A Klik három lépcsőben fizeti ki a tartozásokat
Az önkormányzatok is az állami fenntartást pártolnák
Három ütemben fizeti ki a tartozásait a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) értesüléseink szerint. Mint azt a Magyar Idők megírta: az első, 8,6 milliárdos összegből közel 90 ezer számlát már rendezett a szervezet. Úgy tudjuk, a második körbe tartozó, február végén nyilvántartott és lejárt határidejű tartozásokra ezen a héten elutalják a pénzt a tankerületeknek, amelyek március 18-ig kiegyenlítik a számlákat.
2016. március 9. 08:24

Az első két körben elsősorban a kis- és középvállalkozásoknál nyilvántartott adósságot, a harmadik lépcsőben pedig az összes, még fennmaradó tartozását rendezi a szervezet március végéig. Ahhoz, hogy ne ismétlődhessen meg a korábbi helyzet, a Klik új vezetése átvilágítja a gazdálkodási, beszerzési folyamatokat és a belső szabályzatokat. Nagy hangsúlyt helyeznek az iskolák és a szervezet közötti információáramlás felgyorsítására is.

Pölöskei Gáborné, a Klik elnöke a köznevelési kerekasztal ülését követő sajtótájékoztatón arról beszélt: az iskolák néhány héten belül kapnak egy pénzügyi keretet, amely mozgásteret jelent az igazgatóknak. Palkovics László oktatási államtitkár hangsúlyozta: megkezdték a Klik július 1-jei átalakításával összefüggő kérdések tárgyalását. Elmondta: a kerekasztal – amely újabb szakmai és önkormányzati szervezetekkel bővült ki – egyetértett abban, hogy a jövőben is szükség van az állami intézményfenntartóra, ugyanakkor a működtetésben az önkormányzatok szerepét mindenképpen erősítenék.

Emlékeztetett: a kormány döntése nyomán a múlt héten a fenntartó 38 milliárd forint pluszforrást kapott a működésének biztosítására.

Az államtitkár a 2017-es pedagógusminősítési keretszámok kapcsán elmondta: azok a pedagógusok, akiknek hét évnél kevesebb idejük van a nyugdíjig és pedagógus I. fokozatban vannak, minősítés nélkül átkerülnek a II. kategóriába. Ez mintegy 18 ezer embert érint, ezzel az ő illetményük 30 ezer forinttal nő – hívta fel a figyelmet.

Az államtitkár újságírói kérdésre kitért a budapesti tanítónő esetére, aki úgy kíván sztrájkolni, hogy nem akar jegyet adni a gyerekeknek. Leszögezte: a tiltakozásnak vannak jogi formái, de a gyerek nem játékszer, az érdekei nem sérülhetnek. Egy pedagógusnak az a feladata, hogy a gyereket tanítsa és az értékelést elvégezze, ha ezt nem teszi, akkor nem látja el a feladatát. – Az iskolaigazgató és a tankerületi igazgató feladata, hogy ebben az ügyben eljárjon – tette hozzá Palkovics László. Megvizsgálják a civil közoktatási platform, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének követeléseit, de a szakszervezeti tevékenységet és a szakmai munkát szét kell választani.

– A jelenlegi működési forma hatékonyabbá tételében – amelyre garancia az államtitkár személye – érdekeltek az önkormányzatok, szükség van az állami intézményfenntartásra, mert így lehet biztosítani az esélyegyenlőséget – jelentette ki Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke. Hangsúlyozta: óriási segítség volt, hogy az állam levette a vállukról a fenntartói terhet.

Liptay Kálmán, az Eszterházy Károly Főiskola rektora kiemelte: az osztatlan tanárképzés egységessé tételét javasolják, és oktatási-innovációs kutatásokat is indítanának az iskolákkal közösen. Náray-Szabó Gábor akadémikus a tartalomfejlesztési munkacsoport nevében kiemelte: megfogalmazódott, hogy a gyerekek kevesebbet, de alaposabban tanuljanak. Azt szeretnék elérni, hogy a mindennapos testnevelés és a művészeti oktatás élvezetet jelentsen a diákoknak. A munka­csoportokban javaslatok születtek a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatására, áttekintették a pedagógusok kötött munkaidejének kérdéseit, az esélyegyenlőség és a pedagógiai szakmai szolgáltatás helyzetét.

magyaridok.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó