Németország hangja ma nyers, durva és agresszív
A kérdésre, hogy a nemzeti érdekeket többre tartja-e, mint az unió érdekeit, a magyar miniszterelnök azt mondta, hogy Európa a nemzeti érdekek összességéből áll. Ami rossz a németeknek, az osztrákoknak, vagy a magyaroknak, az nem lehet jó EU-politika.
2016. február 25. 10:06

A német Bild Zeitung kiadója és vezető riportere a várható kvótaügyi népszavazásról, a Németországgal és Merkellel való kapcsolatról, a Visegrádi négyekről, a Közel-Keletről, Putyinról, Erdoganról és Lengyelországról is kérdezte a magyar miniszterelnököt.

Orbán Viktor a migránskvóta legeltökéltebb ellenzőjeként ismert Európában, az illegális bevándorlók szétosztásának kulcsát most népszavazással akarja megakadályozni – vezeti fel a Bild Zeitung az interjút, amelyben a magyar miniszterelnök megadja a választ a miértekre.

„Azért kezdeményeztem ezt a népszavazást, mert meg kell akadályozni az EU – európai jogot sértő – kötelező betelepítési kvótáját. Nem tudunk az emberek feje felett olyan döntéseket hozni, amelyek generációkra súlyosan megváltoztatják az életüket. A befogadási kvóta jelentősen megváltoztatná Magyarország etnikai, kulturális és vallási arculatát. Az én döntésem nem Európa ellen irányul, hanem az európai demokrácia érdekét szolgálja. Mert mi is a demokrácia alapelve? Végül is ez a hűség a nemzethez. Mi közép-európaiak a történelmi tapasztalatunkból tudjuk, előbb vagy utóbb elveszítjük a szabadságunkat, amikor nem a polgáraink érdekeit képviseljük. Mi nem akarunk migránsokat szétosztani, hanem meg akarjuk védeni a polgárainkat. Azaz, nem akarjuk, hogy migránsok jöjjenek hozzánk. Miért kellene nekünk Németország problémáját importálni? – kezdte a beszélgetést Orbán Viktor.

A kérdésre, hogy a nemzeti érdekeket többre tartja-e, mint az unió érdekeit, a magyar miniszterelnök azt mondta, hogy Európa a nemzeti érdekek összességéből áll. Ami rossz a németeknek, az osztrákoknak, vagy a magyaroknak, az nem lehet jó EU-politika.

Az interjú egyik sarkalatos kérdése, hogy mi zavarja a legjobban? Orbán Viktor erre azt válaszolta, a legjobban az zavarja, hogy Brüsszel eltűri és támogatja a szerződésszegések kultúráját. Maastricht, Schengen, Dublin – semmi sem érvényes már.

A magyar miniszterelnök egyértelművé tette, hogy szerinte a migrációs válság okozója nem Németország, hanem a közel-keleti válság, az elsősorban Szíriában és Irakban uralkodó káosz. A német kancellár asszony csak erre reagált, amikor a migránsokat meghívta. ”Csak kívánni tudom Angela Merkelnek, hogy meg tudja csinálni, amit eltervezett„ – mondta Orbán Viktor. Magyarországon azonban a jogot előbbre valónak tartjuk, és nem megyünk bele ilyen kísérletezésbe. Amikor a beszélgetőtársak, Kai Diekmann, a Bild kiadója és Hans-Jörg Vehlewald, a lap vezető riportere nem értették, hogy a kísérletezés alatt a magyar miniszterelnök mire gondol, bővebben is kifejtette. Amikor ellenőrizetlen tömegeket engednek be az országba, egyben terrorizmust, bűnözést, antiszemitizmust és homofóbiát is importálunk.

Amennyiben Berlin és Brüsszel tavaly nyáron meghallgatta volna Közép-Európát, akkor ma Európában néhány tízezer menekült lenne itt és nem több mint egy millió ellenőrizetlen migráns, mondta Orbán Viktor, amikor a német kancellár asszonnyal kapcsolatos álláspontjáról kezdték kérdezni. A miniszterelnök elzárkózott attól, hogy Angela Merkelnek tanácsokat adjon, de megosztotta beszélgetőtársaival azon meglátását, miszerint az európai politika ma migránsügyben megosztott, a politikusok pedig kevéssé figyelnek oda saját népük véleményére.

