A Klik három lépcsőben fizeti ki a tartozásokat
Az önkormányzatok is az állami fenntartást pártolnák
Három ütemben fizeti ki a tartozásait a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) értesüléseink szerint. Mint azt a Magyar Idők megírta: az első, 8,6 milliárdos összegből közel 90 ezer számlát már rendezett a szervezet. Úgy tudjuk, a második körbe tartozó, február végén nyilvántartott és lejárt határidejű tartozásokra ezen a héten elutalják a pénzt a tankerületeknek, amelyek március 18-ig kiegyenlítik a számlákat.
2016. március 9. 08:24

Az első két körben elsősorban a kis- és középvállalkozásoknál nyilvántartott adósságot, a harmadik lépcsőben pedig az összes, még fennmaradó tartozását rendezi a szervezet március végéig. Ahhoz, hogy ne ismétlődhessen meg a korábbi helyzet, a Klik új vezetése átvilágítja a gazdálkodási, beszerzési folyamatokat és a belső szabályzatokat. Nagy hangsúlyt helyeznek az iskolák és a szervezet közötti információáramlás felgyorsítására is.

Pölöskei Gáborné, a Klik elnöke a köznevelési kerekasztal ülését követő sajtótájékoztatón arról beszélt: az iskolák néhány héten belül kapnak egy pénzügyi keretet, amely mozgásteret jelent az igazgatóknak. Palkovics László oktatási államtitkár hangsúlyozta: megkezdték a Klik július 1-jei átalakításával összefüggő kérdések tárgyalását. Elmondta: a kerekasztal – amely újabb szakmai és önkormányzati szervezetekkel bővült ki – egyetértett abban, hogy a jövőben is szükség van az állami intézményfenntartóra, ugyanakkor a működtetésben az önkormányzatok szerepét mindenképpen erősítenék.

Emlékeztetett: a kormány döntése nyomán a múlt héten a fenntartó 38 milliárd forint pluszforrást kapott a működésének biztosítására.

Az államtitkár a 2017-es pedagógusminősítési keretszámok kapcsán elmondta: azok a pedagógusok, akiknek hét évnél kevesebb idejük van a nyugdíjig és pedagógus I. fokozatban vannak, minősítés nélkül átkerülnek a II. kategóriába. Ez mintegy 18 ezer embert érint, ezzel az ő illetményük 30 ezer forinttal nő – hívta fel a figyelmet.

Az államtitkár újságírói kérdésre kitért a budapesti tanítónő esetére, aki úgy kíván sztrájkolni, hogy nem akar jegyet adni a gyerekeknek. Leszögezte: a tiltakozásnak vannak jogi formái, de a gyerek nem játékszer, az érdekei nem sérülhetnek. Egy pedagógusnak az a feladata, hogy a gyereket tanítsa és az értékelést elvégezze, ha ezt nem teszi, akkor nem látja el a feladatát. – Az iskolaigazgató és a tankerületi igazgató feladata, hogy ebben az ügyben eljárjon – tette hozzá Palkovics László. Megvizsgálják a civil közoktatási platform, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének követeléseit, de a szakszervezeti tevékenységet és a szakmai munkát szét kell választani.

– A jelenlegi működési forma hatékonyabbá tételében – amelyre garancia az államtitkár személye – érdekeltek az önkormányzatok, szükség van az állami intézményfenntartásra, mert így lehet biztosítani az esélyegyenlőséget – jelentette ki Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke. Hangsúlyozta: óriási segítség volt, hogy az állam levette a vállukról a fenntartói terhet.

Liptay Kálmán, az Eszterházy Károly Főiskola rektora kiemelte: az osztatlan tanárképzés egységessé tételét javasolják, és oktatási-innovációs kutatásokat is indítanának az iskolákkal közösen. Náray-Szabó Gábor akadémikus a tartalomfejlesztési munkacsoport nevében kiemelte: megfogalmazódott, hogy a gyerekek kevesebbet, de alaposabban tanuljanak. Azt szeretnék elérni, hogy a mindennapos testnevelés és a művészeti oktatás élvezetet jelentsen a diákoknak. A munka­csoportokban javaslatok születtek a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatására, áttekintették a pedagógusok kötött munkaidejének kérdéseit, az esélyegyenlőség és a pedagógiai szakmai szolgáltatás helyzetét.

magyaridok.hu
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • A magyar családok védelmét erősítette meg a parlament
  A kormány javaslatára a magyar gazdaság és a magyar családok védelmét, illetve Magyarország biztonságát szolgáló törvényjavaslatokat fogadott el a parlament - mondta Hollik István kormányszóvivő keddi sajtótájékoztatóján.
 • Brüsszeli meghallgatás - irányított kérdésekből álló eljárás
  Az európai uniós Általános Ügyek Tanácsában - képünkönt a testület székháza, a Justus Lipsius Brüsszelben - Magyarországgal szemben indított, 7-es cikk szerinti eljárásról folytatott keddi, második meghallgatás egy könyörtelen jogi eljárásnak leplezett ideológiai kampány - állapította meg a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára az About Hungary honlapján megjelent írásában.
 • Sorszámozott birodalmak
  Angela Merkel nem más, mint a negyedik német birodalom „szoft” végfelszámoló biztosa...
MTI Hírfelhasználó