Iskolaigazgatók felhívása: adjunk időt a hivatalos tárgyalásokra!
Időt kér a hivatalos tárgyalások lefolytatására és türelemre szólít fel kilenc iskolaigazgató az oktatás átalakításáról szólva.
2016. március 22. 16:04

A felhívásnak az "Én tényleg tanítanék..." címet adták.

A kilenc intézményvezető által aláírt, az MTI-hez kedden eljuttatott közös közleményben az áll: a közoktatás helyzetével kapcsolatos tiltakozások hatására személyi változások történtek, megkezdődött a párbeszéd az oktatásirányítás és a pedagógusok között.

Mint az aláírók visszaidézik: 2015 novemberében jelent meg a miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestületének nyílt levele, amelyhez sok közösség és magánszemély is csatlakozott, "elindítva ezzel azt a folyamatot, amelynek során az oktatásirányítás - felismerve több hibás döntését és annak következményeit - hozzálátott a rendszer átalakításához".

A szakmai alapú megbeszéléseket azonban "politikai indíttatású megnyilvánulások zavarták meg". Egyrészt a hozzá nem értő és félrevezető elemzések, másrészt egyes csoportok és emberek "felhatalmazás nélküli, gyakran szakmai alapokat nélkülöző, vagy pártpolitikai indíttatású megszólalásai" - sorolják.

Úgy folytatják: "adjunk időt" a hivatalos tárgyalások lefolytatására - "köznevelési kerekasztal, kormány és sztrájkbizottság" -, valamint bizalmat az új oktatási államtitkárnak, aki "elődeivel ellentétben partnernek tekinti a pedagógusokat".

Mint állítják, nem várható, hogy néhány hét alatt minden kérdésben megállapodás születik. Egyes problémák alaposabb kutató- és tervezőmunkát igényelnek - fogalmaznak, példaként említve a NAT átalakítását és a tanulók túlterheltségének kérdését.

"Várjuk a tárgyalások eredményét, a megállapodások mielőbb nyilvánosságra hozatalát!" - jelentik ki az aláírók, majd közleményüket zárva hozzáteszik: "én addig is tanítanék..."

A közleményt a Béke Ligeti Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, a Petőfi Sándor és Dózsa György Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, az Eötvös József és Liszt Ferenc Általános Iskola, az Izsák Imre Általános Iskola, az Öveges József Általános Iskola, a Nyitott Ház Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, a Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium, a Zalaegerszegi Városi Középiskolai Kollégium, valamint a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium intézményvezetője írta alá.

MTI
 • Budapest felett az ég
  Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
 • Újra kell tanulnunk a demokráciát
  A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
 • Kétharmad közelében a kormánypártok
  A mandátumok csaknem kétharmadát megszerezte a Fidesz—KDNP a megyei közgyűlésekben a vasárnapi választáson. A szocialista párt önállóan csupán tizenkét képviselői helyet szerzett, de közben kettő helyett három polgármesterük lett a megyei jogú városokban. Budapesten az ellenzék nyertese egyértelműen az MSZP lett, a párt összesen hat polgármestert ad, így néggyel növelték a kerületi vezetőik számát.
 • Külföldiek voksai dönthettek vasárnap több kerületben
  Az „autoriter, Európai Unió-ellenes, szélsőjobboldali” Fidesz elleni szavazásra hívott fel az az angol nyelvű szórólap, amely a Magyar Nemzet birtokába került.
 • Összetapasztották a nácit a komcsival
  Tisztességes, becsületes, szorgalmasan dolgozó polgármesterek, rendes magyar emberek vesztették el polgármesteri széküket. A munkájukat. A kerületeiket.
MTI Hírfelhasználó