Az interjú készítői megemlítették, hogy Robert Fico szlovák miniszterelnök migránsügyben német diktátumot említett. Orbán Viktor nem használná a diktátum szót, de kiemelte, hogy Németország nagy és erős, Berlin nyomásának igen nagy ereje van. És Németország hangja ma nyers, durva és agresszív.

Orbán Viktor a visegrádi négyek közös állásfoglalásának, valamint az EU nettó befizető Németország és a jelentős EU-s támogatásokat felhasználó Magyarország viszonyának kritikus boncolgatására elmondta, hogy Magyarország nem tartozik semmivel Németországnak. A németek támogatták a magyarok EU-s felvételét, ezt köszönjük. Ezután Magyarország megnyitotta a piacait az EU előtt. Magyarország még az idén visszafizeti az összes EU-tartozását az utolsó centig. „Nem akarunk más költségén élni, és nem szeretnénk, ha mások élnének a mi költségünkre” – tette hozzá a miniszterelnök.

Amikor a Bild munkatársai a közös európai szolidaritásról kérdezték, Orbán Viktor kiemelte, hogy Magyarország szolidáris a többi európai nemzettel szemben. Megvédte és megvédi Európa külső határát, amire mintegy 200 millió eurót költött. Ezen kívül mintegy 100 ezer menekültet fogadott be Ukrajnából.

A március 7-ére tervezett EU-Törökország csúccsal kapcsolatban azt kérdezték Orbán Viktortól, hogy hisz-e a török elnöknek. „Erdogan elnök a személyes barátaim közé tartozik – kezdte válaszát a miniszterelnök. – Kapcsolatunk Törökországgal szoros és bizalomteljes. Ettől függetlenül úgy vélem, hogy az EU koldusként lép fel Törökországgal szemben, és könyörög a segítségért. Azért kerülhet sor arra, hogy Európa biztonsága Törökországtól függ, mert nem merjük megvédeni magunkat.”

„Közeli kapcsolatokat ápol Putyinnal, Erdogannal, és mostanában Lengyelországgal is. Miért választ mindig ilyen nehéz barátokat?” – kérdezték a liberális Bild munkatársai.

Itt nemzeti érdekekről van szó, és nem pedig arról, hogy kivel sörözik szívesen az ember, vagy néz futballmeccset – mondta Orbán Viktor. Magyarország csak akkor tud biztonságban és jólétben élni, ha Berlin, Moszkva és Ankara is ebben érdekelt. Lengyelországgal más a helyzet. Itt Közép-Európában történelmi sors köti össze a nemzeteket, ez időnként életet, vagy halált is jelent. Kevés az olyan nemzeti kapcsolat, amelyben a történelem során habozás nélkül ontották vérüket a másik szabadságáért. A lengyel-magyar ilyen.

Végezetül a Közel- és Közép-Kelettel kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte, hogy Európának alázatot kell tanulnia. Egyedül nem tudja megoldani a konfliktust. Kritizáljuk Oroszországot, miközben az Egyesült Államok az oroszokkal együtt tárgyal a szíriai békéről. Európa lényegében csak szemlélője az eseményeknek. Ráadásul közös európai bevándorlási álláspont nélkül az EU olyan, mint egy idős asszony, aki fejcsóválva hallgatja a sokkoló híreket, de közben elfelejti bezárni a bejárati ajtót.

magyaridok.hu
megmondó
Világossá vált, hogy a rasszizmus ellen oly bőszen hisztériázó uniós vezéralakok egy bizonyos rasszizmus fölött szemet hunynak.
 • A demokrácia torzszülöttje
  Maga Medgyessy nevezte puccsistáknak megbuktatóit szinte percekkel leváltása előtt egyes tévéadásban. Ezt még el tudta érni miniszterelnökként.
 • Európa elesett, reconquista harc következik
  Ha valaki nagy nyilvánosság előtt közzéteszi másságát, például azt, hogy ő se nem férfi, se nem nő, azt valóságos hősként ünneplik.
 • Jézus célkeresztben
  Jézus ellen ugyanolyan gyűlölködés folyik, mint két évezrede, amikor Pilátust belerántották a bűnbe a római gyarmat helyi lakosai.
 • Kétfrontos harc Európa megvédéséért
  Egy amerikai tőzsdespekuláns széles, több kontinenst lefedő hálózatot szőtt az utóbbi negyven évben.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI