Világszínvonalú fejlesztések Budapesten
Egyetemek, stadionok, múzeumok és terek épülnek
Nem fejlődik Budapest, a kormány nem támogatja a fővárost – lehet hallani ellenzéki, de néha még kormányközeli véleményformálóktól is. Eközben jelenleg is több száz milliárd forint értékben folynak állami, önkormányzati beruházások városszerte. A teljesség igénye nélkül összeszedtük azokat a fejlesztéseket, felújításokat, amelyek pár éven belül valóban XXI. századi szintre emelik Magyarország fővárosát.
2016. március 5. 09:20

Váhatóan 2017-ben indul az egyik leglátványosabb városszépítő fejlesztés a Duna-parton. A pesti alsó rakparton a forgalom átszervezése lehetőséget teremt zöldfelületekkel tagolt sétány és kerékpárút kialakítására. Idén májusra elkészül a Széll Kálmán tér. A felújítás során megújul a metrókijárat ikonikus legyezőépülete, és a tér közlekedését úgy alakítják ki, hogy helyet kap a fogaskerekű majdani végállomása is.

Buda legkedveltebb kirándulóhelye, a Normafa is megújul. Az első ütem már el is készült. A tömegközlekedés infrastruktúráját több száz milliárd forintért korszerűsítik. A kisföldalattit felújítják, sőt a tervek szerint meg is hosszabbítják a Vigadóig. Az elhasználódott 3-as metró felújítása 2019-re készül el. Folytatódik az 1-es villamos vonalának meghosszabbítása, 2020-ig a Kelenföldi pályaudvarig fog érni a pálya. Teljesen megújulhat a fogaskerekű is, a tervek szerint eléri majd a Széll Kálmán teret, a másik irányban pedig a Normafát.

A főváros épített öröksége is megszépül. A Hauszmann-terv keretében újjáépül a Budavári Palota. Rekonstruálják a második világháború után lebontott lovardát. Visszaépítik a Stöckl-lépcsőt és a főőrségi épületet, és megújul Karakas pasa tornya is. A palotában újjáépítik az iparművészeti csodaként is jegyzett Szent István-termet. Eredeti állapotába állítják vissza a Pénzügyminisztérium régi-új épületét is a Szentháromság téren. Az Együttélés háza nevű projekt keretében Pesten újjászületik a Rumbach Sebestyén utcai romos zsinagóga. A Rózsadomb tetején lévő török emlékhely, a Gül Baba türbéje 2017-re kapja vissza régi pompáját.

A Liget Budapest projekt részeként új múzeumok épülnek, régiek újulnak meg a Városligetben és környékén. A Petőfi Csarnok helyén épül fel az új Nemzeti Galéria. A Magyar Zene Háza a liget belső részén kap helyet. Végre visszanyerheti eredeti pompáját a Közlekedési Múzeum épülete is. A Néprajzi Múzeum új tömbjének megtervezésére a világ minden részéről pályáznak az építészek. Az egykori Szabolcs utcai kórház elhagyatott telkén 2017-ig valósul meg az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ.

A Liget projekttől függetlenül elindul az Iparművészeti Múzeum teljes rekonstrukciója és bővítése is, ami 2018-ra fejeződik be. Állami támogatásból újulhat meg az Eiffel-csarnok. A kőbányai vasúti épület az ország egyik legfontosabb komolyzenei központja lesz.

A felsőoktatásba és a kutatás-fejlesztésbe is tízmilliárdokat fektet az állam. A Magyar Tudományos Akadémia új épületegyüttesének munkálatai már 2014-ben megkezdődtek a Ferencvárosban, és az MTA kutatói az idén birtokba is vehetik. Bionikai innovációs központ épül a Klinikák közelében. Új egyetemi tömböt és kollégiumot kap a Nemzeti Közszolgálati Egyetem az Üllői úton, és 2017-re új épületeket kap a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem is. A Testnevelési Egyetem budai campusát 2018 őszéig építik újjá.

Budapest 2017-ben vizes vb-t rendez, és pályázik a 2024-es olimpiára is. Olyan uszoda épül a Dagály fürdő területén, amely adott esetben megfelel az ötkarikás játékok kritériumainak is. Szintén az olimpiai követelményeknek megfelelően épül újjá 2019-ig a Puskás Ferenc stadion. A jelenleg is folyó bontás után decemberben kezdődhet el az új 65 ezres nemzeti aréna építése. Gőzerővel épül a Hungária körút mellett az MTK otthona, a Hidegkuti stadion is. A Honvéd új stadionjának fejlesztése és bővítése 2016 második felében kezdődhet meg.

magyaridok.hu
megmondó
Világossá vált, hogy a rasszizmus ellen oly bőszen hisztériázó uniós vezéralakok egy bizonyos rasszizmus fölött szemet hunynak.
 • A demokrácia torzszülöttje
  Maga Medgyessy nevezte puccsistáknak megbuktatóit szinte percekkel leváltása előtt egyes tévéadásban. Ezt még el tudta érni miniszterelnökként.
 • Európa elesett, reconquista harc következik
  Ha valaki nagy nyilvánosság előtt közzéteszi másságát, például azt, hogy ő se nem férfi, se nem nő, azt valóságos hősként ünneplik.
 • Jézus célkeresztben
  Jézus ellen ugyanolyan gyűlölködés folyik, mint két évezrede, amikor Pilátust belerántották a bűnbe a római gyarmat helyi lakosai.
 • Kétfrontos harc Európa megvédéséért
  Egy amerikai tőzsdespekuláns széles, több kontinenst lefedő hálózatot szőtt az utóbbi negyven évben.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI