Világszínvonalú fejlesztések Budapesten
Egyetemek, stadionok, múzeumok és terek épülnek
Nem fejlődik Budapest, a kormány nem támogatja a fővárost – lehet hallani ellenzéki, de néha még kormányközeli véleményformálóktól is. Eközben jelenleg is több száz milliárd forint értékben folynak állami, önkormányzati beruházások városszerte. A teljesség igénye nélkül összeszedtük azokat a fejlesztéseket, felújításokat, amelyek pár éven belül valóban XXI. századi szintre emelik Magyarország fővárosát.
2016. március 5. 09:20

Váhatóan 2017-ben indul az egyik leglátványosabb városszépítő fejlesztés a Duna-parton. A pesti alsó rakparton a forgalom átszervezése lehetőséget teremt zöldfelületekkel tagolt sétány és kerékpárút kialakítására. Idén májusra elkészül a Széll Kálmán tér. A felújítás során megújul a metrókijárat ikonikus legyezőépülete, és a tér közlekedését úgy alakítják ki, hogy helyet kap a fogaskerekű majdani végállomása is.

Buda legkedveltebb kirándulóhelye, a Normafa is megújul. Az első ütem már el is készült. A tömegközlekedés infrastruktúráját több száz milliárd forintért korszerűsítik. A kisföldalattit felújítják, sőt a tervek szerint meg is hosszabbítják a Vigadóig. Az elhasználódott 3-as metró felújítása 2019-re készül el. Folytatódik az 1-es villamos vonalának meghosszabbítása, 2020-ig a Kelenföldi pályaudvarig fog érni a pálya. Teljesen megújulhat a fogaskerekű is, a tervek szerint eléri majd a Széll Kálmán teret, a másik irányban pedig a Normafát.

A főváros épített öröksége is megszépül. A Hauszmann-terv keretében újjáépül a Budavári Palota. Rekonstruálják a második világháború után lebontott lovardát. Visszaépítik a Stöckl-lépcsőt és a főőrségi épületet, és megújul Karakas pasa tornya is. A palotában újjáépítik az iparművészeti csodaként is jegyzett Szent István-termet. Eredeti állapotába állítják vissza a Pénzügyminisztérium régi-új épületét is a Szentháromság téren. Az Együttélés háza nevű projekt keretében Pesten újjászületik a Rumbach Sebestyén utcai romos zsinagóga. A Rózsadomb tetején lévő török emlékhely, a Gül Baba türbéje 2017-re kapja vissza régi pompáját.

A Liget Budapest projekt részeként új múzeumok épülnek, régiek újulnak meg a Városligetben és környékén. A Petőfi Csarnok helyén épül fel az új Nemzeti Galéria. A Magyar Zene Háza a liget belső részén kap helyet. Végre visszanyerheti eredeti pompáját a Közlekedési Múzeum épülete is. A Néprajzi Múzeum új tömbjének megtervezésére a világ minden részéről pályáznak az építészek. Az egykori Szabolcs utcai kórház elhagyatott telkén 2017-ig valósul meg az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ.

A Liget projekttől függetlenül elindul az Iparművészeti Múzeum teljes rekonstrukciója és bővítése is, ami 2018-ra fejeződik be. Állami támogatásból újulhat meg az Eiffel-csarnok. A kőbányai vasúti épület az ország egyik legfontosabb komolyzenei központja lesz.

A felsőoktatásba és a kutatás-fejlesztésbe is tízmilliárdokat fektet az állam. A Magyar Tudományos Akadémia új épületegyüttesének munkálatai már 2014-ben megkezdődtek a Ferencvárosban, és az MTA kutatói az idén birtokba is vehetik. Bionikai innovációs központ épül a Klinikák közelében. Új egyetemi tömböt és kollégiumot kap a Nemzeti Közszolgálati Egyetem az Üllői úton, és 2017-re új épületeket kap a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem is. A Testnevelési Egyetem budai campusát 2018 őszéig építik újjá.

Budapest 2017-ben vizes vb-t rendez, és pályázik a 2024-es olimpiára is. Olyan uszoda épül a Dagály fürdő területén, amely adott esetben megfelel az ötkarikás játékok kritériumainak is. Szintén az olimpiai követelményeknek megfelelően épül újjá 2019-ig a Puskás Ferenc stadion. A jelenleg is folyó bontás után decemberben kezdődhet el az új 65 ezres nemzeti aréna építése. Gőzerővel épül a Hungária körút mellett az MTK otthona, a Hidegkuti stadion is. A Honvéd új stadionjának fejlesztése és bővítése 2016 második felében kezdődhet meg.

magyaridok.hu
megmondó
Korruptak voltak Honecker alatt, korruptak voltak Medgyessy alatt, és „megbízhatóak”újabb bő évtized elteltével Brüsszelben az Európai Unió égisze alatt is.
 • Soros után
  „A kommunistáktól még nehéz lesz megszabadulni, mert senki nem olyan veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem a zsákmányt.”
 • Resurrexit tertia die
  Protonok, elektronok, neutronok élettelen parányaiból ragyog fel a csodálatos, megfoghatatlan, de azért körülírható és csodálatos érték: a szeretet.
 • Korlátozni a napi hülyeséget
  Állítólag Einstein mondotta egyszer, hogy a világűr és az emberi butaság végtelen – de különösen az utóbbi.
 • Gyűlölet és politika
  A kis párt elnöke utóbb bebújt egy pénzember hóna alá, olyan milliárdos hajlatába, amely figura korábban a nagy párt elnökének bizalmasa, diáktársa volt.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI