Taxisblokád és a vasárnapi tüntetés
"nem támadhat magyar a magyarra"
Részlet a Lezsák Sándorral készült interjúból, mely megjelent a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) kiadásában.
2016. február 22. 18:18

"Spontán adódott az ötlet, vagy készült korábban is már arra, hogy egy útvonalat be kellene járni?

Volt ilyen elképzelésem, de ott tudatosodott, hogy elérkezett a pillanat, amikor el kell vinni innen a tömeget, és majd később visszahozni. Arra gondoltam, hogy amíg tárgyalnak, átmegyünk a Margit hídon, majd vissza a Lánchídon. Egy kicsit azt is reméltem, hogy talán még többen leszünk. A frakcióval is érzékeltetni akartam, hogy nincs okuk megijedni. Egyébként közülük is jöttek többen is: Gyarmati Dezső és Fekete Gyula is az ülésről jött. Hozták a híreket, hogy nagy vita volt a frakcióban: „Lezsák nagyon veszélyes, kockázatos játékot űz, veszélyes fordulathoz vezethet ez. Inkább meg kell egyezni valamilyen formában” – vélték az MDF-frakcióban. Amikor a képviselői irodaház előtt vonultunk el, tudtuk, hogy néznek bennünket az ablakból. Fáklyákat is sikerült hozatnom. Megállítottam a tömeget a képviselői irodaház és a híd között. Ott volt egy nagy szemetes konténer. Fölmásztam rá – akkor láttam csak igazán, hogy milyen sokan vagyunk –, és egy hangosbeszélőn próbáltam hozzájuk szólni. Persze sokan nem hallották, csak azt látták, hogy megállunk. Én próbáltam arról beszélni, hogy a taxisok nem ellenségeink, hanem megtévesztett emberek. Nem lehetünk egymás ellenségei. Mondtam, hogy most nagy nyugalomban át fogunk menni a lezárt hídon.

Fentről, az irodaház ablakából elég riasztónak látszott, hogy a tömeg elindul a híd felé. A híd eltorlaszolva, előtte és mögötte hemzsegnek a kormányellenes tiltakozók. Mielőtt a híd alá értünk volna – mert először alatta kellett átmenni, hogy aztán felmenjünk a lépcsőn –, megállított több rendőr. Volt köztük egy alezredes, aki kérdezte, hogy föl akarunk-e menni a hídra. Mondtam: „igen”. Az alezredes szelíden, de határozottan figyelmeztetett: „Nem mehetnek fel, mert fönn vasrudakkal állnak, és ebből nagyon nagy baj, tragédia lesz.” „Akkor is átmegyünk a hídon”. Elmondta még egyszer. „Átmegyünk a hídon!” – válaszoltam újra. Kérdezte a rendőr, hogy ki vállalja ezért a felelősséget. „Én vállalom a felelősséget, ki más” – válaszoltam. És akkor félreállt. Látta, hogy nem tud lebeszélni, látta az elszántságot és a nagy tömeget a hátam mögött. A rendőr félrehúzódott, mi pedig mentünk tovább. Felkanyarodva a hídra, láttam, hogy tényleg vasrudakkal állnak, és a barikádot jelentő kerti vaspadok látványa is felvillant előttem. És mi közeledtünk. Gyarmati Dezső azt mondta: „Sándor, most mi lesz, ezek a vízbe dobálnak bennünket!” „Te könnyen beszélsz, Te tudsz úszni. Én még úszni se tudok” – mondtam kétségbeesetten. „Mi legyen?” – kérdezte. „Tudod mit? Énekeljünk! A Himnuszt! Kezdd el a Himnuszt!” És ekkor valaki, ott mellettünk elkezdte. És énekeltük a Himnuszt… Mintha a Jóisten súgta volna meg. Talán az egyetlen helyes megoldás volt. Himnusz közben nem támadhat magyar a magyarra. A vasrudakat leengedték, és félrehúzódtak. Közben énekeltük a Himnuszt. A Himnusz után rákezdtünk a Kossuth-nótára… Úgyhogy végigénekeltük a hidat, aztán a rakpartot. Onnan jól lehetett látni, hogy a tömeg vége akkor fordult a Margit hídra, amikor mi már a híd másik végén lekanyarodtunk. Megérkeztünk a Lánchídhoz. Érdekes módon, ott már kormányellenes tüntetőket nem találtunk, simán a spenótház elé értünk. Közben azért többször megálltunk, hogy bevárjuk egymást. Várakozás közben beszéltem a tömeghez. Főleg azt, hogy nyugalom, mi vagyunk a nyugodt erő, rend lesz az országban. Nyilván sokan nem is hallhatták, csak azok, akik 30-40 méterre voltak. Nincs is olyan öblös hangom, de valahogy megnyugtató volt az, hogy láttak valakit, aki rendezi a sorokat."

Részlet a Lezsák Sándorral készült interjúból, mely megjelent a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) kiadásában. Szekér Nóra - Nagymihály Zoltán (szerk.): Taxisblokád I., Egy belpolitikai válság története - tanulmányok, interjúk (Antológia Kiadó, Lakitelek 2015).

gondola
  • Kövér: Magyarország magyar ország akar maradni
    Kövér László azt mondta: a több mint ezeréves Kárpát-medencei magyar történelemben "egy demokratikusan megválasztott Országgyűlés által 2011-ben megalkotott első írott alkotmányunk szerint mi, magyarok a jövőben is önrendelkező és cselekvőképes államban, önazonosságát megőrző nemzetként és demokratikus jogrendben akarunk élni".
  • Csatanyerés a keresztény önvédelemben
    A kereszténységet ennél bőszültebben már alig lehet támadni! Ne feledjék, a keresztényüldözés a XXI. század legjelentősebb emberi jogi válsága. A világban soha nem látott mértékben tombol a keresztényüldözés! Naponta átlagosan nyolc keresztényt gyilkolnak meg, és mintegy 260 millió hívő van kitéve üldöztetésnek.
  • Éric Zemmour: Magyarországnak igaza van
    Éric Zemmour kifejtette, hogy a labdarúgó-Európa-bajnokságot is – mint oly sok nagyszabású sportversenyt – foglyul ejtették különféle lobbik és mozgalmak, amelyek felhasználják a népszerű sportokat és sporteseményeket saját kisebbségi ideológiájuk terjesztésére.
MTI Hírfelhasználó