Bővítené a kormány az iskolaigazgatók jogkörét
Egyre több probléma megoldása körvonalazódik az oktatásügyben, többek között bővülhet az igazgatók jogköre, folyamatosan rendezi a Klik a tartozásait. Eközben egy zuglói tanárnő megakadályozná a diákjait az érettségiben, így tiltakozva az ellátatlan órák miatt.
2016. március 10. 10:14

Várhatóan bővülni fog az iskolaigazgatók jogköre, információnk szerint az is elképzelhető, hogy a későbbiekben a teremkiadásból vagy egyéb tevékenységből származó bevételek az iskoláknál maradnak, amelyek felhasználásáról az intézményvezető dönthet. A Köznevelési Kerekasztal munkacsoportjai minden problémát érintenek, a legfontosabb gondokat már a szeptemberi iskolakezdésig orvosolná a kormány.

A tiltakozó tanárokat és a szakszervezeteket is meghívták újra a Köznevelési Kerekasztal ülésére és a munkacsoportokba, de továbbra sem élnek a lehetőséggel. Vannak, akik tüntetést szerveznek, de akad olyan tanárnő is, aki úgy kíván sztrájkolni, hogy nem ír be jegyeket a diákjainak, köztük érettségi előtt állóknak sem.

Szalayné Tahy Zsuzsa, a főváros egyik legjobb gimnáziumának tanára egy hét végi Facebook-bejegyzésében közölte, hogy az iskolájában tapasztalható problémák miatt nem osztályozza a diákjait, vagy ha erre kényszerítik, akkor vagy elégtelent, vagy jelest ad mindenkinek. Mint írta, „A dolgozatok vagy alacsony színvonalúak, vagy gyenge eredményűek” a túlzott követelmények és a szakos ellátottság hiánya miatt. Követelései között szerepel, hogy állítsák vissza a 2008-as Nemzeti alaptantervet, amely egyébként 2007-ben készült/lett átdolgozva, csökkentsék 18 + 4 órára a tanárok kötelező heti óraszámát. Ha a tanárnő beváltja a fenyegetését, azzal súlyosan sérti a diákok érdekeit, akiknek joguk van a vonatkozó törvényi szabályozás értelmében ahhoz, hogy érettségizhessenek, és ezáltal lehetőséget kapjanak a továbbtanulásra.

Ez még Mendrey Lászlót, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnökét is megdöbbentette, mert mint közölte: a tanárnő fegyelmi vétséget követ el. A jogszabályok szerint az ilyen ügyekben pedig az intézményvezető, valamint a tankerületi igazgató feladata lenne, hogy megtegye a szükséges lépéseket.

A tanárnő a következő napi bejegyzésében már egyenesen Palkovics Lászlónak üzent. A DK-s közlemények stílusában közölte: „a Klik 17 milliárdos hiánya csak az, amiről számla van. Amit kiloptak belőle azzal, hogy státusokat szüntettek meg, hogy nem fizetik a túlórát, az nincs benne. Ha nem ad 400 milliárdnyi többletet idén, akkor mondjon le„ – írta a tanárnő.

A levél súlyos tájékozatlanságról árulkodik. Az elmúlt két évben ugyanis nem szüntettek meg státusokat, sőt, az Oktatási Hivatal adatai szerint az idei tanévben kismértékben, de tovább nőtt a pedagógusok száma.

magyaridok.hu
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó