Népszavazási hullámot jósol a nyugati sajtó
Londontól Pozsonyig reagált a nemzetközi sajtó a magyar kormány által bejelentett, kvótával kapcsolatos népszavazás hírére.
2016. február 26. 08:40

Példátlan kihívást intézett Orbán Viktor bejelentésével Brüsszel fennhatósága ellen – így kommentálta az eseményt a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap. Mint írják, nincs precedens arra, hogy valamely tagország népszavazásra bocsátott volna egy ilyen döntést. A cikk szerint az EU vezetői tartanak attól, hogy a brit EU-tagságról David Cameron miniszterelnök által kiírt referendum „népszavazási járványt” szabadított el, és a tagországok referendumokkal akarnak majd engedményeket elérni Brüsszelnél.

A Financial Times szerint a kvótaügyben hozott EU-döntés jogilag kötelező erejű Magyarországra is, de Brüsszelnek a gyakorlatban kevés közvetlen eszköze van a kezdeményezés betartatására, ha Budapest ellenáll. A londoni gazdasági napilap szerint Orbán Viktor a migrációval szembeni keményvonalas ellenállást tette harmadik hivatali időszakának fő tematikájává.

Az ARD német közszolgálati televízió Tagesschau.de című hírportálja szerint Európa „elsáncolja magát szögesdrót és népszavazások mögé”, és a menekültellenes koalíció – mindenekelőtt Magyarország és Ausztria – megmutatja, milyen a gátlástalan menekültpolitika. A cikkben az is olvasható, hogy Orbán példája iskolát teremt, az EU menekültpolitikájáról nem brüsszeli csúcstalálkozókon döntenek majd, hanem „populista nemzetállami népszavazásokon”.

Orbán fellázítja Magyarországot címmel jelent meg kommentár a Spiegel Online liberális német hírportálon. A szerző véleménye szerint a miniszterelnök „ügyes manővert” hajt végre, amellyel eltereli a figyelmet a belpolitikai gondokról, és jelentős nyomás alá helyezi az EU-t.

A Die Presse című osztrák konzervatív napilap elemzője, Boris Kálnoky úgy véli, a jogi következményekkel nem bíró, de jelzésértékű népszavazás sikere esetén Orbán Viktor azt mondhatja Brüsszelben, hogy a kényszerkvóta az EU demokratikus alapértékeibe ütközik, legalábbis Magyarországon. Kálnoky szerint a magyar kormányfő ebben az értelemben szólított fel szerdán más országokat is arra, hogy tartsanak népszavazást a kérdésben.

Első migránsellenes referendumnak tartja a magyar javaslatot az Il Sole24Ore. Az olasz gazdasági napilap szerint a népakarat eredménye, úgy tűnik, előre meg van írva: a népszavazásra bocsátott kérdés megtévesztő, mivel a szavazót olyan helyzetbe hozza, hogy válasza csakis egyfajta lehet. A szerző hozzátette: Budapest nem tőrt, hanem szokása szerint kardot rántott elő, és civilizációs összecsapássá tette a kérdést.

A menekültelosztási kvóta ügyében bejelentett népszavazás veszélyes Európa számára – erről a Gazeta Wyborcza című lengyel baloldali liberális napilap írt. Az Orbán-kormányt rendszeresen bíráló szerző, Michal Kokot szerint „a migránsellenes hangulatokra alapozó politikai tőkekovácsolás ilyen próbája katasztrófával végződhet”, mivel a kelet-közép-európai országoknak a schengeni övezetből való kizárását vonhatja maga után. A Sme című liberális szlovák napilap úgy fogalmazott: a kvótákról szóló referendummal Orbán újabb lövést adott le az Európai Unióval folytatott háborújában, amellyel kivezeti Magyarországot Schengenből.

magyaridok.hu
MTI Hírfelhasználó