Taxisblokád és a vasárnapi tüntetés
"nem támadhat magyar a magyarra"
Részlet a Lezsák Sándorral készült interjúból, mely megjelent a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) kiadásában.
2016. február 22. 18:18

"Spontán adódott az ötlet, vagy készült korábban is már arra, hogy egy útvonalat be kellene járni?

Volt ilyen elképzelésem, de ott tudatosodott, hogy elérkezett a pillanat, amikor el kell vinni innen a tömeget, és majd később visszahozni. Arra gondoltam, hogy amíg tárgyalnak, átmegyünk a Margit hídon, majd vissza a Lánchídon. Egy kicsit azt is reméltem, hogy talán még többen leszünk. A frakcióval is érzékeltetni akartam, hogy nincs okuk megijedni. Egyébként közülük is jöttek többen is: Gyarmati Dezső és Fekete Gyula is az ülésről jött. Hozták a híreket, hogy nagy vita volt a frakcióban: „Lezsák nagyon veszélyes, kockázatos játékot űz, veszélyes fordulathoz vezethet ez. Inkább meg kell egyezni valamilyen formában” – vélték az MDF-frakcióban. Amikor a képviselői irodaház előtt vonultunk el, tudtuk, hogy néznek bennünket az ablakból. Fáklyákat is sikerült hozatnom. Megállítottam a tömeget a képviselői irodaház és a híd között. Ott volt egy nagy szemetes konténer. Fölmásztam rá – akkor láttam csak igazán, hogy milyen sokan vagyunk –, és egy hangosbeszélőn próbáltam hozzájuk szólni. Persze sokan nem hallották, csak azt látták, hogy megállunk. Én próbáltam arról beszélni, hogy a taxisok nem ellenségeink, hanem megtévesztett emberek. Nem lehetünk egymás ellenségei. Mondtam, hogy most nagy nyugalomban át fogunk menni a lezárt hídon.

Fentről, az irodaház ablakából elég riasztónak látszott, hogy a tömeg elindul a híd felé. A híd eltorlaszolva, előtte és mögötte hemzsegnek a kormányellenes tiltakozók. Mielőtt a híd alá értünk volna – mert először alatta kellett átmenni, hogy aztán felmenjünk a lépcsőn –, megállított több rendőr. Volt köztük egy alezredes, aki kérdezte, hogy föl akarunk-e menni a hídra. Mondtam: „igen”. Az alezredes szelíden, de határozottan figyelmeztetett: „Nem mehetnek fel, mert fönn vasrudakkal állnak, és ebből nagyon nagy baj, tragédia lesz.” „Akkor is átmegyünk a hídon”. Elmondta még egyszer. „Átmegyünk a hídon!” – válaszoltam újra. Kérdezte a rendőr, hogy ki vállalja ezért a felelősséget. „Én vállalom a felelősséget, ki más” – válaszoltam. És akkor félreállt. Látta, hogy nem tud lebeszélni, látta az elszántságot és a nagy tömeget a hátam mögött. A rendőr félrehúzódott, mi pedig mentünk tovább. Felkanyarodva a hídra, láttam, hogy tényleg vasrudakkal állnak, és a barikádot jelentő kerti vaspadok látványa is felvillant előttem. És mi közeledtünk. Gyarmati Dezső azt mondta: „Sándor, most mi lesz, ezek a vízbe dobálnak bennünket!” „Te könnyen beszélsz, Te tudsz úszni. Én még úszni se tudok” – mondtam kétségbeesetten. „Mi legyen?” – kérdezte. „Tudod mit? Énekeljünk! A Himnuszt! Kezdd el a Himnuszt!” És ekkor valaki, ott mellettünk elkezdte. És énekeltük a Himnuszt… Mintha a Jóisten súgta volna meg. Talán az egyetlen helyes megoldás volt. Himnusz közben nem támadhat magyar a magyarra. A vasrudakat leengedték, és félrehúzódtak. Közben énekeltük a Himnuszt. A Himnusz után rákezdtünk a Kossuth-nótára… Úgyhogy végigénekeltük a hidat, aztán a rakpartot. Onnan jól lehetett látni, hogy a tömeg vége akkor fordult a Margit hídra, amikor mi már a híd másik végén lekanyarodtunk. Megérkeztünk a Lánchídhoz. Érdekes módon, ott már kormányellenes tüntetőket nem találtunk, simán a spenótház elé értünk. Közben azért többször megálltunk, hogy bevárjuk egymást. Várakozás közben beszéltem a tömeghez. Főleg azt, hogy nyugalom, mi vagyunk a nyugodt erő, rend lesz az országban. Nyilván sokan nem is hallhatták, csak azok, akik 30-40 méterre voltak. Nincs is olyan öblös hangom, de valahogy megnyugtató volt az, hogy láttak valakit, aki rendezi a sorokat."

Részlet a Lezsák Sándorral készült interjúból, mely megjelent a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) kiadásában. Szekér Nóra - Nagymihály Zoltán (szerk.): Taxisblokád I., Egy belpolitikai válság története - tanulmányok, interjúk (Antológia Kiadó, Lakitelek 2015).

gondola
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
 • Szijjártó: FARE önkéntes munkásőrök csoportja
  Szijjártó Péter nonszensznek nevezte a szervezet tevékenységét, és reményét fejezte ki, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke „megszabadítja az európai futballt ettől a munkásőr-szervezettől, mert ezek csak bajt okoztak, meg bajokat is fognak okozni”. „Jól látszik, hogy fogalmuk sincsen a világról, és halvány fogalmuk sincsen a magyar történelemről” – emelte ki.
MTI Hírfelhasználó