Megkezdődött a reformáció emlékéve
Kétszáznál több egyházi, kulturális és tudományos program várható a reformáció emlékévének keretében, ezekre a kormány 500 millió forintot fog költeni.
2016. február 29. 16:03

Balog Zoltán miniszter, a Reformáció Emlékbizottság ügyvezető elnöke elmondta az emlékév megnyitó ünnepségén: a reformáció emlékéve nem néhány vallási közösség belső ügye, hanem Magyarország és a Kárpát-medencei magyarság ünnepe, hiszen a reformáció "létfontosságú értékeket adott és ad a mai napig" a nemzetnek.

Ez az erő mentette meg a 16. században és erősítette később a magyar nyelvet, és "aki a magyar nyelvet erősíti, őrzi és továbbadja, az hozzájárul a nemzet önazonosságtudatának erősítéséhez" - fogalmazott.

Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság munkájának segítéséért felelős miniszteri biztos a programokról szólva ismertette: vetélkedővel, okostelefonos filmkészítéssel, rajzfilmekkel, koncertekkel és sportrendezvényekkel szeretnék megszólítani a fiatalokat, színdarabokban, irodalmi, képzőművészeti alkotásokban, mozi- és tévéfilmekben fogják megmutatni a reformáció értékeit és történetét az arra nyitott embereknek.

A reformáció "rejtett kincseinek feltárását" szolgálják az emlékévben a kormány által támogatott levéltári és egyéb kutatások, kutatóösztöndíjak és konferenciák.

Lesznek továbbá mozgó kiállítások és egy nagy szabású, a reformáció történetét bemutató kiállítás is a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke arról beszélt, hogy a reformáció első napjaira és 500 éves történetére visszatekintve "megtalálhatjuk azt az éltető forrást, amelyre a mai Magyarországnak, Kárpát-medencének, sőt Európának is elengedhetetlen szüksége van ahhoz, hogy szellemében, hitében, erkölcsében és világszemléletében megújuljon".

Együtt ünnepelnek az evangélikusok is

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke kiemelte: ma legalább akkora szükség van a megújuláshoz nélkülözhetetlen "friss lélekre", mint volt a 16. században.

"Azzal a reménységgel nézünk e közelgő jubileumra, hogy Isten föl tudja használni arra, hogy a megújulás lelke végigsöpörjön ezen a fáradt kontinensen" - fogalmazott.

"Erős vár a mi Istenünk" - idézte a 46. zsoltárt, amit az evangélikusok köszönésként is használnak -, de "nyitott kapukkal".

Épp ezért "ökumenikusan szeretnénk megünnepelni ezt az évfordulót, és nem a múlt iránti nosztalgiával, hanem azzal a hittel, hogy Isten lelke most is jelen van közöttünk" - tette hozzá az evangélikus püspök.

MTI
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó