Folyamatosan vagdossák a déli kerítést
Ismét rekordot döntött a Magyarországon elfogott illegális bevándorlók száma. Vasárnap a déli határnál egy nap alatt 237 embert tartóztattak fel a rendőrök. A kerítést drónok, helikopterek és több száz rendőr is folyamatosan vigyázza, a belügyminiszter hatékonynak tartja a határzárat.
2016. február 22. 21:54

Tavaly október óta, amióta áll a déli határon a biztonsági határzár, nem jött olyan sok migráns Magyarországra, mint vasárnap. A rendőrök 237 határsértővel szemben intézkedtek, ami megdöntötte az előző napi csúcsot. A hétvégén, péntektől vasárnapig összesen 501 határsértőt fogtak el. Ez csaknem annyi, mint januárban egész hónapban.

Februárban eddig összesen 1552 migránst tartóztattak fel, ami majdnem háromszor annyit, mint januárban. Az elfogott személyek zöme gazdasági bevándorló, akik új útvonalat keresnek.

Kerítésvágók és csempészek segíthetik őket

A legtöbben átvágják a kerítést, így jutnak be az országba. Egyre többen próbálkoznak újra ezen az útvonalon, minden bizonnyal embercsempészek segítségével jutnak el idáig, hiszen olyan országokból érkeznek, amelyek állampolgárait már hetek óta nem engedik át a görög-macedón határon sem.

Éjszaka számítanak rájuk

Napközben is kisebb nagyobb csoportok jelentek meg a kerítés szerb oldalán. Minden bizonnyal ők is át akartak jönni. A rendőrök, amíg lehetett kísérték őket, de végül mindegyikük visszament Szerbia felé, valószínűleg éjszaka próbálnak majd meg átjönni.

A röszkei tranzitzónánál is várakozott egy marokkói csoport, pihentek egy ideig, de ők végül nem mentek be. Viszont volt, aki másként döntött, és a központban beadta menedékjogi kérelmét.
 

Mást mond a rendőrség és a BBC a kerítés hatékonyságáról

A brit közszolgálati műsorszolgáltató, a BBC internetes oldalán budapesti tudósítójuk arról írt, hogy hatástalan a kerítés, mert idén februárban többen érkeztek Szerbiából Magyarországra, mint tavaly ugyanebben az időben, a kerítés megépítése előtt.

A rendőrség adatai azonban mást mutatnak. E szerint, tavaly február elején érte el Magyarországot a migránsok első nagy hulláma. Volt, hogy napi 1000-1700 fővel szemben kellett intézkedni.

A kerítés tavaly október közepi megépítése állította meg a menekültáradatot. A belügyminiszter éppen ezért a technikai határzárat továbbra is hatékonynak tartja. Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta, korábban volt olyan nap, amikor egy nap tízezren érkeztek a magyar határokhoz és át is keltek rajta. Manapság pedig van olyan nap, amikor egyetlen egy ember sem próbál átlépni a kerítésnél. „Számomra ez hatékony" – fogalmazott.

Kerítésjavító egység állt fel

A belügyminiszter hozzátette, külön egységet állítottak fel, a kerítés helyreállítására. Pintér Sándor szerint a sérülések javításának költségei jelenleg minimálisak, az igazán nagy tételt a megerősített rendőri jelenléttel kapcsolatos kiadások jelentik.

Helikopterrel, drónnal és hőkamerával is folyamatosan figyelik a határszakaszt, és több mint fél ezer rendőr és katona is járőrözik a kerítés mentén.

hirado.hu - MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • A legnagyobb veszély az, hogy egyre mélyebbre ássák magukat az árokba
  „Engem nem érdekel, hogy ki hergel kit. A tanárok a diákokat, a diákok a tanárokat, vagy a politikusok hergelik kiállásra őket. Ennek a boncolgatásától el kéne lépni, és a kölcsönös bizalmat kellene valahogy visszahozni” – Rátóti Zoltánt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem frissen kinevezett kuratóriumának tagját kérdeztük modellváltásról, elvégzendő feladatokról, jogkörökről, ellenállásról, illetve szembesítettük a sértett felek követeléseivel. Interjúnk.
 • Akarjuk a győzelmet!
  Nem nézhetjük tétlenül a liberális pusztító káosz kialakulását, létünk védelmében nem lehetünk önkorlátozók.
 • Baloldali tömb formálódik Gyurcsány Ferenccel szemben
  Legutóbb a Momentum elnöke fogalmazta meg, mit gondol Gyurcsány Ferenc vezérszerepéről. Közben az MSZP már azon aggódik, hogy a belviszály a 2022-es választási esélyeket is veszélyezteti – hangzott el az M1 Híradójában.
MTI Hírfelhasználó