A macedón rendszer rendezettebb a görögnél
A macedón-görög határ görög oldalán kaotikus állapotokat, bizonytalanságot és dezinformáltságot, a macedón oldalon átláthatóságot és rendezettséget tapasztaltak a Migrációkutató Intézet munkatársai.
2016. március 10. 23:59

Az intézet csütörtökön közölte az MTI-vel munkatársaik szakmai tanulmányútjának tapasztalatait.

Az összefoglaló szerint a görögországi Idomeniben humanitárius katasztrófa fenyeget, mind az alapvető életfeltételek biztosítása, mind az eljárási folyamatok terén kaotikus állapotok uralkodnak. A beszámoló szerint Görögországban a menekülttáborok lakóira fizikai és pszichés kimerültség, létbizonytalanság miatt érzett aggodalom, valamint általános dezinformáltság jellemző. A válságövezet semmilyen kézzelfogható segítséget nem kap a központi kormányzattól, a helyi polgármesterek pedig a kormányra hivatkozva meglehetősen passzívan állnak a helyzet kezeléséhez.

A politikai narratívában helyi szinten is - a kormányéval összhangban - erős a szolidaritás, mint érv használata: esetükben a migránsokkal való együttérzés, valamint az "európai szolidaritás hiánya" a cselekvésképtelenség legfőbb indoka - tették hozzá.

Ezzel szemben a macedón oldalt - írták - az átláthatóság és a rendezettség jellemezte, a beléptetési és ellenőrzési rendszer pedig hatékony és minden elemével a nyugat-balkáni országok közötti megállapodás pontos végrehajtását célozza.

A macedón hatóságok ideiglenes befogadási kapacitása és eszközparkja - különösen görög összehasonlításban - kielégítő, a rendvédelmi szervek esetében kismértékben fejlesztendő - írták.

Az intézet szerint Macedónia elsődleges célja a NATO- és az EU-csatlakozás, valamint a görög és a német befektetések biztosítása.

Érzékelhető, hogy a migránsválság kezelésében nélkülözhetetlen görög-macedón, illetve görög-török együttműködést a - történelmi okokból - fagyos kétoldalú kapcsolatok is terhelik.

"A görög-macedón tapasztalatok minden korábbinál erősebben rávilágítanak arra, hogy a hatékony határvédelem kevésbé kapacitás, mintsem politikai akarat és felelősségérzet kérdése" - hangsúlyozták.

Sártengerré változott Idomeni

Több mint 250 menekült önként elhagyta az idomeni határátkelőnél lévő tábort, miután a két napja szakadatlanul ömlő eső sártengerré változtatta a környéket - jelentette a görög média csütörtök reggel.

Elsősorban gyerekes családok indultak el busszal az Athén mellett található, szervezett fogadótáborok felé. Ugyanakkor még mindig több mint 13 ezren várnak arra, hogy Macedónia megnyissa lezárt határát.

A balkáni útvonal gyakorlatilag lezárult a migránsok előtt. Szerda óta Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia is csak az útlevéllel és vízummal rendelkezőket engedi be területére, illetve azokat, akik ott akarnak menedéket kérni. Emiatt összesen mintegy 35 ezren rekedtek Görögországban.

A sártengerré változott idomeni menekülttáborban emberek százai, köztük gyerekek szenvednek légúti megbetegedésekben és hasmenésben - közölték a közeli Polükasztro kórházának orvosai.

A görög hatóságok és a segélyszervezetek is arra buzdítják az embereket, hogy hagyjanak fel az értelmetlen várakozással, és távozzanak Idomeniből.

Dimitrisz Ficasz görög védelmiminiszter-helyettes a hét elején jelezte: a tarthatatlan állapotok miatt kiüríthetik a határ menti tábort. Egy helyi határőr csütörtökön elmondta: egyelőre nem kaptak ilyen utasítást.

Eközben csütörtök reggel mintegy 800 migráns érkezett a pireuszi kikötőbe a görög szigetekről. Estére újabb kompot várnak körülbelül 300 emberrel a fedélzetén.

Kíosz sziget polgármestere felszólította az athéni kormányt, hogy azonnal indítson útnak egy kompot a sziget felé, ahol több mint 3000 regisztrált menedékkérő vár a továbbutazásra - jelentette az ERT görög közszolgálati rádió.

MTI
  • Alapjogokért Központ: Csak a bizonytalanság biztos
    A baloldal érdeke egyértelműen az, hogy az előválasztás komoly nézeteltérésektől mentesen, botrányok nélkül valósuljon meg, éppen ezért egyelőre egységesnek, szolidárisnak mutatkoznak, azonban a lehetséges jövőbeni konfliktusok már körvonalazódnak – fejti ki a Magyar Nemzetnek készített elemzésében Tóth Erik.
  • Burgenlandi indiánok
    A trianoni reflexek kitűnően működnek osztrák barátaink lelkületében is.
  • Hazánk a harmadik legjobban átoltott ország Európában
    – Nehéz hetek várnak ránk, ezért az sem zárható ki, hogy szükség lesz további járványügyi intézkedések bevezetésére – mondta az operatív törzs hétindító sajtótájékoztatóján Müller Cecília
MTI Hírfelhasználó