Ők robbantottak Brüsszelben - fehérorosz állampolgárok?
A belga szövetségi ügyészség kérése ellenére a sajtóban fényképeket tettek közzé kedden délután három gyanúsítottról.
2016. március 22. 17:47

A felvételeket a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér biztonsági kamerái rögzítették.

A gyanú szerint a három férfi hajtotta végre a kettős robbantást a légikikötőben, amelynek következtében tizennégyen meghaltak és kilencvenhatan megsebesültek.

A sötét hajú fiatalemberek a felvételek tanúsága szerint jól megrakott csomagszállító kocsikat toltak maguk előtt.

A brüsszeli repülőtéri robbantás feltételezett elkövetői

A brüsszeli repülőtéri robbantás feltételezett elkövetői

A gyanúsítottak kiléte egyelőre ismeretlen. A belga szövetségi ügyészség korábban arra kérte a történtekről tudósító médiumok munkatársait, hogy a nyomozás érdekében ne hozzák nyilvánosságra a fényképeket, azok azonban kiszivárogtak a közösségi oldalakon - közölte a VTM televíziós csatorna.

Érdekesség, hogy a bal kezükön mindketten sötét kesztyűt viselnek, ami szakértők szerint a detonátorok elrejtését szolgálhatta. (BBC)

Fehérorosz állampolgárok a brüsszeli elkövetők?

A szíriai és tunéziai sajtó arról írt, a brüsszeli elkövetők fehérorosz állampolgárok voltak, akik áttértek az iszlám hitre - mondta Sógor Dániel történész az M1-nek.

Németországi támadásokat készíthetett elő elfogása előtt Salah Abdeslam, a novemberi párizsi merényletek fő gyanúsítottja - írja a Telegraph. Névtelenséget kérő biztonsági forrásokra hivatkozva azt közlik: Abdeslam egy olyan hálózat tagja lehet, amelyet kifejezetten európai terrorcselekmények végrehajtására hoztak létre. Közben az Iszlám Állam hívei a közösségi hálókon ünneplik a kedd délelőtti, brüsszeli merényleteket.

A terrortámadásokkal az a céljuk az IÁ híveinek, hogy bekerüljenek a hírekbe és erősnek mutassák magukat. „A legjobb toborzó a nagy merényletek végrehajtása, ezzel azt mutatják, hogy ez egy menő szervezet, egy erős szervezet, amelyhez megéri csatlakozni, mert itt eredményeket lehet felmutatni” – mondta Sógor Dániel történész az M1-nek. „Akik úgy érzik, hogy nincs kitörési lehetőségük azok ezekben a szervezetekben találják meg az életcélt” – magyarázta a történész.

Fehéroroszok lehettek az elkövetők

Sógor Dániel a szíriai és tunéziai sajtót is olvasta, ott arról írtak, hogy az elkövetők fehérorosz állampolgárok voltak, akik áttértek az iszlám hitre. „Van mozgósító ereje ennek a szellemiségnek, de ez egy takaró, egy álca, hogy új embereket vonzanak be” – magyarázta. Hozzátette: ezeket az embereket az eldugottabb helyeken való robbantásra nehezebb rávenni, de „így, hogy bekerülhettek a hírekbe megvan a 15 perc hírnév, úgy érezhetik, hogy valami nagyot alkottak”.

Komoly utánpótlás van

A történész szerint óriási probléma, hogy komoly utánpótlás van. Belgium és Franciaország is például megengedte a saját állampolgáraiknak, radikális elemeiknek, hogy kimenjenek Szíriába vagy Irakba és ott harcoljanak. Hagyták őket ki-be járkálni és most láthatjuk ennek a végeredményét. Látjuk, hogy ugyanazt teszik, mint Szíriában, Líbiában, Irakban, Egyiptomban, Tunéziában tettek, de eddig ez nem ért el minket. „Mi még nagyon kicsi szeletét kaptuk meg annak, ami ebből lehetne” – mondta Sógor Dániel.

A szakértő szerint egyrészt hiba, bűnös dolog volt támogatni azokat a mozgalmakat és szervezeteket, amelyekre a helyi hatóságok – libanoni, szír, egyiptomi, irkai kormány– idejében felhívták a figyelmünket. A másik probléma, hogy nem figyeltünk ezekre az emberekre kellőképpen. „Sajnos a háttértalaj, a táptalaj egyre inkább nő Nyugat-Európában, (…) egyre nagyobb azoknak a száma, akik leszakadó külvárosokban élnek a nyugati nagyvárosok szélein, ott egyre nagyobb táptalajt fog tudni ereszteni a szélsőséges ideológia”- mondta a történész.

Ez lesz az igazi veszély

Szerencsére még kifejezetten nyugaton szerveződő terrorszervezet nincs, de a Közel-Keleten szerveződött csoportok már kinyúlnak Európába. „Az igazi veszély az lesz, amikor már itt is önálló szervezetek alakulnak majd” – közölte Sógor Dániel.

MTI
  • Szarvas József: El kell vállalni a feladatot!
    Van jó pár olyan gondolatom, kérdésem, amely egy színészi pályára készülő fiatal számára izgalmas lehet. Most a diákokkal együtt magam is pályakezdő leszek. Több mint negyven magam mögött hagyott évaddal.
  • A mezőgazdaság az ország legfontosabb bástyája
    A koronavírus-járvány megmutatta, hogy a mezőgazdaság és a rá épülő hazai élelmiszeripar az ország legfontosabb bástyája - jelentette ki az agrárminiszter az Északi Agrárszakképzési Centrum gépjárműátadásán kedden Nyíregyházán.
  • Eleven és gazdagodó a nemzeti hagyomány
    Mind a hungarikumokkal, mind a folkTrend! mozgalommal azt mutatjuk be, hogy milyen ma a magyar és milyen lehetne. Tehát nem kell leragadnunk ott, hogy milyen volt. Föl kell mutatnunk azt, hogy ez élő kultúra, sőt elevenebb is lehetne.
MTI Hírfelhasználó