Fekete Zsolt lesz Salgótarján polgármestere
Fekete Zsoltot (MSZP, DK, Tarjáni Városlakó Egyesület) választották meg polgármesternek a részeredmények szerint a vasárnapi salgótarjáni időközi választáson.
2016. február 28. 21:40

A szavazatok 77 százalékának feldolgozása alapján Fekete Zsolt a voksok 52 százalékát kapta meg. Simon Tibor (Fidesz-KDNP) a szavazatok 40, Hulitka István (Jobbik) 6, Thürmer Gyula (Magyar Munkáspárt) 2 százalékát szerezte meg.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint - az adatok 95 százalékos feldolgozottságánál - Fekete Zsolt 7394 szavazatot kapott a vasárnapi időközi polgármester-választáson, Simon Tibor 5693-at. Hulitka Istvánra (Jobbik) 882-en, Thürmer Gyulára (Munkáspárt) 257-en voksoltak.

A nógrádi megyeszékhelyen azért kellett újra településvezetőt választani, mert tavaly novemberben meghalt Dóra Ottó, a város szocialista polgármestere.

Elemzői vélemények

A salgótarjáni időközi polgármester-választás ismét megmutatta, ha az ellenzék kétosztatúsága, a centrális politikai rendszer egyik fő adottsága felbomlik, a legesélyesebb ellenzéki jelölt képes legyőzni a kormánypártot – vélekedett la nol.hu-nak nyilatkozva Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont intézet vezetője.

Mint kifejtette, Salgótarjánban most a tavalyi Veszprém és Tapolca ismétlődött meg: ahogyan Veszprémben a Jobbik és Tapolcán az MSZP jelöltjének gyengesége, Salgótarjánban ismét a Jobbik erőtlensége kellett az ellenzéki kihívó győzelméhez. – Hulitka István 2014 őszéhez viszonyítva, akkori szavazóinak a felét is elvesztette. - Fontos különbség azonban a tavalyi időközi országgyűlési és az idei polgármester-választás között, hogy Salgótarján a kormánypártok szempontjából nem elesett, hanem nem sikerült a visszaszerzése – tette világossá Mráz. Megfogalmazása szerint a választás győztese az MSZP, ezüstérmese a Fidesz, legnagyobb vesztese pedig a néppárti ambíciókat ápoló Jobbik. -Mindez azonban helyi eredmény, az országos politikához, pláne a 2018-as választáshoz kevés köze van. A Fidesznek azonban egy szimbolikus győzelemről le kellett mondania – szögezte le Mráz.

Eleve hibás hipotézis volt, hogy a migráns-téma népszerűség- és szavazatszerző erejét lehetséges egy salgótarjáni polgármester-választáson tesztelni – rögzítette a legfőbb tanulságot Böcskei Balázs. Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetének kutatója szerint a nógrádi megyeszékhely sajátos, az MSZP által „jól meggyúrt" terep, ahol a szocialisták rendelkeznek a szükséges aktivistahálózattal és mozgósító erővel, amit az önkormányzat összetétele is jelez. A párt ezúttal is jól mozgósított, láthatóan a legtöbb szavazójukat sikerült ráébreszteni a voksolás fontosságára.

– Ez egy válságrégió, ahol nem működnek a makropolitikai üzenetek – jegyezte meg Böcskei, aki szerint a Fidesz nagyot hibázott, amikor közvetlenül a választás előtt a migránskérdésre helyezte a hangsúlyt. - Az adott szociális háttérrel Salgótarján nem ebben a diskurzusban él – jegyzete meg. Szerinte a város megtartása az MSZP számára presztízskérdés, a vereséget nagyon nehéz lett volna megmagyarázni, ami látszott is, a kampányra fordított energiákon. – Mindenképpen nyerniük kellett – állítja Böcskei Balázs, aki szerint az eredménynek is ez a legkézenfekvőbb olvasata: nem a Fidesz veszített, hanem az MSZP győzött.

Simon Tibor gratulált Fekete Zsoltnak

Simon Tibor, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje közösségi oldalán közölte, telefonon gratulált Fekete Zsoltnak (MSZP-DK-Tarjáni Városlakó Egyesület), akit Salgótarján polgármesterévé választottak vasárnap.

Tisztelt salgótarjániak! Köszönöm mindenkinek, aki elment és szavazatával segítette városunk jövőjének alakítását - írta Simon Tibor, hozzátéve: a demokrácia írott és íratlan szabályai alapján a többség döntése szent és sérthetetlen. Ma úgy döntött a szavazók többsége, hogy az eddigi úton haladjon tovább a város - tette hozzá.

A Fidesz-KDNP vesztes jelöltje jó munkát kívánt Fekete Zsoltnak, ugyanakkor külön megköszönte a város több ezer lakójának a rá leadott szavazatát.

Simon Tibor köszönetet mondott azoknak is, akik javaslatukkal, véleményükkel segítették munkáját a kampány során.

A Fidesz pénzügyi feltárást vár az új polgármestertől

A Fidesz gratulált Fekete Zsoltnak, a szocialista polgármesterjelöltnek vasárnapi győzelméhez, ugyanakkor közölte, elvárják tőle, hogy hivatalba lépését követően haladéktalanul tárja fel, mennyit romlott Salgótarján pénzügyi helyzete a szocialista városvezetés eredményeként.

A kormánypárt az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében emlékeztet, Salgótarján, ahogy 2014-ben, most is szocialista polgármestert választott.

A Fidesz hangsúlyozta, Fekete Zsolttól elvárja, hogy vizsgálja ki, mennyi pénz tűnt el az elmúlt másfél évben, mennyi a város valós hiánya, kik és milyen módon vettek részt a "források eltüntetésében", továbbá az új költségvetésben tisztázza, miként tudja idén biztosítani a város működését és fejlesztését.

Tóbiás: a salgótarjáni választás reményt és hitet ad

A salgótarjáni választás reményt és hitet ad mindazoknak, akik Magyarországon úgy gondolják, hogy le kell váltani Orbán Viktort, hogy egy szabadabb, biztonságosabb, és élhetőbb országot teremtsünk - mondta Tóbiás József vasárnap Salgótarjánban, ahol a nem hivatalos végeredmény alapján Fekete Zsolt, a baloldal jelöltje nyerte meg az időközi polgármester-választást.

Az MSZP elnöke tapssal kísért, "megnyertük, megnyertük" skandálás közepette érkezett meg Fekete Zsolttal és segítőikkel a párt salgótarjáni irodájánál tartott esti sajtótájékoztatóra.

Tóbiás József elsőként azt mondta: "köszönet Dóra Ottónak, barátunknak, aki elindította azt a változást, amit ma megerősített a város. És köszönet Salgótarjánnak, hogy volt bátorsága nemet mondani a gyűlöletkeltésre, a zsarolásra, a fenyegetésre, és a békés építkezést választotta."

DK: szétesőben a kevesek Magyarországa

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint "miközben Orbán Viktor hamis sikerjelentésekkel áltatta a magyarokat" vasárnapi évértékelőjén, a salgótarjániak nemet mondtak a Fidesz politikájára.

"Szétesőben a kevesek Magyarországa" - fogalmazott Varju László, a DK alelnöke az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében, amelyben gratulált Fekete Zsoltnak, a polgármester-választás győztesének, valamint a városukért kiálló salgótarjániaknak, és a kampányban részt vevő DK-s aktivistáknak. "Ma nem csak Salgótarján, hanem Magyarország is nagy győzelmet aratott, míg a nap egyetlen vesztese a hatalmával gátlástalanul visszaélő Fidesz" - fejtette ki.

A DK politikusa hangsúlyozta, a salgótarjániak ma az egész ország előtt tettek tanúbizonyságot bátorságukról és városukért érzett feltétlen elköteleződésükről.

"Biztató jel a hazug népszavazás előtt, hogy Salgótarján nem hitt a hazug propagandának, és nem engedett a zsarolásnak" - húzta alá az ellenzéki politikus, hozzátéve, Kövér László azzal fenyegette meg a salgótarjániakat a kampányban, hogy ha "élhető jövőt szeretnének, nem szabad hibát elkövetniük az időközi választáson".

Varju László szerint azonban a megyeszékhelyen "hatástalanok maradtak a Fidesz legaljasabb módszerei". A Fidesz, úgy tűnik már csak közvélemény-kutatást tud nyerni, mert az elmúlt két évben rendre elveszítette a legfontosabb időközi választásokat - fogalmazott a DK politikusa.

A Jobbik békés politikai együttélést szeretne

A Jobbik gratulált Fekete Zsoltnak, a salgótarjáni időközi polgármester-választás szocialista győztesének, egyúttal felajánlotta szakmai támogatását a város vezetésének.

Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke és Hulitka István, a párt salgótarjáni polgármesterjelöltje az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményben hangsúlyozta:: a Jobbik olyan békés politikai rendszert szeretne felépíteni, amelyben a különböző politikai erőknek nem a másik hazug lejáratása a fő célja, hanem a rájuk szavazó közösség minél hatékonyabb képviselete.

Salgótarján egy szocialista város, amelyet a kormány a kampány során megzsarolt, de a megyeszékhelyen minden maradt a régiben: az elhunyt szocialista polgármestert a helyettese váltja - írták a közleményben.

Kiemelték, a kiélezett helyzet miatt a salgótarjániak a két esélyesebb jelölt között döntöttek, ám ez nem tükrözi az országos helyzetet, mivel a Jobbik szavazóbázisa jóval magasabb mind az országban, mind Salgótarjánban.

A politikusok megjegyezték továbbá, hogy a Jobbik végig tiszta, programközpontú kampányt folytatott, megmutatva, hogy mocskolódás és sárdobálás nélkül is lehet kampányolni. "A jelen választás eredményétől függetlenül segíteni fogjuk a salgótarjáni embereket, egyúttal felajánljuk szakmai támogatásunkat a város vezetésének" - fogalmazott Sneider Tamás és Hulitka István.

Salgótarjánban többen szavaztak most, mint legutóbb

A választásra jogosultak csaknem fele szavazott vasárnap az időközi polgármester-választáson, a részvételi arány magasabb volt, mint a 2014 októberében tartott önkormányzati választáson.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 17.30-ig a 30910 választópolgár közül 14209-en leadták voksukat.

A 2014-es önkormányzati választás 37,56 százalékos részvétel mellett zajlott Salgótarjánban.

A nógrádi megyeszékhelyen azért kellett újra településvezetőt választani, mert tavaly novemberben meghalt Dóra Ottó, a város szocialista polgármestere.

MTI, nol.hu
megmondó
Világossá vált, hogy a rasszizmus ellen oly bőszen hisztériázó uniós vezéralakok egy bizonyos rasszizmus fölött szemet hunynak.
 • A demokrácia torzszülöttje
  Maga Medgyessy nevezte puccsistáknak megbuktatóit szinte percekkel leváltása előtt egyes tévéadásban. Ezt még el tudta érni miniszterelnökként.
 • Európa elesett, reconquista harc következik
  Ha valaki nagy nyilvánosság előtt közzéteszi másságát, például azt, hogy ő se nem férfi, se nem nő, azt valóságos hősként ünneplik.
 • Jézus célkeresztben
  Jézus ellen ugyanolyan gyűlölködés folyik, mint két évezrede, amikor Pilátust belerántották a bűnbe a római gyarmat helyi lakosai.
 • Kétfrontos harc Európa megvédéséért
  Egy amerikai tőzsdespekuláns széles, több kontinenst lefedő hálózatot szőtt az utóbbi negyven évben.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI