Mindennapos az írásbeli erőszak a bíróságokon
Mindennaposak a durva, erőszakos hangvételű bírósági beadványok az ügyfelek részéről, a szerdaihoz hasonló fizikai támadás azonban Magyarországon még sohasem történt.
2016. március 17. 12:27

Ezt mondta a Legfőbb Ügyészség szóvivője csütörtökön a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Fazekas Géza elmondta: a nyomozás eddigi adatai szerint a szerdán a Kiskunhalasi Járási Ügyészség épületében lövéseket leadó férfinak több ügye is folyamatban van az ügyészségen és a bíróságon, és különösen az egyiknek a menetével elégedetlen volt, az ügyészség azzal kapcsolatos döntését nem tudta elfogadni. De nemcsak az ügyészséggel, a bírósággal is elégedetlen volt a korábban egyebek mellett önbíráskodás kísérlete miatt elítélt férfi - tette hozzá.

A támadó korábban több erőszakos, durva hangvételű, számonkérő beadványt intézett a kiskunhalasi vezető ügyészhez is. Ez azonban sajnos nem példátlan, sőt: a bíróságokon mindennaposak az agresszív hangvételű beadványok - fogalmazott a szóvivő.

Ugyanakkor olyan Magyarországon még soha nem történt, hogy valaki ölési szándékkal, felfegyverkezve lépett volna be egy ügyészségi épületbe, és ott több lövést leadott volna - közölte.

A műsorban elhangzott, hogy a bírósági alkalmazott, aki közbelépett, miután a férfi elővette a gépfegyverét, a katonaviselt gondnok volt. Az ő lélekjelenléte, valamint a bíróságon tanúkénti meghallgatására váró két rendőr közbeavatkozása segített megfékezni a támadót - mondta Fazekas Géza, hozzáfűzve: emellett szerencse is kellett ahhoz, hogy a vaktában, dulakodás közben leadott lövések senkit se találjanak el.

A szóvivő tájékoztatása szerint szerdán a helyszínelés, házkutatások és a gyanúsított őrizetbe vétele mellett tanúkihallgatások, valamint a támadó első gyanúsítotti kihallgatása is megtörtént.

Meg akarta ölni az ügyészt 

Fazekas Géza szerdai tájékoztatása szerint a férfi nem sokkal 9 óra előtt jelent meg a bírósággal közös járási ügyészségi épületnél azzal a szándékkal, hogy megöli a kiskunhalasi vezető ügyészt. Egy gépkarabélyt is magával vitt egy papírdobozban, valamint 240 lőszert.

A férfi az átvizsgálásakor elővette a fegyvert, és az egyik biztonsági őrt arra szólította fel, hogy vezesse a vezető ügyészhez. Ezt azonban egy bírósági alkalmazott és két, az épületben tartózkodó rendőr megakadályozta, és végül lefegyverezték. A dulakodás közben a férfi három lövést adott le, de nem sérült meg senki.

A férfit szerdán emberölés előkészülete, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette, valamint kényszerítés bűntette gyanújával őrizetbe vették.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Szekszárdi Törvényszék szerdai összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón a támadással kapcsolatban a bíróságok és a bírók állami védelmének jogszabályi megerősítését vetette fel.

MTI
  • Javuló járványügyi adatok: az oltások hatása közrejátszik
    A javuló járványügyi adatokban már az oltások hatása is közrejátszik, a vakcinák iránt egyre nő a lakosság bizalma és igénye - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.
  • Nemzetközi hadgyakorlat hazánkban
    Sándor Tamás, a Magyar Honvédség Parancsnokságának különleges műveleti szemlélője kedden Budapesten, a Magyar Honvédség hadikikötőjében tartott sajtótájékoztatón elmondta: a "Black Swan – Fekete Hattyú – 2021" gyakorlat egyik célja, hogy a Szolnokon kialakítandó regionális különleges műveleti parancsnokság elérje a "kezdeti műveleti képességet".
  • Az esti kijárási tilalom nem szűnik meg
    A teraszok és kerthelyiségek nyitásával az esti kijárási tilalom nem szűnik meg - hívta fel a figyelmet a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó