Hol a határ? - Lomnici Zoltán a Farkasokról
A bíróság nem csak bejegyzett civil szervezetet oszlathat fel, ha az félelmet kelt, csorbítja mások szabadságát – mondta ifjabb Lomnici Zoltán a Jobbikkal összefüggésben.
2016. március 15. 13:36

A Kúria Magyar Gárda ügyében hozott döntése választ adhat arra a kérdésre, mikortól számít egy tevékenység baráti társaság sportolásának – például tradicionális íjászat gyakorlásának – vagy félelemkeltő törvénytelen cselekménynek – véli ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

Hol a határ?

A szakértő annak kapcsán nyilatkozott az M1-nek, hogy múlt héten a Farkasok nevű csoportról több internetes lap is azt írta, hogy a Jobbik titkos párthadserege. Ifjabb Lomnici Zoltán szerint az 1950-es nemzetközi érvényű római egyezmény szerint, a jogban az jlenti a határt, ha egy mozgalom vagy baráti kör tevékenysége csorbítja mások jogát, szabadságát, esetleg a magatartása félelmet, megbotránkozást kelt.

Nem csak bejegyzett egyesületet lehet feloszlatni

A jogász hangsúlyozta, a Kúria szerint egyes verbális kijelentések, illetve az erődemonstráció miatt is korlátozható az egyesülési jog. Ha tehát valakik azt a látszatot keltik, hogy rendfenntartóként lépnek fel – miközben az erőszak monopóliuma az államé – akkor jogsértést követnek el.

Megjegyezte, hogy a Magyar Gárda-ügyben a Kúria azt is kimondta, nem csak az egyesületet, hanem egyúttal a jogi személyiséggel nem rendelkező mozgalmat is feloszlatják. Ez alapján tehát nem csak bejegyzett civil szervezetek ellen lehet fellépni, hanem – mondta.

Ifjabb Lomnici Zoltán hozzátette, természetesen egy jogállamban elfogadhatatlan, ha bármely parlamenti párttal bármely paramilitáris szervezet összefüggésbe kerül.

A nyomozóhatóságnak kell mérlegelnie

Az alkotmányjogász szerint a harcművészetek oktatása vagy éppen a sportlövészet önmagában nyilván nem jogsértő. Az adott szervezet tevékenységének megítélése kapcsán a nyomozóhatóságnak kell mérlegelnie, hogy fel kell-e lépni közigazgatási vagy büntetőjogi eszközökkel.

Kereset beadása  esetén a döntés a bíróságé, hogy feloszlatja-e a szervezetet, illetve fellép-e büntetőjogi eszközökkel.

„A Jobbik nem nyomozóhatóság”

Azután, hogy a sajtóban a Farkasokat a Jobbikkal hozták összefüggésbe, a párt csütörtökön azt közölte, semmilyen kapcsolatuk nincs a Farkasokkal. Később elismerték, hogy a Farkasok vezetője, Barcsa Turner Gábor a párt alkalmazottja.

Arra a kérdésére, hogyan lehet, hogy a Jobbik nem tudott arról, hogy a Farkasok vezetője az osztagnak is juttatott a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom jobbikos támogatásaiból, Z. Kárpáti Dániel, a párt alelnöke azt válaszolta, a Jobbik nem egy nyomozó hatóság.

„Nem számonkérhető”

A parlamenti képviselő szerint az, hogy egy baráti társaság mit csinál, egy ekkora közösség esetében mint a Jobbik, a Hatvannégy Vármegye Mozgalom, a széles körben vett nemzeti oldal, egyszerűen ellenőrizhetetlen, nem is számonkérhető.

Nem lehet ellenőrizni a Jobbik alelnöke szerint, hogy a párthoz közel álló Hatvannégy Vármegye Mozgalom vezetője, Barcsa Turner Gábor, mit csinál szabadidejében, és mire költi a Jobbiktól kapott támogatásokat.

A sajtóban azt írták, a Farkasok tagjait dzsihadista, halált istenítő kézikönyv alapján képzik ki és katonai tankönyvekből tanulják többek között a túlélési ismereteket és az általános harcászatot, valamint fizikai és lőkiképzésben is részesülnek.

Ma reggel/M1
megmondó
Világossá vált, hogy a rasszizmus ellen oly bőszen hisztériázó uniós vezéralakok egy bizonyos rasszizmus fölött szemet hunynak.
 • A demokrácia torzszülöttje
  Maga Medgyessy nevezte puccsistáknak megbuktatóit szinte percekkel leváltása előtt egyes tévéadásban. Ezt még el tudta érni miniszterelnökként.
 • Európa elesett, reconquista harc következik
  Ha valaki nagy nyilvánosság előtt közzéteszi másságát, például azt, hogy ő se nem férfi, se nem nő, azt valóságos hősként ünneplik.
 • Jézus célkeresztben
  Jézus ellen ugyanolyan gyűlölködés folyik, mint két évezrede, amikor Pilátust belerántották a bűnbe a római gyarmat helyi lakosai.
 • Kétfrontos harc Európa megvédéséért
  Egy amerikai tőzsdespekuláns széles, több kontinenst lefedő hálózatot szőtt az utóbbi negyven évben.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI