Unortodox megoldások tehetik erősebbé Európát
Az Európai Unió mentalitásának megújulását szorgalmazta egy szerdai konferencián Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, szerinte ugyanis az unortodox megoldások tehetik erősebbé Európát a válság utáni világban.
2016. március 9. 11:58

Csepreghy Nándor beszédében azt mondta: az EU azért lehet sikeres a jövőben, mert a 2004 után csatlakozott tagállamok alapvetően másként gondolkodnak, mint a nyugat-európai országok, más válaszaik vannak a világ kérdéseire, így „fel tudjuk rázni az elkényelmesedett európai intézményeket”.

Ha a megoldások ortodoxak, az eredmény is csak ortodox, a világgazdasági verseny viszonyrendszerét konzerváló lehet – fogalmazott az államtitkár, hangsúlyozva: az unortodox megoldások vezethetnek olyan eredményekre, amelyek a válság utáni világban Európát erősebbé, a világgazdasági versenyben meghatározóvá teszik. Ez szerinte alapvetően nem pénz kérdése, az EU-nak mentalitásában kell megújulnia, gyorsabban kell reagálnia.

Azt is felvetette, hogy az unió kohéziója egy teljesen új dimenzióban értelmeződik a jövőben. E kohéziónak alapvetően nem arról kell szólnia – folytatta -, hogy a kelet-európai tagállamok milyen felzárkóztatási támogatást kapnak az EU nyugati tagországaitól, hanem sokkal inkább arról, hogy „innovatívan hogyan szervezzük meg a saját életünket”.

Az innovatív Európa attól lesz erős, hogy folyamatosan képes alkalmazkodni, képes megváltoztatni az őt körülvevő környezetet – mondta Csepreghy Nándor.

Edmund Stoiber volt bajor miniszterelnök beszédében kiemelte: a világ folyamatosan változik, és Európának csak akkor van esélye megfelelni a kihívásoknak, ha egységes marad. Az EU jelenleg nem tud olyan gyorsan alkalmazkodni a világ fejlődéséhez, mint az Egyesült Államok. Hogy erre képes legyen, egységesnek kell lennie – tette hozzá.

Úgy vélte, az uniónak a migrációs válság megoldása esetében is egységesnek kell lennie. Az európai országoknak konszenzusra kell jutniuk, még ha ez nehéz is, még ha ehhez több idő is kell – hangoztatta. Hozzátette: ha meg akarjuk tartani Európa egységét, közös menekültpolitikára van szükség, amely minden tagállamnak elfogadható.

A korábbi bajor miniszterelnök hangsúlyozta: az európai egység talán a legnagyobb eredménye a második világháborút követő évtizedeknek. Aláhúzta a jelentőségét továbbá Németország újraegyesítésének, a kelet-közép-európai országok függetlenné válásának és uniós csatlakozásának.

Edmund Stoiber a magyar-bajor kapcsolatokról szólva kiemelte, hogy azok nagyon hosszú történelemre tekinthetnek vissza. Bajorország a legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak a német tartományok közül, több jelentős bajor cég van jelen itt. Úgy vélte, Horst Seehofer jelenlegi bajor miniszterelnök múlt heti budapesti látogatása is bizonyítja, hogy a mostani kihívások közepette is szoros a kapcsolat, intenzív az együttműködés Magyarország és Bajorország között.

Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára hangsúlyozta: az innovációs konferencia egyedülálló lehetőséget jelent Magyarországnak, a V4-nek és Közép-Európának, ez az első ilyen tanácskozás, amelynek témája a kutatás-fejlesztés, az innováció és az új technológiák. A tervek szerint ezentúl rendszeresen megrendezik a konferenciát, hiszen az élet minden területére hatással vannak az itt megvitatott témák – mondta.

Az államtitkár közölte: az üzleti, a tudományos és a politikai élet vezetői tanácskoznak az eseményen arról, hogy miként lehet a kutatás-fejlesztéshez megfelelő környezetet teremteni a régióban. A konferencia jó platformot kínál erre a párbeszédre – mutatott rá.

A think.BDPST tanácskozáson a gazdasági élet, a kormányzat és a tudomány képviselői vitatják meg a visegrádi régió fejlesztéspolitikájának legfontosabb kitörési pontjait, a gazdaságfejlesztés, a kutatásfinanszírozás, az innováció-politika együttműködési lehetőségeit. Az első alkalommal megrendezett konferencia célja, hogy éves innovációs stratégiai fórumként szorosabbra fűzze a gazdasági, kormányzati és a civil szféra közötti régiós együttműködést az innováció és a kutatás-fejlesztés területén.

MTI nyomán
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • A digitális diktatúra magasabb fokozatba kapcsol
  Azt hiszed, ami most megy a Facebookon, az cenzúra? Úgy érzed, hogy elnyomják a jobboldali tartalmakat a közösségi médiában? Pedig a valódi digitális diktatúra még csak most következik.
 • Újabb hírhamisítási botrányba futhatott bele az MSZP
  Egyre több jel mutat arra, hogy az MSZP pártközpontjából irányított Hírklikk.hu hamis híreket jelentetett meg, ismét a járványhelyzettel összefüggésben. Ezúttal egy Németh Károly nevű férfi állt elő azzal a mesével, hogy az általa képviselt cég importál Kínából egy olyan, koronavírustesztek elvégzésére alkalmas gépet, amely a piacon kapható eszközökhöz képest feltűnően olcsó és kiemelkedően hatékony, ám a kormányzat nem élt a lehetőséggel, mert nem tudott volna „saját zsebre is dolgozni”. Németh Károly az interjúban több olyan szakembert is megnevezett, akikkel a berendezésről tárgyalt, például Merkely Bélát, Müller Cecíliát, Jakab Ferencet és Szlávik Jánost. Eddig az érintettek tagadták lapunknak, hogy valaha is találkoztak volna Németh-tel. Az MSZP ismét politikai haszonszerzésre használj a koronavírust.
 • II. menet – Szakács és Ungváry visszatért a szorítóba
  Akiket idéznek és akiket nem. Valóban minden az idézettségen múlik?
MTI Hírfelhasználó