Clinton és Trump a második szuperkeddet is elvitte
Az öt amerikai szövetségi államban megtartott második szuperkeddi előválasztások eredményei az előrejelzéseket igazolták: Clinton három államban diadalmaskodott, Trump nagyot nyert Floridában, de „övé” lett Illinois, Észak-Karolina és Missouri is. Ohióban Kasich győzött, Marco Rubio pedig kiszállt a Fehér Házért folytatott küzdelemből.
2016. március 16. 10:00

A demokrata pártiak elnökjelölt-aspiránsa, Hillary Clinton a keddi előválasztásokon megnyerte Ohiót, Észak-Karolinát és Floridát, így egyre közelebb kerül a végső győzelemhez. Ha ellenfele, a szocialista Bernie Sanders nem változtat valamin a kampányában, akkor Clinton lehet az első nő az amerikai történelemben, akit egy nagy párt elnökjelöltjéül választ – írta az MTI.

Hillary Clinton óriási győzelmét Ohióban és Floridában az első elemzések csapásként értelmezik Bernie Sanders vermonti szenátor – Clinton vetélytársa – számára. A keddi előválasztási eredmények ugyanis megerősítik és hitelesítik eddigi érvelését, miszerint ő a legalkalmasabb elnökjelölt a Demokrata Pártban. A közvélemény-kutatási eredmények szerint a szavazók Bernie Sanders politikáját ugyan tisztességesnek tartják, ám Hillary Clintonét reálisan végrehajthatónak látják. Clinton győzelméhez nagyon nagy arányban járultak hozzá az afroamerikai szavazók, akiknek körében a Clinton-házaspár mindig is nagy népszerűségnek és megbecsülésnek örvendett, Sanders pedig nem igazán tudja megszólítani őket.

Rubio nem nyert „otthon”, így kiszállt

A túloldalon Donald Trump tovább erősítette vezető helyét, igaz, Ohiót elbukta: itt John Kasich ohiói kormányzó az első győzelmét aratta az előválasztási folyamatban, és nagyon szoros küzdelmet vívott Ted Cruzzal Missouri államban. Missouriban végül is, alig pár tizedszázalékkal Trump győzött.

A Trump ellen forduló republikánus pártelit jelöltjének, Marco Rubiónak nem sikerült győznie a saját államában, Floridában – itt is Donald Trump győzött, méghozzá nagyon nagy arányban –, ezért a floridai szenátor be is jelentette, hogy felfüggeszti a kampányát, abbahagyja a Fehér Házért folytatott harcot. Ez megnehezítheti a párt vezetésének a dolgát – ők mindenáron megállítanák a populista ingatlanmágnás Trumpot, akinek választási gyűlésein egyre inkább elharapódzik az erőszak.

Szakadó szavazóbázis

A győzelem éjszakáján, Floridában, Trump diadalittasan mondta híveinek: „Micsoda elképesztő este volt”. A republikánus elnökjelölt-aspiránsok közül immár egyedül neki van reális esélye arra, hogy még a júliusi elnökjelölt-állító országos konvenció előtt megnyerje az elnökjelöltséghez szükséges 1237 delegátust. Ohióban elszenvedett veresége azonban várhatóan tovább élteti a jelöltségét ellenző republikánus pártelit tagjaiban a reményt, hogy a konvención még megakadályozhatják a jelöltségét – vagy Cruz, vagy az Ohióban győztes Kasich mellé állhatnak (bár felmerült már, hogy Paul Ryant indítják). Kasich ohiói győzelme után mindenesetre kijelentette: „A kampány folytatódik”, ő pedig továbbra sem hisz a negatív kampányban.

em egyszerűsíti a helyzetet, hogy a mostani szuperkedd republikánus szavazóinak 37 százaléka – azaz több mint egyharmada – meggondolná, hogy egy harmadik párti jelöltre szavazna, ha az elnökválasztás Hillary Clinton és Donald Trump között zajlana. Ez az NBC News Florida, Illinois, Missouri, Észak-Karolina és Ohio államban elvégzett exit polljaiból derül ki. 71 százalékuk azt mondta, hogy ha Trump lesz a jelölt, rá fog, vagy valószínűleg rá fog szavazni, 27 százalékuk viszont biztosan nem – azaz a republikánusok elveszíthetik választóik negyedét, ha Trump nyeri az előválasztást. 57 százalék egyébként Clinton–Cruz csatát szeretne az elnökválasztáson – írja összefoglalójában a The Hill.

Obamát kiakasztja a trumpi retorika

Kedden Barack Obama elnök, Trump nevének említése nélkül, azt mondta: elképeszti őt mind a nők és a kisebbségek elleni „megosztó és vulgáris retorika”, mind pedig az egyes kampányrendezvényeken tapasztalható erőszak. Az elnök a kongresszusi politikusokkal tartott ebéden fejtette ki gondolatait a választási folyamatról. „Ha még sokáig lehetővé tesszük e retorika folytatását, és még sokáig hallgatólagosan elfogadjuk ezt, akkor ezzel megteremtjük azt a megengedő közéletet, amelyben a politikusok egy csoportjának ellenségeskedése megfertőzi a szélesebb társadalmat is” – fogalmazott az MTI szerint Obama, majd hozzátette: „az ellenségeskedés ellenségeskedést szül”.

A Capitoliumban mindkét párt politikusaival közösen, az „Írország barátai” nevű csoport és a Washingtonban tárgyaló Enda Kenny ír miniszterelnök tiszteletére tartott ebéden Obama emlékeztette hallgatóságát arra is, hogy a világ árgus szemmel figyeli az amerikai választási folyamatot, és mindazt, amit a politikusok mondanak. „Amerikában nincsenek törvények, amelyek megszabnák, hogy kedvesebbeknek kell lennünk egymáshoz, de vannak normák, szokások, értékrendek, amelyeket a szüleink megtanítottak nekünk, és amelyeket mi megpróbálunk megtanítani a gyermekeinknek” – jelentette ki az elnök.

MTI, MNO, gondola
megmondó
Világossá vált, hogy a rasszizmus ellen oly bőszen hisztériázó uniós vezéralakok egy bizonyos rasszizmus fölött szemet hunynak.
 • A demokrácia torzszülöttje
  Maga Medgyessy nevezte puccsistáknak megbuktatóit szinte percekkel leváltása előtt egyes tévéadásban. Ezt még el tudta érni miniszterelnökként.
 • Európa elesett, reconquista harc következik
  Ha valaki nagy nyilvánosság előtt közzéteszi másságát, például azt, hogy ő se nem férfi, se nem nő, azt valóságos hősként ünneplik.
 • Jézus célkeresztben
  Jézus ellen ugyanolyan gyűlölködés folyik, mint két évezrede, amikor Pilátust belerántották a bűnbe a római gyarmat helyi lakosai.
 • Kétfrontos harc Európa megvédéséért
  Egy amerikai tőzsdespekuláns széles, több kontinenst lefedő hálózatot szőtt az utóbbi negyven évben.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI