A kommunizmus áldozataira emlékeznek országszerte
Országszerte megemlékezéseket tartanak ma, a kommunizmus áldozatainak emléknapján. Áder János köztársasági elnök este Békéssámsonban mond beszédet az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév első eseményeként.
2016. február 25. 08:10

A megemlékezések a fővárosi Olimpia parkban, Kovács Béla, a Független Kisgazdapárt (FKGP) néhai főtitkára szobránál kezdődnek. Előbb Turi-Kovács Béla fideszes országgyűlési képviselő mond beszédet a polgári kisgazdák képviseletében, később ugyanott Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára emlékezik, majd megnyitja a Kommunista bűnlajstrom című kiállítást.

A központi rendezvények keretében délután Békéssámsonban Áder János államfő Zámbori Tamás polgármester és az egykori békéssámsoni ellenállócsoport két tagja társaságában megtekinti a Szabadság Házában berendezett kiállítást, amely a csoport történetéről szól. A köztársasági elnök a Békés megyei településen este hatkor mond beszédet a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából. Ez a rendezvény egyben az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév első eseménye.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke Sátoraljaújhelyen mond beszédet az emléknapi megemlékezésen, amely ökumenikus imával kezdődik.

A fővárosban Tarlós István főpolgármester a III. kerületben, a Katinyi mártírok parkjában mond beszédet a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett ünnepségen.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő a KDNP II. kerületi szervezetének megemlékezésén vesz részt a Gyorskocsi utcai emléktáblánál. Ünnepi beszédet mond Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, a KDNP fővárosi elnöke, a koszorúzáson a miniszter mellett jelen lesz Láng Zsolt polgármester, a Fidesz kerületi szervezetének elnöke.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Pest megyei Kistarcsán mond beszédet, majd a résztvevők megtekinthetik a magyarországi internáló táborokról készült fényképkiállítást, valamint bejárhatják a kistarcsai egykori internáló tábort.

Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese a IX. kerületi önkormányzat ünnepségén, a Nagy Ferenc-emléktáblánál mond beszédet. A megemlékezés a Pinceszínházban folytatódik egyebek mellett Faludy György, Nagy László, Petri György és Kányádi Sándor verseinek felidézésével.

Emellett országszerte számos településen – többek között Egerben, Kaposváron, Salgótarjánban, Debrecenben, Nyíregyházán, Nagykanizsán, Keszthelyen, Hévízen, Zalaegerszegen, Szolnokon, Orosházán – tartanak megemlékezést az önkormányzatok, pártok és civil szervezetek.

A Duna tévé 20 óra 40 perctől vetíti az Életreítéltek című filmet, amely az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni megtorlás kevéssé ismert, ám annál fontosabb helyszínét mutatja be. A Nemzeti Örökség Intézetének első saját gyártású filmje az egykori áldozatok visszaemlékezésein keresztül mutatja be a Kisfogházat, ahol a forradalom elítéltjei közül rengetegen raboskodtak, és amelynek udvarán sokakat ki is végeztek.

Közép- és Kelet-Európában elsőként Magyarország döntött úgy, hogy legyen emléknapja a kommunizmus áldozatainak, akikről először 2001. február 25-én emlékeztek meg az Országgyűlésben és az ország középiskoláiban, s azóta minden évben tartanak emlékünnepségeket. Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata minden év február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánította.

Az emléknap időpontja arra utal, hogy 1947-ben a szovjet megszálló hatóságok ezen a napon tartóztatták le Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát, akit országgyűlési képviselőként mentelmi jog védett. Ez volt az első lépés Magyarországon a totális egypárti diktatúra kiépítése felé, amely a kommunistáktól még távolságot tartó erők megfélemlítésével, az FKGP feldarabolásával járt, s egyben megnyitotta az utat Nagy Ferenc miniszterelnök májusi eltávolítása előtt.

magyaridok.hu - MTI
megmondó
Korruptak voltak Honecker alatt, korruptak voltak Medgyessy alatt, és „megbízhatóak”újabb bő évtized elteltével Brüsszelben az Európai Unió égisze alatt is.
 • Soros után
  „A kommunistáktól még nehéz lesz megszabadulni, mert senki nem olyan veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem a zsákmányt.”
 • Resurrexit tertia die
  Protonok, elektronok, neutronok élettelen parányaiból ragyog fel a csodálatos, megfoghatatlan, de azért körülírható és csodálatos érték: a szeretet.
 • Korlátozni a napi hülyeséget
  Állítólag Einstein mondotta egyszer, hogy a világűr és az emberi butaság végtelen – de különösen az utóbbi.
 • Gyűlölet és politika
  A kis párt elnöke utóbb bebújt egy pénzember hóna alá, olyan milliárdos hajlatába, amely figura korábban a nagy párt elnökének bizalmasa, diáktársa volt.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI