Boros: nagy csákánnyal bontanák le az unió legértékesebb részét
Egy német tanulmány szerint ha összeomlik Schengen, az 1400 milliárd euró veszteséget okozhat az Európai Uniónak az elkövetkező tíz évben.
2016. február 24. 12:08

Boros Imre közgazdász a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy ez évi 140 milliárd eurós veszteséget jelent, amit az uniós 12 ezer milliárdos GDP-hez mérten akár elhanyagoltnak is tekinthetnénk, de mégsem az, mert érzékeny területeket, országok közötti gazdasági kapcsolatokat érint.

Példaként említette, hogy ha a kecskeméti Mercedes-gyárban eddig elég volt két kamion az alkatrészek szállítására, akkor a határellenőrzés szigorításával megnő a várakozási idő, vagy plusz raktárt kell létesíteni nálunk, vagy több kamiont forgalomba állítani, mindkét megoldás finanszírozási többletet jelent – magyarázta.

Szerinte egyértelműen versenyképesség-romlást eredményezne, ha megszűnne Schengen, és talán a veszteséget még alul is becsülik. Mint fogalmazott: az Európai Unió legértékesebb részét bontanák le nagy csákányokkal. A folyamat kaotikus, és ez semmi jót nem ígér a gazdaságnak – fűzte hozzá.

Arra a felvetésre, hogy ehhez képest Törökországnak mindössze 3 milliárd eurót ad az unió a migránsgondok enyhítésére, Boros Imre azt mondta: nincs az a költség, ami sok lenne ahhoz, hogy mentsük Schengent, hiszen egy „csehországnyi GDP-t vinne el ez a marhaság”. Schengen nem vicc – szögezte le.

Kossuth Rádió /180 perc
MTI Hírfelhasználó