Életveszélyes "játék" terjed Magyarországon
Egyre gyakrabban veszélyeztetik ismeretlenek a légi közlekedést pusztán szórakozásból. Magyarországon is évről évre többször jelentik a pilóták, hogy a földről lézerfényt irányoztak a repülőjükre, tavaly több tucat ilyen eset történt. A repülőn utazók életét veszélyeztető lézerezés visszaszorítására lennének módszerek.
2016. március 3. 14:58

Jót nevet, aztán pár száz ember meghal miatta, nagyjából ez történhet rosszabb esetben, amikor valaki lézerrel vakítja el egy repülő pilótáját. Az életveszélyes játék Magyarországon is terjed.

Landolás előtt veszik célba a repülőket

Az elmúlt nyolc évben itthon nagy ütemben nőtt a repülőgépek elleni lézerezések száma. A pilóták az ország szinte minden pontjáról jelentenek eseteket, az elkövetők pedig polgári és katonai, nagyobb és kisebb gépeket is eltalálhatnak, jellemzően leszálláskor, amikor a pilótafülke ablaka nagyobb szögben fordul a föld felé – mondta a hirado.hu-nak Háy György volt Malév-pilóta, balesetvizsgáló.

A szakértő szerint ma már évi több tucatszor irányítanak koncentrált fénynyalábot ismeretlen személyek a gépekre. Mint az iho.hu is beszámolt róla, Magyarországon 2008-ban jelentettek először lézeres eseményt, az incidensek száma pedig évről évre nő, egyedül 2014 és 2015 között volt némi visszaesés, negyvenháromról harmincnyolcra.

Ez azonban nem biztos, hogy azt jelenti, alábbhagyott ez a valóban felelőtlen, ostoba és mások életét veszélyeztető játék. Lehetséges, hogy a pilóták a nagy esetszám, illetve a felderítés elmaradása miatt már nem nagyon látják értelmét a hivatalos bejelentésnek – mondta a hirado.hu-nak a Közlekedésbiztonsági Szervezet munkatársa.

Vakságot is okozhat

Mint Háy György mondta, Magyarországon a lézerezők eddig „csak” addig jutottak, hogy elvonták a pilóták figyelmét, vagy ami már súlyosabb, zavarták a látásukat, de teljesen elvakítani még nem tudtak repülőgép-vezetőt. Külföldön ez már többször megtörtént, sőt a lézer ideiglenes látáskiesést, és akár vakságot is okozhat.

Februárban pilótafülkére irányított lézersugár miatt döntött a Londonba való visszatérés mellett a Virgin Atlantic légitársaság New Yorkba tartó utasszállító repülőgépének kapitánya. A brit légtársaságok pilótáinak szövetsége (British AirLine Pilots Association – BALPA) szerint riasztó mértékben növekszik a repülőjáratok elleni támadások száma, amelyeket egyre erősebb fényű lézerekkel követnek el.

Az iho korábban hazai pilóták részletes beszámolóit közölte arról, hogyan érte őket lézeres támadás a reptér közelében, legyen az akár Ferihegy, akár Budaörs, sőt, a kecskeméti katonai bázis. Volt, aki úgy tapasztalta, hogy 6-8000 méter magasan is bevilágíthatja a pilótafülkét a távcsővel irányított erős lézer.

Olcsó játék, határok nélkül

Háy György szerint a tendencia oka feltehetően világszerte az, hogy a főleg Távol-Keleten gyártott lézervetők ára jelentősen csökkent, régebben egy nagy teljesítményű berendezés ára 100 ezer forint körül járt, ma ennek töredékéért is hozzáférhetők. Évekkel ezelőtt előfordult, hogy a kispénzűek zseblámpából és DVD-s lézeríróból barkácsoltak maguknak ilyen eszközt, sőt néhány éve Szolnoknál egy telektulajdonos tükörrel akarta megtisztítani az ingatlana fölötti légteret. Ma már azonban barkácsképességek nélkül is könnyedén támadhatják a repülőket – tette hozzá.

Eddig Magyarországon csak egyetlen embert fogtak meg még több éve lézerezés miatt, őt Malév-pilóták buktatták le, miután pontosan meg tudták állapítani, honnan érkezett a fény, és az illető nem szökött el. Ez azonban ritka, ha sikerül is lokalizálni a lézer forrását, az elkövető pillanatokon belül eltűnik. A hatóságoknak fénysebességgel kellene kiérniük, hogy elfogják – mondta.

Ráadásul a tettenérés sem biztos, hogy komoly eredménnyel jár, mert van olyan értelmezés, hogy a lézerezés hasonló kategóriába esik, mint amikor valaki megfordít egy közlekedési táblát. A tett súlyának megfelelően azonban a szándékos elvakítást indokoltabb lenne a pilóták fegyveres kényszerítéséhez hasonlítani – hangsúlyozta.

Szigorítani kellene az otthoni tartás feltételeit

A szakértő úgy véli, a mások bőrére menő életveszélyes szórakozás kedvelői ellen például azzal lehetne fellépni, ha a törvényhozók, illetve a hatóságok korlátokat állítanának a nagyteljesítményű lézervetők birtoklása és terjesztése elé. Ilyen eszközök otthoni tartására ugyanis nem nagyon lehet más indok, mint mások életének veszélyeztetése. Ezek nem prezentációkhoz való lézerceruzák – tette hozzá.

Háy György tudomása szerint külföldön a lézerfényt elhárító, illetve kiszűrő bevonatokkal is zajlanak kutatások, de széles körben használt technológia még nincs a szörnyű probléma ellen. Szóba jöhet az is, amivel az FBI is próbálkozott már, hogy pénzjutalmat kapna, aki lebuktatja a szűkös belátó képességű lézerezőt.

Az igazi megoldás azonban az lenne, ha az emberek rájönnének, hogy ez körülbelül a gyújtogatás kategóriájába eső brahizás, és maguktól is fellépnének ellene vagy bejelentenék, ki volt az elkövető – mondta. Hozzátette azonban, a felvilágosító előadások nem biztos, hogy pozitív eredménnyel járnak, a brit tapasztalatok szerint ugyanis az iskolai előadások után többszörösére nőtt az esetszám.

Nem csak a lézerrel vakítók okozhatnak nagy bajt

A balesetvizsgáló megjegyezte, a lézerrel vakítók mellett, legalább akkora, ha nem nagyobb veszélyt jelentenek a légi közlekedésre azok a kisgépes magánpilóták, akiknek pénze ugyan van, de megfelelő repülőgép-vezetői tudása nincs.

A megfelelő képzettség és felügyelet nélkül siklóernyőző civilek szintén erősen rontják a baleseti statisztikákat. Minden évben meghalnak néhányan, a sérülések száma pedig ennek sokszorosa, igaz, a magukat összetörő extrém sportolók gyakran azt mondják, a létráról estek le, hogy gyógyításukat fizesse a társadalom biztosítás – mondta a szakember.

hirado.hu
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Hatvanöt éve végezték ki Tóth Ilonkát, az 1956-os forradalom mártírját
  Az 1956-os forradalom és szabadságharcot követő kádári megtorlás koncepciós perei közül az egyik legbotrányosabb eljárásban ítélték halálra a 24 éves Tóth Ilonát. A beismerő vallomások ellenére hosszú évek kutatómunkája alapján ki lehet mondani, hogy Tóth Ilona és társai nem követhették el azt a gyilkosságot, amivel vádolták őket.
 • Karácsony Gergely elszólta magát
  Magyarázkodni akart Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában, miután kiderült, hogy Brüsszel utasítására lejjebb veszik a világítást, nyáron a klímát, télen a fűtést a közintézményekben.
 • Lengyel–ukrán föderációról álmodnak
  Lengyelországban az utóbbi időben egyre több szó esik a nyilvánosságban egy esetleges lengyel–ukrán föderatív állam létrehozásának esélyeiről. Ez egyelőre nem több fikciónál, nagyrészt a sajtóban vitatkoznak róla, de már politikusok is megszólaltak pró és kontra az ügyben.
MTI Hírfelhasználó