Pukli a tavaszi szünet idejére hirdetett pedagógus sztrájkot
Rétvári Bence: Törvénytelen lépésre biztatják a tanárokat
A kormány szerint önjelölt szónokok próbálják törvénytelen munkabeszüntetésre rávenni a tanárokat, amitől a szakszervezetek is óvják őket.
2016. március 22. 08:39
Továbbra is a pedagógusok tervezett sztrájkja volt a fő téma az Országgyűlésben. A kormány szerint önjelölt szónokok próbálják törvénytelen munkabeszüntetésre rávenni a tanárokat, amitől a szakszervezetek is óvják őket. Az ellenzék viszont a sztrájktörvényt módosítaná, hogy a tiltakozó akció jogszerű legyen.

Kinek az érdeke és mi a célja annak, hogy az iskolában ne a gyermek legyen az első, hanem a politika? – tette fel a kérdést Dunai Mónika napirend előtti felszólalásában. A fideszes képviselő hangsúlyozta: az oktatási kormányzat meghallotta a pedagógusok, a szülők és a diákok igényét a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átszervezésére, a tananyag csökkentésére, a minősítési rendszer korrekciójára, a munkaterhelés és az adminisztráció mérséklésére, zajlik az oktatásügy intenzív továbbfejlesztése. Ezért szerinte mind kevésbé érthető az ellenzék, valamint úgymond a pedagógusokat képviselő egyes „önjelölt civil vezetők” magatartása.

– Az utcán elhomályosodnak azok a szakmai szempontok, amelyeket a pedagógusok megfogalmaztak, és a helyükbe „kétes követelések” léptek – jegyezte meg.

A tiltakozóknak függetlennek is kell látszaniuk

Válaszában Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára emlékeztetett, hogy azok az oktatási rendszer legfőbb bírálói, akik tíz-százmilliós összegekért vettek részt korábban annak kialakításában. Ilyen például Radó Péter oktatáskutató, akinek cége az utóbbi években 200 millió forint állami megrendelést kapott, és tanulmányokat írt azokról a reformokról, amelyeket most bírál. Rétvári hangsúlyozta, hogy Palkovics László államtitkár tárgyalt volna a pedagógussztrájkkal fenyegető Pukli Istvánnal is, de hiába kért tőle időpontot, Pukli végül lemondta a találkozót.

Az LMP-s Ikotity István arról beszélt, hogy a pedagógusok felháborodását már nem lehet „habonyi módszerekkel”, megfélemlítéssel letörni, a tanárok alkotmányos, munkavállalói jogaikért állnak ki. Szerinte a kormány 2010-ben elvette a sztrájkjogot, ezért azt kérte: támogassák pártjának a sztrájktörvény módosítására vonatkozó javaslatát, hogy a tanárok jogszerűen szüntethessék be a munkát.

Rétvári Bence szerint az országban sokan nem értik, miért készülnek sztrájkra a pedagógusok, akik a legnagyobb, 40 százalékos béremelést kapták, aminek mások örülnének. Az államtitkár hangsúlyozta, a Pukli István által meghirdetett sztrájkkal a tanárok törvénytelen lépésre készülnek, amitől még a szakszervezetek is óvják tagjaikat. – A Pukli által megnevezett időpont ráadásul a tavaszi szünetre esik, tehát csak az tud majd sztrájkolni, aki külön bemegy dolgozni – mutatott rá Rétvári. Emlékeztetett arra is, hogy egy hét végi rendezvényen több olyan tiltakozó tanár leült az MSZP-s Hiller István volt oktatási miniszterrel, aki a kormánnyal nem hajlandó tárgyalni. „Nemcsak függetlennek kellene lenni, annak is kellene látszani” – fogalmazott.

Az MSZP-s Bárándy Gergely arról beszélt, hogy 2014-ből még több mint harminc eljárás van folyamatban az ügyészségen választási csalás gyanújával. Szerinte a Fidesz a „kamupártok” segítségével választási csalást követett el, „ellopta a kétharmadot, ellopta Budapestet”.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára hiteltelennek és megalapozatlannak találta a felvetéseket. Simon Gábor titkos külföldi bankszámlájára, illetve a józsefvárosi MSZP feketekasszájára utalva úgy fogalmazott: olyan párt emelget csalást, amely tele van korrupciós ügyekkel.

magyaridok.hu
megmondó
Azért is orvosi eset, mert memóriája kórosan gyönge. Polgárháborús hangulatot ugyanis éppen ő keltett 2006. október 23-án.
 • Hattyú-Doll?
  Alighanem a hattyúdala lesz Thomas Doll edzőnek az Európa Liga selejtező második fordulójának visszavágója Herningben.
 • Újabb izmus az EU-ban: idiotizmus
  Az elmúlt évszázad még a legrokonszenvesebb izmus, a humanizmus fogalmát is beszennyezte, mert ezt a szép eszmét megélhetési humanisták sajátították ki.
 • A 2006-os terrorkormányzás
  Az egészen durva kettős mérce azt mutatja, hogy rejtett érdekcsoport próbálja rombolni Magyarországot.
 • Háború előkészülete zajlik térségünkben
  Úgynevezett „migránsfalvakat” akarnak létrehozni, megsértve adott államok területi integritását. Háborúk kezdődtek ekként évezredek óta.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI