Még nagyobb pusztítás is lehetett volna
Háromnapos gyászt hirdettek Brüsszelben. A reptéren és a metróban végrehajtott terrortámadásnak több mint 30 halálos áldozata és 250 sérültje van.
2016. március 23. 08:54

A belga fővárosban, egész Belgiumban, sőt egész Európában fokozták a biztonsági készültséget. Csütörtökre összehívták a Miniszterek Tanácsát, hogy megvitassák a kialakult helyzetet.

Folyamatosak a házkutatások Brüsszelben, a rendőrök a merénylők segítőit keresik. Úgy tudni, az egyik lakásban vegyi anyagokat, egy szögekkel teli robbanószerkezetet, valamint egy Iszlám Államos zászlót is találtak.

Rendőrségi források szerint pedig a dzsihadisták eredeti terve az volt, hogy a terrortámadásokban a tavaly novemberi párizsi merényletek feltételezett főszervezője, a néhány nappal ezelőtt elfogott Salah Abdeslam is részt vesz.

Spontán megemlékezést tartottak este Brüsszel központjában. Több százan gyújtottak gyertyát a merényletek áldozatainak emlékére.  A tőzsde épülete előtti tér megtelt virágokkal, az aszfaltot pedig üzenetekkel rajzolták tele. A megemlékezésen részt vett a belga kormányfő, valamint az Európai Bizottság elnöke is. Jan Jambon belga belügyminiszter azt mondta: Belgium soha nem fogja tudni elfelejteni, ami történt.

Európa-szerte több híres épületet is a belga zászló színeivel világítottak ki, hogy így emlékezzen a brüsszeli robbantások áldozataira. A párizsi Eiffel-torony és a berlini Brandenburgi Kapu a belga trikolor színeibe borult, ahogyan a római Trevi-kút is. A kezdeményezéshez itthon is csatlakoztak. Debrecenben a Nagyerdei Stadiont világították meg a belga nemzeti színekkel.

A terrortámadás után teljesen megbénult a közlekedés Brüsszelben. Lezárták az alagutakat, a metróállomásokat, valamint a központi pályaudvart is. Az esti óráktól aztán fokozatosan újraindultak a tömegközlekedési járatok.

A sérültek között két magyar biztosan van. Egyiküknek belső vérzése volt, a másiknak pedig csonttörései vannak, de már mindketten jól vannak. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt kérte: aki teheti, ne utazzon Brüsszelbe, mert a helyzet rendkívül súlyos.

A támadások miatt Orbán Viktor miniszterelnök Magyarországra - ideiglenesen – elrendelte a terrorkészültség kettes, azaz magas fokozatát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy fegyveres járőrök és páncélozott járművek is vannak a repülőtéren, valamint fokozottabb a terrorelhárítás munkatársainak jelenléte a metrókon és a Kossuth tér környékén.

Emellett a TEK fokozza felderítési tevékenységét, és megerősítik a terrorveszélyezettség szempontjából jelentős, kritikus infrastruktúrák védelmét, például a Paksi Atomerőművét.

Magyarországon nincs terrorfenyegetés, de a brüsszelihez hasonló, súlyos eseményeknél ellenőrizni kell a szálakat, ezért is van szükség a 2-es szintű terrorkészültségre - jelentette ki az M1-en a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György azt mondta: a 2-es szintet akkor lehet elrendelni, ha ellenőrzött, vagy részben ellenőrzött információk szerint kockázatnak van kitéve az ország. Hozzátette: beigazolódtak azok a kormányzati prognózisok, amelyek szerint a tömeges illegális migráció közbiztonsági válsághelyzetet idéz elő, és nemzetbiztonsági kockázatot rejt.

Európa vagy leszámol az Iszlám Állam itt lévő embereivel, vagy bárhol, bármikor lehet a brüsszelihez hasonló támadásokra számítani.  Erről beszélt az M1-en Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. Úgy fogalmazott: a terrorszervezet jelenleg úgy gondolkodik, hogy hosszú távon is életképes lesz, mert az európaiak, az amerikaiak és az oroszok nem képesek szárazföldi erőket küldeni a megsemmisítésükre.

A brüsszeli terrorcselekmény volt az egy egyik fő téma az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén is. A pártok képviselői elítélték az erőszakos támadásokat, abban viszont továbbra is vita van, hogy a bevándorlás miatt szükség van-e válsághelyzet elrendelésére az országban.

Vezető európai politikusok egyöntetűen elítélték a brüsszeli véres merényletsorozatot. A legtöbben azt emelték ki, hogy nem csak Belgiumot, hanem egész Európát, az európai értékrendet és a demokráciát érte támadás. Emellett szorosabb együttműködést és kitartást szorgalmaztak a terrorizmus és a szélsőségek elleni harcban.

Összehívják a miniszterek uniós tanácsát (1.25)

Összehívja a miniszterek uniós tanácsát a 34 halálos áldozatot követelő brüsszeli terrortámadás nyomán kialakult helyzet megvitatására a tanács soros elnökségét betöltő Hollandia - közölte kedd éjjel Ard van der Steur holland igazságügyi miniszter.

"Belgium kérésére a holland elnökség miniszteri tanácskozást szervez a támadás (következményeinek) megvitatására, feltehetően csütörtök reggelre" - írta Twitter-oldalán Ard van der Steur.

Washington figyelmeztet

További merényletek veszélyére figyelmeztette az Európába utazó amerikai állampolgárokat az Egyesült Államok külügyminisztériuma. Úgy fogalmaztak: terrorista csoportok újabb merényletek elkövetését tervezik a közeljövőben Európa-szerte, a célpontok között pedig sportesemények, turisták által látogatott helyszínek, éttermek és közlekedési eszközök is lehetnek. A brüsszeli robbantások miatt a szövetségi kormány országszerte fokozta a biztonsági intézkedéseket.


Brüsszelben helyreáll a közlekedés

Fokozatosan helyreáll a tömegközlekedés ma Brüsszelben, ezt ígérik a vállalatok, melyek a nap folyamán a közösségi oldalakon tájékoztatják majd az utasokat – jelentette ki Baraczka Eszter, az MTVA brüsszeli tudósítója.

Tegnap már az egyik metrójárat közlekedett, és ma elindul az a bizonyos 1-es metró is, melynek vonalán a terrortámadás történt. Az érintett állomást azonban kihagyják, ezen a szakaszon metrópótló buszok szállítják majd az utasokat.

Tegnap nagyon kevés busz közlekedett, ma várhatóan már többet forgalomba állítanak. Ami a vasúti közlekedést illeti: kinyit a legtöbb brüsszeli pályaudvar, négy azonban zárva marad, köztük a Schuman téri, illetve az, ami a repülőtérnél van. A pályaudvarokon csak egy be-, illetve kijáratot tartanak nyitva, azt is rengeteg rendőr és katona ellenőrzi majd.

Elindulnak a nagy sebességű vonatok is, ami azt jelenti, hogy helyreáll a közlekedés Brüsszel, Párizs, Amszterdam, Köln és Düsseldorf között.

Nagyobb is lehetett volna a pusztítás

Brüsszel Schaerbeek városrészében tartott házkutatásokat a belga rendőrség. Mint ismert, korábban itt bukkantak arra a házra, melyben a bombagyár működött, és itt találták meg Salah Abdeslam ujjlenyomatait is. Azt nem tudni, hogy most ismét ehhez a házhoz vezettek-e a nyomok, vagy egy másikhoz – tájékoztatott Baraczka Eszter, az MTVA brüsszeli tudósítója.

Jelentkezett azonban egy taxis, miután közzétették a fotót, melyet a reptéri kamerák készítettek. Ezen három férfi látható, a feltételezések szerint ők követték el a terrorcselekményeket. Kettő felrobbanthatta magát, egy azonban feltételezhetően elmenekült.

A taxisofőr vitte őket a repülőtérre. Elmondása szerint a csomagok egy része nem fért be a járműbe, vagyis feltételezni lehet, hogy több bombát is szerettek volna kivinni a repülőtérre, így nagyobb is lehetett volna a pusztítás. A taxisnak feltűnt az is, hogy a férfiak nem engedték segédkezni a bepakolásban.

Keresnek még egyébként egy 22 éves limburgi férfit, aki szerepel a terroristagyanús személyek listáján. Köröznek továbbá két személyautót, egy Renault Cliót és egy Audi S4-est.

Megszólalt egy szakértő, aki szerint kicsi a valószínűsége annak, hogy a tegnapi merényletek egyfajta bosszúként értelmezhetőek a párizsi terrorcselekményekhez köthető Salah Abdeslam pénteki elfogásáért. A tegnapi olyan összehangolt támadás volt, amelyet képtelenség négy nap alatt kitervelni és előkészíteni, hetek kellenek hozzá.

Úgy véli: sokkal valószínűbb, hogy Salah Abdeslam is részt vett a brüsszeli terrorcselekmények előkészítésében, elfogása pedig csak felgyorsította a folyamatot.

A nyomozásba bekapcsolódik az FBI is, mert amerikai áldozatok is vannak. Négy mormon misszionáriusról tudni, és megsérült egy amerikai katona is a légierőtől.

MTI - M1 Híradó - Ma reggel
megmondó
Világossá vált, hogy a rasszizmus ellen oly bőszen hisztériázó uniós vezéralakok egy bizonyos rasszizmus fölött szemet hunynak.
 • A demokrácia torzszülöttje
  Maga Medgyessy nevezte puccsistáknak megbuktatóit szinte percekkel leváltása előtt egyes tévéadásban. Ezt még el tudta érni miniszterelnökként.
 • Európa elesett, reconquista harc következik
  Ha valaki nagy nyilvánosság előtt közzéteszi másságát, például azt, hogy ő se nem férfi, se nem nő, azt valóságos hősként ünneplik.
 • Jézus célkeresztben
  Jézus ellen ugyanolyan gyűlölködés folyik, mint két évezrede, amikor Pilátust belerántották a bűnbe a római gyarmat helyi lakosai.
 • Kétfrontos harc Európa megvédéséért
  Egy amerikai tőzsdespekuláns széles, több kontinenst lefedő hálózatot szőtt az utóbbi negyven évben.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI