Az Iszlám Állam szivárogtatta ki saját terrorlistáját?
Elképzelhető, hogy szándékosan szivárogtatta ki szerdán az Iszlám Állam azt a terrorlistát, amely 22 ezer saját harcosának nevét is tartalmazta - állítja Elijah Magnier elismert brit biztonsági elemző.
2016. március 11. 12:33

A brit terrorellenes elemző azt írta a Twitteren: ilyen hatalmas méretű kiszivárogtatás véletlenül nem történhet.

Szaddám Huszein volt iraki diktátor is hasonló zsaroló módszereket vetett be, mikor hadserege nem volt hajlandó vakon követni - emlékeztetett.

A nevekkel, telefonszámokkal, lakcímekkel és rokonok neveivel kitöltött kérdőívek
tökéletes eszközként szolgálhatnak abban az esetben, ha egy dzsihadista harcos hite meginog, vagy esetleg csak elege van a kalifátusi körülményekből és szökni próbálna.

Komoly nehézségeket okozhat a nyilvánosság

Bár a teória a kalifátuson belül tartózkodó harcosokra még igaz is lehet, de a hirtelen nyilvánosságnak köszöhetően a külföldi terrormerényletek esélye is alaposan lecsökkent.

Az Iszlám Állam nemzetközi toborzását, online propagandáját és külföldön tervezett merényleteinek kivitelezését a hirtelen nyilvánosság rendkívül megnehezíti, és elképzelhető, hogy a terrorcsoport inkább meglevő harcosaira koncentrálna új terroristák csalogatása helyett (főleg, hogy elfogyott a pénzük).

Röghöz kötötték a dzsihadistákat

Az is tény, hogy 22 ezer Szíriában és Irakban harcoló dzsihadista soha többé nem térhet haza - hacsak nem akar azonnal börtönbe vonulni.

A terrorlista lehet az Iszlám Állam utolsó, vérontás nélküli taktikája, hiszen rengeteg harcos a hatalmas fizetés miatt utazott ki a kalifátusba. De ők már hónapok óta nem kapnak fizetést, így érthető, hogy elment a kedvük a harctól. A nyilvánosság miatt soha többé nem mehetnek haza, a dzsihadista vezetők pedig több tízezer olyan harcosra tettek szert, akit ezután nem kell kifizetniük.

Az Iszlám Állam eddig mindig kivégezte szökni próbáló harcosait, de úgy tűnik, a terrorlistával úgy tudják elhallgattatni az elégedetlen fegyvereseiket, hogy közben nem csökkentik hadseregük számát.

hirado.hu - Daily Mail
  • Nagy csúsztatások vannak Karácsonyék kommunikációjában
    Aki nem a mostani kormányra szavaz 2022-ben, az utódainak árt vele – hangsúlyozta Tarlós István, Budapest korábbi főpolgármestere a Patrióta YouTube-csatornára feltöltött videóban.
  • Korszellem-fluiditás
    Négy tétel a pedofilellenes gyermekvédelmi törvény kapcsán
  • Felesége mentette meg egy szovjet tanktól
    Lőte Attila pályafutása során főszerepek és karakterszerepek sokaságát játszotta el, legnagyobb elismerése a közönség szeretete és a pályatársak iránta érzett megbecsülése. A színész ugyanakkor mindig nyíltan vállalta, hogy sosem tartozott klikkekhez, illetve nemzeti, konzervatív érzelmeit azokban az évtizedekben sem tagadta meg, amikor nyilvánvaló volt, hogy ezért nem fogják díjazni.
MTI Hírfelhasználó