Pukli a tavaszi szünet idejére hirdetett pedagógus sztrájkot
Rétvári Bence: Törvénytelen lépésre biztatják a tanárokat
A kormány szerint önjelölt szónokok próbálják törvénytelen munkabeszüntetésre rávenni a tanárokat, amitől a szakszervezetek is óvják őket.
2016. március 22. 08:39
Továbbra is a pedagógusok tervezett sztrájkja volt a fő téma az Országgyűlésben. A kormány szerint önjelölt szónokok próbálják törvénytelen munkabeszüntetésre rávenni a tanárokat, amitől a szakszervezetek is óvják őket. Az ellenzék viszont a sztrájktörvényt módosítaná, hogy a tiltakozó akció jogszerű legyen.

Kinek az érdeke és mi a célja annak, hogy az iskolában ne a gyermek legyen az első, hanem a politika? – tette fel a kérdést Dunai Mónika napirend előtti felszólalásában. A fideszes képviselő hangsúlyozta: az oktatási kormányzat meghallotta a pedagógusok, a szülők és a diákok igényét a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átszervezésére, a tananyag csökkentésére, a minősítési rendszer korrekciójára, a munkaterhelés és az adminisztráció mérséklésére, zajlik az oktatásügy intenzív továbbfejlesztése. Ezért szerinte mind kevésbé érthető az ellenzék, valamint úgymond a pedagógusokat képviselő egyes „önjelölt civil vezetők” magatartása.

– Az utcán elhomályosodnak azok a szakmai szempontok, amelyeket a pedagógusok megfogalmaztak, és a helyükbe „kétes követelések” léptek – jegyezte meg.

A tiltakozóknak függetlennek is kell látszaniuk

Válaszában Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára emlékeztetett, hogy azok az oktatási rendszer legfőbb bírálói, akik tíz-százmilliós összegekért vettek részt korábban annak kialakításában. Ilyen például Radó Péter oktatáskutató, akinek cége az utóbbi években 200 millió forint állami megrendelést kapott, és tanulmányokat írt azokról a reformokról, amelyeket most bírál. Rétvári hangsúlyozta, hogy Palkovics László államtitkár tárgyalt volna a pedagógussztrájkkal fenyegető Pukli Istvánnal is, de hiába kért tőle időpontot, Pukli végül lemondta a találkozót.

Az LMP-s Ikotity István arról beszélt, hogy a pedagógusok felháborodását már nem lehet „habonyi módszerekkel”, megfélemlítéssel letörni, a tanárok alkotmányos, munkavállalói jogaikért állnak ki. Szerinte a kormány 2010-ben elvette a sztrájkjogot, ezért azt kérte: támogassák pártjának a sztrájktörvény módosítására vonatkozó javaslatát, hogy a tanárok jogszerűen szüntethessék be a munkát.

Rétvári Bence szerint az országban sokan nem értik, miért készülnek sztrájkra a pedagógusok, akik a legnagyobb, 40 százalékos béremelést kapták, aminek mások örülnének. Az államtitkár hangsúlyozta, a Pukli István által meghirdetett sztrájkkal a tanárok törvénytelen lépésre készülnek, amitől még a szakszervezetek is óvják tagjaikat. – A Pukli által megnevezett időpont ráadásul a tavaszi szünetre esik, tehát csak az tud majd sztrájkolni, aki külön bemegy dolgozni – mutatott rá Rétvári. Emlékeztetett arra is, hogy egy hét végi rendezvényen több olyan tiltakozó tanár leült az MSZP-s Hiller István volt oktatási miniszterrel, aki a kormánnyal nem hajlandó tárgyalni. „Nemcsak függetlennek kellene lenni, annak is kellene látszani” – fogalmazott.

Az MSZP-s Bárándy Gergely arról beszélt, hogy 2014-ből még több mint harminc eljárás van folyamatban az ügyészségen választási csalás gyanújával. Szerinte a Fidesz a „kamupártok” segítségével választási csalást követett el, „ellopta a kétharmadot, ellopta Budapestet”.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára hiteltelennek és megalapozatlannak találta a felvetéseket. Simon Gábor titkos külföldi bankszámlájára, illetve a józsefvárosi MSZP feketekasszájára utalva úgy fogalmazott: olyan párt emelget csalást, amely tele van korrupciós ügyekkel.

magyaridok.hu
megmondó
Korruptak voltak Honecker alatt, korruptak voltak Medgyessy alatt, és „megbízhatóak”újabb bő évtized elteltével Brüsszelben az Európai Unió égisze alatt is.
 • Soros után
  „A kommunistáktól még nehéz lesz megszabadulni, mert senki nem olyan veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem a zsákmányt.”
 • Resurrexit tertia die
  Protonok, elektronok, neutronok élettelen parányaiból ragyog fel a csodálatos, megfoghatatlan, de azért körülírható és csodálatos érték: a szeretet.
 • Korlátozni a napi hülyeséget
  Állítólag Einstein mondotta egyszer, hogy a világűr és az emberi butaság végtelen – de különösen az utóbbi.
 • Gyűlölet és politika
  A kis párt elnöke utóbb bebújt egy pénzember hóna alá, olyan milliárdos hajlatába, amely figura korábban a nagy párt elnökének bizalmasa, diáktársa volt.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI