Országgyűlés: új csatákra kész!
Hangos kérdésekkel, válaszokkal, interpellációkkal, ingerelhetik egymást, a fő eseménynek azonban - értelemszerűen – e ciklusban is a törvényjavaslatok, határozatok vitái ígérkeznek.
2016. február 14. 15:24

Csendes főhajtással kezdődik hétfőn az Országgyűlés tavaszi ülésszaka.Megemlékeznek három, a közelmúltban elhunyt volt országgyűlési képviselőről, Komáromi Istvánról (MSZP), Speidl Zoltánról (MDF) és Rimóczi Józsefről (MSZP).

Döntés születhet a házszabályi rendelkezésektől való eltérésről (Szövege: PDF),  majda széles nyilvánosság mellőzése érdekében – kormányjavaslatra - az Országgyűlés felkéri a Honvédelmi és rendészeti bizottságot, hogy „a honvédelmi feladatok 2014. évi megvalósításáról, a Magyar Honvédség felkészítéséről, állapotáról és fejlesztéséről” címmel benyújtott titkos beszámolóról zárt ülésen a Honvédelmi és rendészeti bizottság tárgyaljon és  határozzon. Hasonló megtiszteltetés vár a Mezőgazdasági bizottságra is: az Országgyűlés felkéri „az agrárgazdaság 2014. évi helyzetéről” címmel a földművelésügyi miniszter  által fémjelzett beszámoló tárgyalására és határozathozatalára.

Folytatásként, nem kevés lendülettel, az interpellációk és az azonnali kérdések órái következnek. Fölöttébb nem csendben, hangzatos kérdésekkel, válaszokkal ingerelik egymást. A mentelmi jog birtokában szabad keserűen igazat mondani, valóságot leleplezni, és szabad hazudni, sértegetni, vádaskodni. Íme, a hétfői ülésen „főszereplést” kínáló interpellációs szónoklatok tervezett témái.

 

INTERPELLÁLÓ

TÉMA

CÍMZETT

HILLER ISTVÁN

MSZP

A közoktatás jövőjéről.

emberi erőforrások minisztere

DÚRÓ DÓRA

Jobbik

Tényleg jó irányba indultak el?

emberi erőforrások minisztere

SZÉL BERNADETT

LMP

Miért hazudtak a magyar családoknak?

Miniszterelnökséget vezető miniszter

BECSÓ ZSOLT

Fidesz

El lehet odázni Salgótarján költségvetését?

belügyminiszter

GŐGÖS ZOLTÁN

MSZP

Mi lesz Mezőhegyessel?

Miniszterelnök

LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY

Jobbik

Fél lábbal a sírban, biztonságos-e a betegellátás?

emberi erőforrások minisztere

FÖLDI LÁSZLÓ

KDNP

Mik a közigazgatási rezsicsökkentés tapasztalatai a bevezetés után egy hónappal?

Miniszterelnökséget vezető miniszter

SZABÓ SZABOLCS

független

A csepeliek várják a kormány válaszát a hév megszüntetésével kapcsolatban!

nemzeti fejlesztési miniszter

SCHMUCK ERZSÉBET

LMP

Miért nem magán kezdi a kormány a bürokráciacsökkentést?

Miniszterelnökséget vezető miniszter

TILKI ATTILA

Fidesz

Új év, új adózás, milyen változásokat hoz a 2016. évi új adórendszer az emberek életében?

nemzetgazdasági miniszter

TUKACS ISTVÁN

MSZP

Néhány kérdés az Országos Mentőszolgálatról!

emberi erőforrások minisztere

SZILÁGYI GYÖRGY

Jobbik

Tisztább közélet vagy a vagyonok eltitkolásának lehetősége? - Ez itt a kérdés!

Miniszterelnök

SCHMUCK ERZSÉBET

LMP

Mikor kezdődik a felelős agrárkormányzás?

földművelésügyi miniszter

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ

MSZP

A "családbarát kormány" családellenes intézkedéseiről... avagy mi az, amiről az állami propaganda nem beszél?!

emberi erőforrások minisztere

EGYED ZSOL

Jobbik

Ki védi meg az állatokat?

földművelésügyi miniszter

KORÓZS LAJOS

MSZP

Befejezték-e a rokkantak rendkívüli felülvizsgálatát? Mennyi embertől vették el az ellátását az elmúlt öt év alatt?

emberi erőforrások minisztere

GÚR NÁNDOR

MSZP

Miért nem becsüli meg a kormányzat a közszolgálatban és a kormányhivatalokban dolgozó munkavállalóit?

Miniszterelnökséget vezető miniszter

 

Késő estébe nyúlóan két indítványról is tárgyalnak a teremben maradt képviselők. 

- 2017. év Arany János Emlékévvé nyilvánításáról. L. Simon László (Fidesz), Földi László (KDNP) indítványa. 4. Szövege: PDF.  Általános vita a lezárásig.

- Magyarország Kormánya és a Koreai Köztársaság Kormánya között a katonai minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló egyezmény kihirdetéséről. Előterjesztő: kormány, - honvédelmi miniszter. Szövege: PDF. Általános vita a lezárásig.

 

KEDD

 

Bemelegítésként ezúttal is a napirend előtti szócsaták ígérkeznek, a folytatásban viszont a vezérszónokok tündökölhetnek. 

- A Vegyifegyver Tilalmi Szervezet és Magyarország között az OPCW kiváltságairól és mentességeiről szóló megállapodás kihirdetéséről. Előterjesztő: kormány, – külgazdasági és külügyminiszter. Szövege: PDF. Általános vita a lezárásig.

- A konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI. törvény módosításáról. Előterjesztő: kormány, – külgazdasági és külügyminiszter. Uniós napirendi pont! Szövege: PDF. Általános vita a lezárásig. Nemzetiségi napirendi pont!

- Magyarország Kormánya és az Iráni Iszlám Köztársaság Kormánya között a jövedelem- és a vagyonadók területén a kettős adóztatás elkerüléséről és az adóztatás kijátszásának megakadályozásáról szóló megállapodás kihirdetéséről. Előterjesztő: kormány, – nemzetgazdasági miniszter. Szövege: PDF. Általános vita a lezárásig.

- A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény, valamint a sportról szóló 2004. évi I. törvény módosításáról. Előterjesztő: kormány, – nemzetgazdasági miniszter. Szövege: PDF.  Általános vita a lezárásig.

- Magyarország Kormánya és a Globális Zöld Növekedési Intézet között kötendő, a Globális Zöld Növekedési Intézet kiváltságait és mentességeit részletező jogállási megállapodás kihirdetéséről. Előterjesztő: kormány,– nemzeti fejlesztési miniszter. Szövege: PDF.  Általános vita a lezárásig.

- Magyarország Kormánya és a Koszovói Köztársaság Kormánya között a nemzetközi közúti személyszállításról és árufuvarozásról szóló megállapodás kihirdetéséről. Előterjesztő: kormány,– nemzeti fejlesztési miniszter. Szövege: PDF.  Általános vita a lezárásig.

- Az egyrészről az Európai Unió és tagállamai, másrészről az Iraki Köztársaság közötti partnerségi és együttműködési megállapodás kihirdetéséről. Előterjesztő: kormány, - Miniszterelnökséget vezető miniszter. Szövege: PDF.  Általános vita a lezárásig.

- A postai szolgáltatásokról szóló 2012. évi CLIX. törvény módosításáról. Németh Szilárd István (Fidesz)  indítványa. Szövege: PDF.  Tárgysorozatba vételtől függően, általános vita a lezárásig.

Bartha Szabó József
megmondó
Jó lenne, ha az általános művelődési környezet emelkedne olyan nívóra, hogy flaszterparaszt és közokirat-hamisító még pártszékház portása se lehessen.
 • Medgyessy is, Gyurcsány is mulasztott
  „Gyurcsány Ferenc akkor is, és most is hivatalos személynek számít, márpedig hivatalos személyeknek kötelessége a tudomására jutott bűncselekményt feljelenteni.”
 • Harcoljunk a hazánkért
  Magyarországot az egykori tűzzel-vassal való támadások után sokkal veszélyesebb fegyverrel: az aljassággal támadják hosszú ideje.
 • Storcknak mennie kell
  Egy órán át emberhátrányban játszottak, és a világklasszist sorában tudó Portugáliának csak egy gólt sikerült szereznie ellenünk.
 • Demokratikus pontok a Vérszerződésben
  A második, a harmadik és az ötödik pont egyértelműen demokratikus elv, az első és a negyedik inkább a rend fenntartására tett eskü.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI