Újra megjelentek az illegális bevándorlók
Hónapokon át elkerülték a migránsok a magyar-szerb határszakaszt, az elmúlt egy hónapban azonban újra megjelentek az illegális bevándorlók, és egyre többen rongálják meg az útjukat álló kerítést. Egyelőre a határsértők száma meg sem közelíti a fél évvel ezelőttit, de már most rendőri és katonai erősítést kellett vezérelni a határszakaszra.
2016. február 15. 23:45

Hónapok teltek el azóta, hogy utoljára az ásotthalmi mezőőrök autójában ültünk, hiszen szeptember közepe óta, a déli határ lezárásával nyugalom költözött a településre. A lakosok megnyugodhattak, a bevándorlók a könnyebb útvonalat választva messze elkerülték Ásotthalmot és Röszkét. Kivétel persze akadt, de a jól kiépített rendszernek köszönhetően a kisszámú határsértő gyorsan a rendőrök, vagy a katonák karjaiba szaladt.

Az utóbbi hetekben azonban a rendőrségi közlemények szerint újra egyre többen próbálnak átjutni a lezárt határon, nemrég egy 24 fős csoportot fogtak el a rendőrök.

„Persze, próbálkoznak” – tudjuk meg az egyik ásotthalmi mezőőrtől. Sáringer Zoltán szerint azért sokkal nyugalmasabb az élet, mint néhány hónappal ezelőtt, de két-három hete ismét egyre többen rongálják meg a kerítést, hogy az EU területére schengeni övezetbe juthassanak. A mezőőr a rendőröktől úgy tudja, eldobált szerszámokat is több alkalommal találtak.

„A módszerek most is ugyanazok, reggelente jelennek meg 4-5 fős csoportok, általában azon a részen, ahol csak a gyors telepítésű drótakadály áll. Ezen viszonylag könnyen átjutnak, aztán irány az erdő. Ott a hőkamerák is nehezebben találják meg őket. A településre azonban elvétve jutnak be, mire elérik a falu szélét, már utolérjük őket” – mondta el Sáringer Zoltán.

A lezárt határszakasz mellet járva feltűnik, hogy több rendőr, és katona őrzi, mint korábban, ezt Ásotthalom polgármestere is megerősíti. Nemrég erősítés érkezett a térségbe, most szinte kilométerenként, párban járőröznek a katonák és a rendőrök.

„Mindenképpen megnyugtató a jelenlétük a határ vonalán, de azért az ötfős mezőőrségünk továbbra is működik. Decemberben kifejezetten ennek a fenntartására kaptunk a Belügyminisztériumtól 9,1 millió forintot. Ebből hőkamerát is vásároltunk, hogy éjszaka is eredményesen meg tudják állítani azokat, akik átjutottak a kerítésen” – tájékoztatta a Helyi Híradókat Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere.

Tavaly szeptemberben, a határ teljes lezárása előtt a bevándorlók gyakran Szegedig is zavartalanul eljutottak, mostanra a legtöbb esetben már a Röszke környékére érkezőket is megállítják, mielőtt elérnének a városig, hogy onnan vonattal Budapest felé menjenek tovább. Vannak lakossági panaszok, de jóval kevesebb, mint korábban, tájékoztatott az egyik szegedi önkormányzati képviselő.

„Hetente mintegy öt bejelentés érkezik. Számítottunk erre, nehéz tavaszra készülünk, ahogy szigorodnak a törvények az EU-ban, minden kiskaput meg fognak próbálni kihasználni a migránsok. A helyi lakosokban természetesen él még az őszi tapasztalat, ezek az apró jelek is nagy nyugtalanságot keltenek, de bízunk abban, hogy sikerül megállítanunk a migrációt, legalábbis abban a tömegben, ami az elmúlt időszakot jellemezte” – válaszolta a Helyi Híradók kérdésére Nógrádi Tibor.

hirado.hu
megmondó
Korruptak voltak Honecker alatt, korruptak voltak Medgyessy alatt, és „megbízhatóak”újabb bő évtized elteltével Brüsszelben az Európai Unió égisze alatt is.
 • Soros után
  „A kommunistáktól még nehéz lesz megszabadulni, mert senki nem olyan veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem a zsákmányt.”
 • Resurrexit tertia die
  Protonok, elektronok, neutronok élettelen parányaiból ragyog fel a csodálatos, megfoghatatlan, de azért körülírható és csodálatos érték: a szeretet.
 • Korlátozni a napi hülyeséget
  Állítólag Einstein mondotta egyszer, hogy a világűr és az emberi butaság végtelen – de különösen az utóbbi.
 • Gyűlölet és politika
  A kis párt elnöke utóbb bebújt egy pénzember hóna alá, olyan milliárdos hajlatába, amely figura korábban a nagy párt elnökének bizalmasa, diáktársa volt.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI