A magyar családtámogatási rendszer egyedülálló Európában
Európában nincs még egy olyan komplex, széleskörű családtámogatási forma, mint a magyar - mondta Balog Zoltán egy budapesti konferencián.
2016. március 8. 13:28

A Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete (Ficsak) és a Mindennapok Női Szemmel Egyesület (NőiSzem) rendezvényén a miniszter kiemelte, a magyar költségvetés 4 százalékát költik családtámogatásra, míg az európai átlag csak 2,5 százalék.

A kormány intézkedései közül kiemelte a részmunkaidő és a gyed extra különböző formáinak bevezetését, valamint az újfajta bölcsődei formák lehetőségének megteremtését. Ezeknek köszönhetően 2010 óta kétszázezerrel nőtt a dolgozó nők száma Magyarországon. Ez jelentős előrelépés, de még mindig van hova fejlődni - fogalmazott Balog Zoltán.

Novák Katalin, a tárca család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Közös jövőnk női és férfi szemmel című konferencián hangsúlyozta, nem szabad ítélkezni senki felett amiatt, hogy hány gyereket vállal és meddig marad otthon velük. A kormány ezért azon dolgozik, hogy olyan jogszabályi feltételeket teremtsen, amelyek megadják a választás szabadságát a nőknek - közölte.

A részmunkaidős foglalkoztatásról szólva kiemelte: kevesen tudják még, de a munka törvénykönyvében már szerepel, hogy egy kisgyerekes édesanyának már nemcsak lehetősége van részmunkaidőben dolgozni, hanem a munkáltatónak kötelező a részmunkaidős foglalkoztatását biztosítani.

Dunai Mónika (Fidesz), az Országgyűlés női méltóságért albizottságának elnöke elmondta, a testület az őszi ülésszakban kezdte el a munkát, céljuk, hogy megvitassák a kormány által már elért eredményeket, és feltárják azokat az utakat, amelyeken továbbhaladva még jobbá lehet tenni a nők helyzetét. A bizottságban szó volt eddig a többi között az idős, egyedülálló, a gyereküket egyedül nevelő nők helyzetéről, a nők biztonságáról és a bérkülönbségekről.

Utóbbival kapcsolatban kiemelte, Magyarországon az állami intézményekben nem lehet különbség a bérbesorolásban nő és férfi között, ha azonos végzettséggel végzik ugyanazt a munkát. A gazdasági szférában van különbség, de ez Magyarországon sokkal kisebb, mint Európa több más országában - tette hozzá.

Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), Budapest VIII. kerületének polgármestere arról beszélt, hogy a nőkkel kapcsolatos sztereotípiák lebontása mellett véleménye szerint mindenképpen állást kell foglalni a női kvóta kérdésében. Úgy fogalmazott, a kvóta magában rejti a diszkriminációt, mert azt feltételezi, hogy egy nő magától nem képes, nem tud és nincs lehetősége elérni bármit.

Király Nóra, a Ficsak és a NőiSzem egyesületek alapítója, Újbuda alpolgármestere a néhány hónappal ezelőtt létrehozott szervezetekről azt mondta, céljuk, hogy családalapításra bátorítsák a párokat, valamint segítsék a nőket a család és a munka egyensúlyának megteremtésében.

MTI
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Védjegyek is oltalmazzák a magyar borokat
  Nemzetgazdasági érdek, hogy a hazai termesztők a különböző oltalmakkal meg tudják védeni a minőségi magyar borokat, ebben nyújt segítséget szolgáltatásaival a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.
 • Orbán–Orban-találkozó lesz a magyar–román határon?
  A magyar és a román miniszterelnök jelenlétében avathatják fel szeptember 4-én a két ország határához vezető Bihar–Bors autópálya-szakaszt és az új határátkelőt. Erről Ovidiu Barbier, a romániai közúti infrastruktúrát kezelő társaság (CNAIR) igazgatóhelyettese beszélt egy televíziós interjúban.
 • Vidnyánszky, a „román”
  A DK-szimpatizánsok keménymagja egyenesen Romániába zavarnák „vissza” a Beregszászról származó művészt.
MTI Hírfelhasználó