A demokráciához tartozik a nép meghallgatása
Demokráciában természetes, hogy az ország jövőjét meghatározó kérdésekben az emberek mondanak véleményt és döntenek – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-nek.
2016. február 25. 09:01

A tárcavezető arra reagált, hogy Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter szerda délutáni sajtótájékoztatóján a magyar kormány kvótákkal kapcsolatos népszavazási kezdeményezésére vonatkozó újságírói kérdésre kijelentette: „minden országnak joga van saját nemzeti döntéseket hozni, az én politikai értékelésem azonban kritikus”. „Nem hinném, hogy ma Európa úgy tudná kezelni a migrációs válságot, hogy egyes országok a saját polgáraikra testálnak bizonyos kérdéseket annak érdekében, hogy aláássák a közösen európai szinten elfogadott döntéseket”. Gentiloni egyúttal óva intett olyan precedensektől, amelyek „negatívak, vagy akár veszélyesek is lehetnek”.

Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: demokráciában teljesen természetes, hogy az ország jövőjét alapvetően meghatározó kérdésekben az emberek mondanak véleményt és hoznak döntést. Ráadásul még egyetlen olyan közös európai megoldás sem született, amely eredményes választ adna a bevándorlási válság kihívásaira – vélekedett.

Szijjártó Péter úgy látja, nem megoldás az, hogy „egyes országok nem tartják be a közös szabályokat, majd ennek terhét szét akarják osztani azok között, akik mindent megtesznek a közös szabályok betartása érdekében”.

Trócsányi: a demokráciához tartozik a nép meghallgatása

Az igazságügyi miniszter szerint a demokráciához tartozik a nép meghallgatása, és a migrációs kérdéskör annyira jelentős, hogy meg kell kérdezni az ország lakosságát róla. Így reagált Trócsányi László az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában a kormányfő által szerdán bejelentett népszavazási kezdeményezésre.

A miniszter felidézte: a kormány szerdán hozott egy határozatot arról, hogy a kötelező betelepítési kvótáról szóló országos népszavazás kiírását kezdeményezi. A referendum kérdése úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?".

Trócsányi László azokra az ellenzéki reagálásokra, melyek szerint alkotmányellenes a kérdés, azt mondta: a kérdés az alaptörvényen alapszik, és nincs olyan nemzetközi szerződés, amellyel ütközne. Az igazságügyi miniszter kitért arra is, hogy az Európai Unióban vannak kizárólagos hatáskörök, mint például a vámunió vagy a kereskedelem és vannak osztott hatáskörök is. Trócsányi László kiemelte: az alaptörvény értelmében nem adták át az Európai Uniónak azt a hatáskört, hogy kötelezően lehessen betelepíteni embereket az országba. Kiemelte: ez egy olyan fontos kérdés, amely egy adott állam szuverenitásával függ össze.

A népszavazás menetéről az igazságügyi miniszter azt mondta: ez egy hosszú folyamat, hónapok fognak eltelni, míg sor kerülhet rá. Ha a népszavazás eredményes lesz, az Országgyűlésnek annak nyomán kötelezően jogszabályt kell alkotnia - fejtette ki Trócsányi László.

Az igazságügyi miniszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában úgy fogalmazott: az Európai Unió jelenleg a demokratikus deficittől "recseg-ropog". Az EU is mindig azt kívánja, hogy a nemzeti parlamenteket minél inkább vonják be - jegyezte meg. Trócsányi László bátor kezdeményezésnek nevezte a referendumot, de mint kiemelte: ha a demokratikus deficitet akarják csökkenteni, akkor az ilyen lépésekre szükség van.

MTI nyomán
MTI Hírfelhasználó