Clinton és Trump a második szuperkeddet is elvitte
Az öt amerikai szövetségi államban megtartott második szuperkeddi előválasztások eredményei az előrejelzéseket igazolták: Clinton három államban diadalmaskodott, Trump nagyot nyert Floridában, de „övé” lett Illinois, Észak-Karolina és Missouri is. Ohióban Kasich győzött, Marco Rubio pedig kiszállt a Fehér Házért folytatott küzdelemből.
2016. március 16. 10:00

A demokrata pártiak elnökjelölt-aspiránsa, Hillary Clinton a keddi előválasztásokon megnyerte Ohiót, Észak-Karolinát és Floridát, így egyre közelebb kerül a végső győzelemhez. Ha ellenfele, a szocialista Bernie Sanders nem változtat valamin a kampányában, akkor Clinton lehet az első nő az amerikai történelemben, akit egy nagy párt elnökjelöltjéül választ – írta az MTI.

Hillary Clinton óriási győzelmét Ohióban és Floridában az első elemzések csapásként értelmezik Bernie Sanders vermonti szenátor – Clinton vetélytársa – számára. A keddi előválasztási eredmények ugyanis megerősítik és hitelesítik eddigi érvelését, miszerint ő a legalkalmasabb elnökjelölt a Demokrata Pártban. A közvélemény-kutatási eredmények szerint a szavazók Bernie Sanders politikáját ugyan tisztességesnek tartják, ám Hillary Clintonét reálisan végrehajthatónak látják. Clinton győzelméhez nagyon nagy arányban járultak hozzá az afroamerikai szavazók, akiknek körében a Clinton-házaspár mindig is nagy népszerűségnek és megbecsülésnek örvendett, Sanders pedig nem igazán tudja megszólítani őket.

Rubio nem nyert „otthon”, így kiszállt

A túloldalon Donald Trump tovább erősítette vezető helyét, igaz, Ohiót elbukta: itt John Kasich ohiói kormányzó az első győzelmét aratta az előválasztási folyamatban, és nagyon szoros küzdelmet vívott Ted Cruzzal Missouri államban. Missouriban végül is, alig pár tizedszázalékkal Trump győzött.

A Trump ellen forduló republikánus pártelit jelöltjének, Marco Rubiónak nem sikerült győznie a saját államában, Floridában – itt is Donald Trump győzött, méghozzá nagyon nagy arányban –, ezért a floridai szenátor be is jelentette, hogy felfüggeszti a kampányát, abbahagyja a Fehér Házért folytatott harcot. Ez megnehezítheti a párt vezetésének a dolgát – ők mindenáron megállítanák a populista ingatlanmágnás Trumpot, akinek választási gyűlésein egyre inkább elharapódzik az erőszak.

Szakadó szavazóbázis

A győzelem éjszakáján, Floridában, Trump diadalittasan mondta híveinek: „Micsoda elképesztő este volt”. A republikánus elnökjelölt-aspiránsok közül immár egyedül neki van reális esélye arra, hogy még a júliusi elnökjelölt-állító országos konvenció előtt megnyerje az elnökjelöltséghez szükséges 1237 delegátust. Ohióban elszenvedett veresége azonban várhatóan tovább élteti a jelöltségét ellenző republikánus pártelit tagjaiban a reményt, hogy a konvención még megakadályozhatják a jelöltségét – vagy Cruz, vagy az Ohióban győztes Kasich mellé állhatnak (bár felmerült már, hogy Paul Ryant indítják). Kasich ohiói győzelme után mindenesetre kijelentette: „A kampány folytatódik”, ő pedig továbbra sem hisz a negatív kampányban.

em egyszerűsíti a helyzetet, hogy a mostani szuperkedd republikánus szavazóinak 37 százaléka – azaz több mint egyharmada – meggondolná, hogy egy harmadik párti jelöltre szavazna, ha az elnökválasztás Hillary Clinton és Donald Trump között zajlana. Ez az NBC News Florida, Illinois, Missouri, Észak-Karolina és Ohio államban elvégzett exit polljaiból derül ki. 71 százalékuk azt mondta, hogy ha Trump lesz a jelölt, rá fog, vagy valószínűleg rá fog szavazni, 27 százalékuk viszont biztosan nem – azaz a republikánusok elveszíthetik választóik negyedét, ha Trump nyeri az előválasztást. 57 százalék egyébként Clinton–Cruz csatát szeretne az elnökválasztáson – írja összefoglalójában a The Hill.

Obamát kiakasztja a trumpi retorika

Kedden Barack Obama elnök, Trump nevének említése nélkül, azt mondta: elképeszti őt mind a nők és a kisebbségek elleni „megosztó és vulgáris retorika”, mind pedig az egyes kampányrendezvényeken tapasztalható erőszak. Az elnök a kongresszusi politikusokkal tartott ebéden fejtette ki gondolatait a választási folyamatról. „Ha még sokáig lehetővé tesszük e retorika folytatását, és még sokáig hallgatólagosan elfogadjuk ezt, akkor ezzel megteremtjük azt a megengedő közéletet, amelyben a politikusok egy csoportjának ellenségeskedése megfertőzi a szélesebb társadalmat is” – fogalmazott az MTI szerint Obama, majd hozzátette: „az ellenségeskedés ellenségeskedést szül”.

A Capitoliumban mindkét párt politikusaival közösen, az „Írország barátai” nevű csoport és a Washingtonban tárgyaló Enda Kenny ír miniszterelnök tiszteletére tartott ebéden Obama emlékeztette hallgatóságát arra is, hogy a világ árgus szemmel figyeli az amerikai választási folyamatot, és mindazt, amit a politikusok mondanak. „Amerikában nincsenek törvények, amelyek megszabnák, hogy kedvesebbeknek kell lennünk egymáshoz, de vannak normák, szokások, értékrendek, amelyeket a szüleink megtanítottak nekünk, és amelyeket mi megpróbálunk megtanítani a gyermekeinknek” – jelentette ki az elnök.

MTI, MNO, gondola
megmondó
Korruptak voltak Honecker alatt, korruptak voltak Medgyessy alatt, és „megbízhatóak”újabb bő évtized elteltével Brüsszelben az Európai Unió égisze alatt is.
 • Soros után
  „A kommunistáktól még nehéz lesz megszabadulni, mert senki nem olyan veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem a zsákmányt.”
 • Resurrexit tertia die
  Protonok, elektronok, neutronok élettelen parányaiból ragyog fel a csodálatos, megfoghatatlan, de azért körülírható és csodálatos érték: a szeretet.
 • Korlátozni a napi hülyeséget
  Állítólag Einstein mondotta egyszer, hogy a világűr és az emberi butaság végtelen – de különösen az utóbbi.
 • Gyűlölet és politika
  A kis párt elnöke utóbb bebújt egy pénzember hóna alá, olyan milliárdos hajlatába, amely figura korábban a nagy párt elnökének bizalmasa, diáktársa volt.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI