A gazdáknak bejött az új támogatás
Jól vették az akadályokat a magyar gazdák az európai uniós agrártámogatások egyik új formája, a zöldítés bevezetése kapcsán. Tavaly hektáronként mintegy 80 euró zöldítési támogatást hívtak le az igénylők 5 millió hektár után, igaz, akadtak problémák, különösen a 15 hektárnál nagyobb területtel rendelkezők esetében.
2016. március 16. 12:15

Új korszak kezdődött az agrártámogatások rendszerében, miután az Európai Unió megreformálta közös mezőgazdasági politikáját. Az úgynevezett zöldítési támogatás múlt évi bevezetése óta ugyanis a hagyományos területalapú támogatások mértéke a megelőző évekhez képest jelentősen csökkent. A tagállami pénzügyi boríték hozzávetőleg már csak a felét teszi ki a korábbi évekről is ismert egységes területalapú (SAPS) támogatásnak, a fennmaradó részt egyéb közvetlen támogatások adják. Ezek közül a legjelentősebb – 30 százalékos részesedéssel – a zöldítés, amelyet csupán akkor kapnak kézhez a gazdák, ha a területen betartanak jó néhány, a talaj- és vízminőség, valamint a biodiverzitás szempontjából helyes gyakorlatot.

– Bár a zöldítési előírások betartása papírforma szerint nem okozhat gondot, az ökológiai célterületek kialakítása merőben újszerű gondolkodást igényel – véli Cserháti Gábor, a KPMG magyarországi agrártámogatásokért felelős igazgatója. A friss szabályozás nemegyszer módosult még a kérelmek beadása közben is, ami a gyarapodó helyszíni ellenőrzési szempontok mellett komoly kihívást jelentett nemcsak a gazdák, hanem az ellenőrzést végző Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) számára is. Készült erre a hivatal is, ezért – főként a kapcsolódó helyszíni ellenőrzési munkák végrehajtására – országosan 60 új ellenőrt vettek állományba. A zöldítési pénzt igénylő gazdáknak egyébként a 15 hektárnál nagyobb területek esetében a szántóterület 5 százalékával megegyező méretű ökológiai célterületet kell kijelölniük. Akadtak azonban eltérő gyakorlatok annak kapcsán, hogy miképp adódik össze az említett 5 százalék, azaz mit és mekkora földterülettel lehet célterületként számba venni.

Brüsszel is tisztában volt a kihívásokkal

Mivel Brüsszel is tisztában volt a kihívásokkal, már „félúton” előállt egy olyan egyszerűsítési csomaggal, amely lehetővé tette, hogy a hivatal emberei már az első helyszíni ellenőrzés során segítsék a gazdákat a célterületek teljes körű meghatározásában. Ugyanakkor a vonatkozó jogszabályok is további kérdéseket vetettek fel az első évben. Például azt, hogy a célterületként számba vehető ökológiai jelentőségű másodvetésnek meddig kell a földben lennie. A szabályozás ugyanis csak azt az időintervallumot határozza meg, amikor a másodvetést el kell végezni, a másodvetés időtartamát azonban nem szabályozza.

A KPMG igazgatója szerint az új támogatási forma nemcsak a földeken, hanem a hitelintézeteknél is okozhat némi fejtörést. A bankok ugyanis a régi földalapú támogatásra szívesen adtak kölcsönt, hiszen azt a pénzt a gazda szinte mindig megkapta, így az SAPS-összeg akár 95 százalékát is meghitelezték a gazdálkodóknak az időszaki munkák elvégzésére. Az új rendszerben ezzel szemben a korábbi keretösszeg 30 százaléka, a zöldítési támogatás csak akkor jár a gazdának, ha az ellenőrzéseken is megfelel. Érthető, hogy ezek után a bankok vonakodnak az eredeti összeget figyelembe venni a hitellimitek meghatározásakor. Ez is oka annak, hogy nem kevés gazda szembesülhetett finanszírozási nehézségekkel az utóbbi időben, noha az MVH még 2015 októberében elkezdte fizetni az előlegeket.

A magyar gazdák mindenesetre már az első zöldítést is tartalmazó támogatási évben, azaz tavaly mintegy 5 millió hektárra igényelték a pénzt, több mint 174 ezren.  A KPMG információi szerint a kért támogatás elenyésző része veszett csak el valamilyen igénylési hiba miatt. A 2015-ös „tanulóévben” megszerzett tapasztalat sokat segíthet a termelőknek abban, hogy Magyarország idén is a lehető legnagyobb mértékben kihasználja a rendelkezésére bocsátott keretösszeget.

Magyar Nemzet
megmondó
Világossá vált, hogy a rasszizmus ellen oly bőszen hisztériázó uniós vezéralakok egy bizonyos rasszizmus fölött szemet hunynak.
 • A demokrácia torzszülöttje
  Maga Medgyessy nevezte puccsistáknak megbuktatóit szinte percekkel leváltása előtt egyes tévéadásban. Ezt még el tudta érni miniszterelnökként.
 • Európa elesett, reconquista harc következik
  Ha valaki nagy nyilvánosság előtt közzéteszi másságát, például azt, hogy ő se nem férfi, se nem nő, azt valóságos hősként ünneplik.
 • Jézus célkeresztben
  Jézus ellen ugyanolyan gyűlölködés folyik, mint két évezrede, amikor Pilátust belerántották a bűnbe a római gyarmat helyi lakosai.
 • Kétfrontos harc Európa megvédéséért
  Egy amerikai tőzsdespekuláns széles, több kontinenst lefedő hálózatot szőtt az utóbbi negyven évben.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI