Sorra nyitnak a balatoni vendéglátóhelyek
Már nem csak a szakképzett munkaerőt hiányolják
Nem várták meg idén a húsvétot sem a balatoni üzletek: néhány, tó közeli étterem, cukrászda, szezonjellegű kisbolt ajtajáról már a múlt hét közepén leszedték a „deszkazárat”. Élénk belföldi vendégjárásra számítanak ebben az évben az üzletek, ám a főszezonban a már tavaly is tapasztalt szakemberhiány a legnagyobb kihívások egyike lehet a magyar tengernél.
2016. március 18. 09:22

– Idén nyáron még súlyosabb helyzetbe kerül a balatoni vendéglátás. Már nemcsak a szakképzett, minőségi munkát végző szakácsokat, felszolgálókat fogjuk hiányolni, hanem a segéderőt is. Nagy részük már, illetve még mindig odaát, Ausztriában van, és ott is marad – jelentette ki lapunknak a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) Veszprém megyei elnöke. Vágó Péter ezt annak kapcsán mondta, hogy úgy értesültünk, az idei első hosszú hétvégén, március 15. előtt meghaladta a várakozásokat a turisztikai előszezon előtt nyitva tartó balatoni vendéglátóhelyek forgalma.

Ahogy azt Kertész Rezső, a Kisosz somogyi társelnöke kérdésünkre megerősítette, kedvezőek az idei első hosszú hétvége tapasztalatai a Balatonnál. – Tavalyhoz képest több étterem és cukrászda nyitotta meg kapuit a március 15-i nemzeti ünnepet megelőző napokban. A vendéglátósok előzetes várakozásait jóval meghaladta az elmúlt ünnepi hétvége forgalma – mondta, hozzátéve: az idén a turisztikai szempontból korai időpontra eső húsvét alatt is a múlt hétvégihez hasonló arányban várják a déli parti vendéglátó üzletek az útra kelőket.

Szerényebb lehet viszont a gasztronómiai kínálat az északi parton. A Veszprém megyei Kisosz-elnök például „nyugodt” húsvétra számít. Vágó Péter szerint ugyanis a tó északi parti vendéglátósai már tudják, mikor kell kinyitni, hogy ne csalódjanak. A kora tavaszi ünnep alatt zárva tartók közül sokan azzal érvelnek, három-négy napra nem érdemes megszüntetni a vendéglátóhelyek téliesítését, és az alkalmazottakat sem lehet már alkalmilag „berendelni”.

Az előszezont idéző magas hétvégi forgalom miatt a szezon egészét tekintve bizakodnak a tó körüli vendéglátósok, ám számukra már most aktuális a tavaly is számtalan problémát okozó szakemberhiány.
Punk Ferenc, a tihanyi Punk csárda tulajdonosa – noha ugyancsak elégedett az első hosszú hétvége vendégforgalmával –, mint mondta, ő is aggódik az idei szezonban várható szakemberhiány miatt. – Az ok elsősorban a szakmunkásképzésben keresendő. A szakképző iskolák érthetetlen okokból csupán a szállodákba helyezik ki gyakorlatra a vendéglátós, szakács-, cukrász-, felszolgálótanulókat, ahol kiskocsi-tologató, terítéklerámoló munkára alacsonyítják le őket ahelyett, hogy valóságos környezetben, tapasztalt vendéglátósok mellett sajátítanák el a szakmai fogásokat – állítja a tihanyi csárdatulajdonos.

A szezonális fennakadást a balatonlellei Geleta cukrászda tulajdonosa, Geleta Balázs azzal védi ki, hogy éppen annyi dolgozót foglalkoztat télen, mint nyáron. – Ha nem akarom, hogy a szezonban hiány legyen, akkor egész évben a nyárival azonos bért fizetek az alkalmazottaknak. Ahogy az osztrák síparadicsom vendéglátósai, akik nyáron is maguknál tartják az utóbbi években tömegesen odaérkezett magyar – köztük sok balatoni – szakmunkásokat, kisegítőket – fejtegette a vállalkozó.

A fonyódi Makkos vendéglő csak áprilisban nyit, mert mint tulajdonosától megtudtuk, a város élete a jelentős hajóforgalom idején élénkül majd meg – ehhez igazodnak a helyi vendéglátósok. – Tavaly jó szezont zártunk, hogy milyen lesz az idei, arra csak augusztus 20-a körül tudok válaszolni. Az viszont csaknem biztos, hogy a múlt évi 75-80 százaléknál nemigen lesz kisebb a hazai vendégek aránya – vélekedett Makkos Péter.

magyaridok.hu
megmondó
Világossá vált, hogy a rasszizmus ellen oly bőszen hisztériázó uniós vezéralakok egy bizonyos rasszizmus fölött szemet hunynak.
 • A demokrácia torzszülöttje
  Maga Medgyessy nevezte puccsistáknak megbuktatóit szinte percekkel leváltása előtt egyes tévéadásban. Ezt még el tudta érni miniszterelnökként.
 • Európa elesett, reconquista harc következik
  Ha valaki nagy nyilvánosság előtt közzéteszi másságát, például azt, hogy ő se nem férfi, se nem nő, azt valóságos hősként ünneplik.
 • Jézus célkeresztben
  Jézus ellen ugyanolyan gyűlölködés folyik, mint két évezrede, amikor Pilátust belerántották a bűnbe a római gyarmat helyi lakosai.
 • Kétfrontos harc Európa megvédéséért
  Egy amerikai tőzsdespekuláns széles, több kontinenst lefedő hálózatot szőtt az utóbbi negyven évben.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI