Túlfizették a bankárokat, büntetett az MNB
Közel ötvenmillió forintos bírsággal sújtotta a javadalmazással kapcsolatos szabályokat megszegő hazai pénzintézeteket a Magyar Nemzeti Bank.
2016. március 22. 12:02

A fizetésekre vonatkozó szabályok a legutóbbi válság tapasztalatai nyomán szigorodtak.

Tíz vizsgált hazai hitelintézet közül nyolc javadalmazási gyakorlata megfelel a hazai és uniós jogszabályi követelményeknek, ám kettőnél hiányosságok vannak – derült ki az Magyar Nemzeti Bank (MNB) témavizsgálatából. A jegybank összesen 48,4 millió forint bírságot szabott ki a feltárt jogsértések miatt, s június végéig kötelezte az érintett piaci szereplőket azok kijavítására – tájékoztatott a jegybank. Közölték, az MNB tíz hitelintézetnél vizsgálta, hogy azok javadalmazási politikája és gyakorlata megfelel-e a hazai és európai uniós jogszabályi követelményeknek.

A pénzügyi piaci szereplők javadalmazási politikáit a pénzügyi válságot követően a korábbinál szigorúbban szabályozták Európában, így itthon a hitelintézeti és a befektetési szolgáltatók működését szabályozó törvényekben is. A jegybank szerint a korábbi liberális szabályozás időszakában ugyanis a javadalmazási gyakorlat esetenként inkább a bankvezetők, nem a tulajdonosok és a köz érdekeit szolgálta: túlzott kockázatvállalásra, rövidtávú eredményhajszolásra ösztönzött, nem a valóban megszolgált, hosszú távon fenntartható teljesítményt honorálta. Az MNB témavizsgálatában 2015. június 30-i fordulónappal azt tekintette át, hogy a hazai banki szereplők betartják-e a korábbi években szigorodott, a hosszú távú biztonságos működést szolgáló javadalmazási előírásokat.

Íme, a lista

Az MNB a vizsgált bankok többségének – Budapest Hitel- és Fejlesztési Bank Zrt., Erste Bank Hungary Zrt., FHB Jelzálogbank Nyrt., K&H Bank Zrt., OTP Bank Nyrt., Raiffeisen Bank Zrt., Sberbank Magyarország Zrt., UniCredit Bank Hungary Zrt. – javadalmazási gyakorlatában csak kisebb hiányosságokat talált. A CIB Bank Zrt. és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (Takarékbank) javadalmazási gyakorlata ugyanakkor több ponton nem felelt meg a javadalmazásra vonatkozó jogszabályi követelményeknek.A vizsgált hitelintézetek mindegyike – a törvény előírásának megfelelően – belső szabályozásában rögzítette a felügyelő bizottság által elfogadott, belső ellenőr által is évente ellenőrzött javadalmazási politikáját, ám három intézmény nem vezette át a jogszabályváltozásokat azon vagy (két intézmény) nem vizsgálta felül azt az előírt gyakorisággal.

A mérlegfőösszegük szerint öt százaléknál nagyobb piaci részesedéssel rendelkező bankok többsége időben (egy intézmény késedelmesen) javadalmazási bizottságot állított fel a javadalmazási gyakorlat felügyelésére. A bankok többsége - két intézmény kivételével - a banknál és a vele összevont felügyelet alá tartozó intézményeknél is megfelelően azonosította a javadalmazás szempontjából kiemelt személyeket: így például az igazgatóság, felügyelő bizottság, menedzsment, kockázatkezelés, compliance és belső ellenőrzés vezetőit.

Két intézmény kivételével jogszabályszerűen megtörtént e kiemelt személyek juttatásainak alap- és teljesítményjavadalmazási kategóriák szerinti besorolása is, és – egy intézmény kivételével – a teljesítményjavadalmazás összege a törvényi előírásnak megfelelően sehol sem haladta meg az alapjavadalmazás száz százalékát. A javadalmazásról szóló felügyeleti adatszolgáltatásban három intézmény esetében, az adatok nyilvánosságra hozatalában ugyanakkor szinte mindegyik banknál tárt fel kisebb szabálytalanságokat az MNB.

Következmények

A feltárt hiányosságok miatt a jegybank összességében 48,4 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki – minden bank kapott pénzbüntetést, a két legnagyobb bírság 14,8 és 14 millió forintra rúgott –, és 2016. június 30-ig kötelezte az érintett hitelintézeteket a jogsértések kijavítására. Az MNB a vizsgálatok tanulságai, a tapasztalt tipikus hiányosságok nyomán az idei évben megújított javadalmazási ajánlást, illetve gyakran ismételt kérdéseket és válaszokat tesz közzé a piaci szereplők számára a jogszabályszerű működés ösztönzése érdekében.

profit7.hu
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Száz nap alatt csak klímavészhelyzet lett
  Karácsony Gergely főpolgármester száz napja stadionstopot, olcsó BKV-t, rezsitámogatást, klímavédelmi intézkedéseket és egy szabadabb, zöldebb Budapestet ígért. A hangzatos programból és szólamokból azonban kórházstop, szimbolikus intézkedések, neki nem tetsző sajtótermék betiltásával való fenyegetés lett. Az új főpolgármester arra a legbüszkébb, hogy nemzetközi vállalások megtorpedózásával zsarolva sikerült választási ígéretének megvalósításához forrást szerezni.
 • Horváth János életútja a polgárosodás megrekedt pályája
  Horváth János hosszú életútja a meg nem valósult magyar polgárosodás pályájaként is felfogható - mondta Navracsics Tibor.
 • Atomenergia nélkül Európa nem lehet klímasemleges
  Atomenergia nélkül Európa nem tudja megvalósítani a klímasemlegességet 2050-re - mondta Szijjártó Péter Prágában.
MTI Hírfelhasználó