Pincérnemzet?
Részlet Csurka István: Pincérnemzet? című jegyzetéből, mely a Magyar Rádió Vasárnapi Újság műsorában hangzott el 1990-ben.
2016. március 1. 09:50

„Egy negyven év alatt kialakult rendszert nem lehet parlamentáris eszközökkel egy-két hónap alatt alapvetően megváltoztatni. Különösen akkor nem, ha a régi rendszer alkotóelemeit, azt a vezető réteget, amelynek együttműködésére a kormányzáshoz feltétlenül szükség van, a korábban megszerzett tudás, gyakorlat és a nemzetközi összeköttetései és a másik oldalon álló emberek,  a volt elnyomottak szükségszerű gyámoltalansága is segíti.

A kormányzat tehetetlensége maga a közös nemzeti tehetetlenség, amely már odáig fajult, hogy a társadalom nem is látja saját érdekeit. Azok, akik eddig leghangosabban követelték az európaiságot, az európai értékrendhez való csatlakozást, ma a háttérből és nyíltan minden eszközt bevetve támogatják az országot balkanizáló taxis-anarchiát, a törvénytelen barikádemelést, és kétszínűen tárgyalást követelnek, amikor az utcán való kitartásra biztatják az utakat elállókat.

A cél a következő: térdre kényszeríteni a kormányt, de elsősorban a magyar gazdasági rendszert, hogy az egész magyar gazdaság áron alul kerüljön árverésre. Miután ez megtörtént, azok kezébe kerül a magyarság egész vagyona, azok lesznek a tulajdonosok, mégpedig a magántulajdon közösen kivívott szentsége alapján, akik eddig vagy az elmúlt rendszer kinevezettjei voltak, vagy pedig messzi földről érkeznek vevőként. Így bezárul a kör, mert lehet, hogy pillanatnyilag ez után az átrendeződés után jobb ízű lesz az élet, a lencse, de a magyarság nagy népi tömegei előtt végleg becsapják a nemzetté válás kapuját. És nem olyan nemzeti középosztály alakul ki, amelyik Európába vezethetné az egész nemzetet, hanem egy hibrid és jellegtelen, tartás nélküli.

Nem szeretek magamra hivatkozni, de én ezt az eshetőséget már 1987-ben felvetettem az első lakiteleki sátorozáson. Azt mondtam, hogy a nemzeti katasztrófa az lesz, ha ez a nép pincérnemzetté válik a saját hazájában. Vagyis: ha a puszta kiszolgálás lesz a feladata.  Most a taxisok csinálják ezt az úgynevezett forradalmat. A taxizás is egy szolgáltatás. Ha most nem hallgatunk a józan eszünkre, a teljes kiszolgáltatottságba érkezhetünk meg. A taxiórák most nem ketyegnek, de a történelemé igen.”

Részlet Csurka István: Pincérnemzet? című jegyzetéből, mely elhangzott a Magyar Rádió Vasárnapi Újság műsorában 1990-ben. A szöveg más dokumentumokkal együtt  megjelent a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) kiadásában, melyet olvasásra szeretettel ajánlunk.

Riba András László – Házi Balázs (szerk.): Taxisblokád II., Egy belpolitikai válság története - dokumentumok (Antológia Kiadó, Lakitelek 2015).

gondola
  • Magyarország geopolitikai súlyánál sokkal jobban teljesített az EP-ben
    Sokkal jobban teljesített Magyarország geopolitikai és nemzetgazdasági súlyánál az Európai Parlament (EP) most lezárult ötéves ciklusában, amire eddig még nem volt precedens – mondta ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég munkatársa az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.
  • Mérgez a brüsszeli kettős mérce
    Amikor Magyarország helyéről, jövőjéről, európai érdekérvényesítési stratégiáiról gondolkodunk, tudnunk kell azt, hogy mi a most folyó szellemi küzdelem lényege.
  • Erdő Péter: A szeretet nem csak érzelem
    Felelősek vagyunk a szavainkért, a szeretet nemcsak érzelem, hanem gondolatban, szóban és cselekedetben is meg kell nyilvánulnia – mondta Erdő Péter bíboros, prímás esztergom-budapesti érsek a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában nagypénteken.
MTI Hírfelhasználó