a Fidesz–KDNP hozzányúl, azt vagy ellopja, vagy tönkreteszi. A hatalom stadionokat és felcsúti vasutat épít magának, miközben a sérült, idős vagy fogyatékossággal élő embereknek a Taigetoszt kínálja.”

Aquinói Szent Tamás szavaira utalva kijelentette: „Lopás a méltó munkabér meg nem fizetése.” Szavait így zárta: „Azt akarjuk, hogy gyermekeink ne alattvalók, hanem szabad, öntudatos, alkotó emberek legyenek itthon, Magyarországon!”

Sándor Mária, a „fekete ruhás nővér”, a Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság (MMECT) nevében azt mondta: az elmúlt években minden rosszabb lett. „Ez nemzetrontás!” – állította, a tömeg pedig hangos „Hazaárulók, hazaárulók!” skandálással válaszolt. „Kimondjuk feketén-fehéren: nem engedünk a diktatúrának!” – kiáltotta, majd arra kérte a tömeget, hogy a rendezvény végén ne mozduljanak öt percig, és néma csöndben tiltakozzanak. „Mert mi nem balhézni jöttünk” – tette hozzá.

Az elégedetlenség körbeért

Csóti Csaba, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) alelnöke beszédében azt mondta, szabad és félelem nélküli gyermekeket szeretne az ország. Arra biztatott mindenkit, hogy lépjen be a szakszervezetekbe, amelyeknek szemtől szemben, nem kerekasztaloknál kellene tárgyalniuk. Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója ironikus beszédében arról szólt, hogy miként fejlesztené iskoláját, de a Klik miatt erre nincs lehetősége, mivel náluk vannak a szükséges jogkörök. Azt követelte, hogy a GDP hat százalékát költse oktatásra a kormány. Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára felszólalásában egy cinikus „mesét”, példabeszédet mondott el az oktatás szétveréséről. Szerinte a cél közös, a legkisebbeknek adni olyat, ami jobb, mint a hamuban sült pogácsa.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnöke beszédében a kormányt ostorozta, amiért ismerősei meggazdagodását segíti, miközben atomizálja a társadalmat, és mindenkit szembefordít egymással. „Mi mindannyian azért vagyunk itt, mert az irány végletesen elhibázott – folytatta Mendrey. – Az elégedetlenség körbeért” – ezt csak az nem érzi, aki csak hatalomtechnikában gondolkodik, vélte. Szerinte Orbán alábecsülte az elégedetlenkedőket, nem hitte, hogy mindenki összefog a gyermekek jövőjéért.

„Nem hagyjuk, hogy az álmaink végleg elvesszenek. Az álmok álmodói ma már gyermekeink. Ne legyen keserű az ébredésük!” – folytatta Mendrey László, aki szerint „ha kell, elmegyünk a végsőkig, közös sztrájkbizottságot is alakítunk, mert úgy tűnik, másképp nem megy”. Szavait így zárta: „Marha sok dolgunk van. Kezdjünk hozzá.”

Döglött ló

A 17 éves diák, Dávid Gyula Márton elégedetlenül sorolta, milyen gondjai vannak. „Élvezni szeretném a tanulást” – mondta, majd összefogást sürgetett, hogy „boldog, sikeres és összetartó Magyarországon” lehessen élni. Fazakas Gergely szülő így kezdett: „Tisztelt gyászoló lakosság”, majd elmondta, a tömeg létszáma csak azt jelezheti, hogy annyit fizethetnek itt napidíjként, mint a Békemeneteken. Fazakas szerint régen a szülők kevesebbet törődtek az oktatással, mert nem volt ennyi gond. Ironikus beszédében a múlt és a jelen különbségeit sorolta – utóbbit siralmasként beállítva –, a tömegben sokan kínjukban nevettek.

A felszólalók sorát Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke zárta. „A kormány tönkretette a magyar oktatást”, amely rossz a gyereknek, a pedagógusnak, a szülőnek és rossz az egész országnak – kezdte. Szerinte nincs szabadság a rendszerben, pedig a szegénység felszámolásának eszköze a tudás. „A hatalom tudatosan taszítja szegénységbe a felnövekvő nemzedék nagy részét” – jelentette ki Gallóné, aki szerint elfogyott a türelem. „Egy nemzet felemelkedésének záloga az osztálytermekben van – mondta, hozzátéve: – Nem hagyjuk, hogy húzzák az időt. Mi, pedagógusok mindaddig kitartunk, amíg a társadalom támogat minket, amíg mellettünk vagytok!” A tárgyalások szerinte nem hoznak eredményt, mert nem olyan személyekkel egyeztetnek, akiknek lenne felhatalmazásuk megállapodást kötni. Galló Istvánné úgy vélte, hogy mivel a miniszterelnök ötlete alapján reformálták meg az oktatást, és ő hozza a döntéseket, vele kellene tárgyalni. „Ha döglött lovon ülsz, szállj le róla” – idézett Gallóné egy korábban Orbán által elmondott dakota közmondást.

„Miniszterelnök úr, a köznevelés állatorvosi lova megdöglött. Ideje lenne lovat cserélni!” – zárta szavait, majd elénekelték a Szózatot.

A tüntetés végén a fekete ruhás nővér, Sándor Mária ismét felszólította a tömeget, hogy öt perc néma csenddel tiltakozzon. Be is tartották: csak az esőcseppek koppanása hallatszott. „Isten áldjon, Magyarország!” – zárta Sándor Mária a tüntetést, majd mindenki hazaindult.

MTI / MNO
  • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
    Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
  • Politikai stabilitás mint érték
    Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
MTI Hírfelhasználó