Tart a hajsza Belgiumban
Tart a hajsza Belgiumban a tegnapi robbantások még szökésben lévő szervezői után. Több terroristát már azonosítottak, de néhány esetben még csak találgatnak a nyomozók.
2016. március 23. 22:09

A hatóságok felülvizsgált adatai szerint 31 halálos áldozata és több mint 250 sérültje van a támadásoknak. Az is kiderült, hogy szoros összefüggés van a párizsi támadók és a mostani gyilkosok között. Több nyugati politikus az uniós külső határok szigorúbb védelmét követeli. Itthon egyelőre fenntartják a kettes terrorfokozatot, maradnak a rendőrök és a terrorelhárítók a forgalmasabb helyeken.

A kedd este közzé tett fotó, amelyet azóta százmilliók láthattak a tévécsatornákon, illetve az interneten a reptéri robbantás előtti percekben készült.

A sporttáskák robbanóanyaggal lehettek tele. A két fekete kabátos férfi öngyilkos merénylő, többen felhívták rá a figyelmet, hogy csak a bal kezükön van kesztyű, talán ott lehetett a detonátor.

A harmadik férfi táskája nem robbant fel: feltételezések szerint vagy megijedt, vagy nem is öngyilkos merényletre készült, ezért is álcázhatta magát kalappal és szemüveggel.

A brüsszeli repülőtéri robbantás feltételezett elkövetői

A brüsszeli repülőtéri robbantás feltételezett elkövetői

Azonosították Laachraouit is

A bal oldali férfi lehet Najim Laachraoui.  Kora este egy belga rendőrségi forrás ugyanis az AFP francia hírügynökséggel azt közölte, hogy Laachraoui volt a második, eddig azonosítatlan öngyilkos merénylő, aki kedden felrobbantotta magát a brüsszeli nemzetközi repülőtéren.

A középső Ibrahim el-Bakraoui, őt már korábban azonosították. Ő is a repülőtéren robbantotta fel magát. Korábbi, köztörvényes bűncselekmények miatt már ismerték a hatóságok.

A jobb oldali, világos kabátban látható harmadik férfiról sokáig feltételezték, hogy talán ő lehet Najim Laachraoui, ám most megerősítést nyert, hogy mégsem ő az.

Ő még szökésben lehet, de a hatóságok szinte biztosra veszik, hogy vannak még társaik.

Budapesten is járhatott Laachraoui

Najim Laachraoui egyébként a gyanú szerint a bevándorlókkal együtt jöhetett vissza Szíriából Európába, és Budapesten vehette fel szeptemberben Salah Abdeslam, vagyis a párizsi támadás főszervezője.

Ő bérelte álnéven azt a lakást, amelyben Abdeslamot elfogták.


A belga rendőrség által 2016. március 21-én közreadott kép a 24 éves Najim Laachraouiról, aki tavaly ősszel Magyarországon keresztül érkezett vissza Szíriából Belgiumba, majd segítette a 2015. november 13-i párizsi öngyilkos merényletek előkészítését. Najim Laachraoui a hatóságok szerint 2013-ban csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez Szíriában. Laachraoui hamis iratokkal, Soufiane Kayal néven bérelte azt a házat a belgiumi Auvelais-ben, amelyet utóbb a hatóságok átkutattak, azt gyanítva, hogy ott készülhettek a párizsi merényleteknél használt öngyilkos robbanószerkezetek. (MTI/EPA/Belga rendőrség)

Ibrahim el-Bakraoui

A három reptéri robbantót ábrázoló fényképen a középső embert az ujjlenyomata alapján tudták azonosítani, ő az egyik, aki felrobbantotta magát, Ibrahim el-Bakraoui, 1986. október kilencedikén született Brüsszelben, belga állampolgár.

2016. március 23. Az Interpol által 2016. március 23-án közreadott kép Ibrahim el-Bakraoui belga állampolgárságú férfiról, aki a fivérével, Khaliddal együtt a március 22-i brüsszeli pokolgépes merényletek elkövetői között volt. Ibrahim a Zaventem repülőtéren, Khalid a Maelbeek metróállomáson robbantotta fel magát. A két terrortámadásban több mint harminc ember életét vesztette, kétszázhatvan megsebesült. (MTI/EPA/Interpol)

Az Interpol által 2016. március 23-án közreadott kép Ibrahim el-Bakraoui belga állampolgárságú férfiról, aki a Zaventem repülőtéren, robbantotta fel magát.  (MTI/EPA/Interpol)

Khalid el-Bakraoui

A reptéren robbantó, a biztonsági kamera képén középen látható Ibrahim testvére - Khalid el-Bakraoui - robbanthatott a belvárosban, a metróban.

Az Interpol nemzetközi rendőrszervezet által 2016. március 23-án közreadott kép Khalid el-Bakraouiról, aki  a metróban robbantotta fel magát. (MTI/AP/Interpol)

A rendőrség mindkét testvért ismerte, egyikük fegyverrel lopott autót, másikuk rendőrökre lőtt korábban.

A börtönben radikalizálódhattak, és az elmúlt években már komoly dzsihadista kapcsolatokkal rendelkeztek, egyikük Szíriában is járt.

Ibrahim egy hátrahagyott üzenetében testvéreként említi Abdeslamot.

A brüsszeli robbantások egyik elkövetőjét Törökország 2015 júniusában kiutasította - közölte a török elnök. Recep Tayyip Erdogan elmondta, hogy Ankara tavaly jelentést is küldött a dzsihadista kitoloncolásáról a belga hatóságoknak, de azok azt figyelmen kívül hagyták és később szabadon engedték a férfit. Erdogan hozzátette: saját kérésére a férfit Hollandiának adták ki, a fogadó állam pedig szintén kapott tájékoztatást a terrorista kilétéről.


Hányan voltak?

Egyelőre nem egyértelmű, hányan voltak a merénylők. Korábban egy taxis vallotta azt a rendőröknek, ő hozta a repülőtérre őket. Később az ügyészségen két autót azonosítottak, amelyekben szintén érkezhettek a merénylőkkel kapcsolatban álló emberek.

A kocsik egy török származású fiatalember tulajdonában vannak, feltételezhetően az egyikben utaztak a metróállomás elleni akciót elkövetők, akik ki sem szálltak a reptéren, hanem egyből visszatértek Brüsszelbe.

A Sátán anyja

Brüsszel Andrelecht nevű negyede lehetett az egyik helyszín, ahol előkészítették a repülőtér és a metróállomás elleni merényleteket.

Egy lakásban találtak olyan anyagokat, amelyekből a robbanószereket előállíthatták, egyebek mellett acetont és hidrogén-peroxidot.

Ezekből készültek a párizsi merényleteknél használt robbanóövek is, amiket a dzsihadisták maguk között a Sátán anyjának hívnak.

Szögekkel tömték meg a pokolgépet

A metróban felrobbantott töltetet a három kocsiból álló szerelvény középső kocsijában hozták működésbe. A pokolgépet tele rakták szögekkel is, hogy a repeszek minél több emberrel végezzenek.

Röntgenfelvétel egy, a 2016. március 22-én Brüsszelben elkövetett robbantásos merényletek egyik sérültjének mellkasáról, amelyben egy nagy szeg vagy csavar látható, miközben egy brüsszeli katonai kórházban ápolják március 22-én. (MTI/EPA)

Nálunk marad a 2-es fokozat

Itthon marad a kettes terrorfokozat, és a bevándorlás miatt elrendelt országos válsághelyzet is - ezt Orbán Viktor itt azt M1-en jelentette be reggel, az operatív törzs ülése után. Technikai fejlesztés is kezdődhet, hogy hatékonyabban tudjanak dolgozni a titkosszolgálatok.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy tegnap nem Belgium, hanem Európa volt a célpont, vagyis a merénylet Magyarország ellen is irányult.

Orbán Viktor egyúttal utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy a szerdai kormányülésre minden olyan, a terrorizmussal kapcsolatos tervezetet készítsen elő, amely korábban politikai viták miatt megrekedt; ilyen például az alkotmánymódosítás.

Földi: szükség van a fejlesztésre

Adatforgalmat bonyolító eszközökről, mobiltelefonokról, számítógépekről származó információk begyűjtésére alkalmas technikára lehet szüksége a szakszolgálatoknak - erről beszélt Földi László az M1-en.

A biztonságpolitikai szakértő ugyanakkor hangsúlyozta, a szervezeteknek azért nem kell előröl kezdeniük a fejlesztést, csak folytatni az eddigieket.

A szakértő úgy véli az elmúlt időszakban nem a titkosszolgálati technológiák fejlesztése volt a legfontosabb Magyarországon, de jelenlegi helyzetben követni kell a fejlődést.

M1/Híradó
megmondó
Világossá vált, hogy a rasszizmus ellen oly bőszen hisztériázó uniós vezéralakok egy bizonyos rasszizmus fölött szemet hunynak.
 • A demokrácia torzszülöttje
  Maga Medgyessy nevezte puccsistáknak megbuktatóit szinte percekkel leváltása előtt egyes tévéadásban. Ezt még el tudta érni miniszterelnökként.
 • Európa elesett, reconquista harc következik
  Ha valaki nagy nyilvánosság előtt közzéteszi másságát, például azt, hogy ő se nem férfi, se nem nő, azt valóságos hősként ünneplik.
 • Jézus célkeresztben
  Jézus ellen ugyanolyan gyűlölködés folyik, mint két évezrede, amikor Pilátust belerántották a bűnbe a római gyarmat helyi lakosai.
 • Kétfrontos harc Európa megvédéséért
  Egy amerikai tőzsdespekuláns széles, több kontinenst lefedő hálózatot szőtt az utóbbi negyven évben.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI