Többet panaszkodtunk az ombudsmannál
A migránshelyzet és az oktatásügy miatt is sokan fordultak az alapjogi biztos hivatalához.
2016. március 26. 09:46

Két év alatt a duplájára ugrott az ombudsmanhoz érkező panaszok száma: 2014-ben havonta átlagosan 460 beadványt kapott a biztos hivatala, idén viszont már havi ezret. Változás figyelhető meg a szóvá tett témákban is. A polgárok tavaly legtöbbször a munkaügyeik és a büntető igazságszolgáltatás miatt emelték fel szavukat, de sokan írtak levelet a migráció kapcsán is. Utóbbi két téma korábban nem foglalkoztatta ennyire a lakosságot. Az nem meglepő, hogy a végrehajtók és a bankok miatt ezúttal is sokan panaszkodtak. 

Egyre több dolga akad az alapvető jogok biztosának: az ombudsmanhoz befutó panaszok száma rövid idő alatt lényegé­ben megduplázódott. Míg két esztendővel ezelőtt megközelítőleg 5500 beadvány érkezett a biztos hivatalához, tavaly már nagyjából 8200, az idén pedig két hónap alatt több mint 2000. Amíg tehát 2014-ben átlagosan 460 ügy jutott egy hónapra, ebben az évben már ezer.

Érdeklődésünkre Székely László hivatalában összeállították 2015 panaszlistáját. A lajstrom szerint a legtöbbször – 354 alkalommal – közérdekű beadvány került terítékre, ilyenkor az állampolgárok olyan ügy részleteit tárták a biztos elé, amely – szerintük – valamilyen okból súlyosan sértette a közérdeket. Második helyre – kissé talán meglepő módon – a jogszabályok véleményezése körüli problémák kerültek, sokan tehát a jogalkotás folyamatával voltak elégedetlenek. Ezután a munkajogi viták, a közfoglalkoztatás és a szakszervezetek ténykedése miatt előterjesztett kérelmek csoportja szerepelt.

A munkáltatóval vívott jogviták régóta rendszeresen a panaszlista elején szerepelnek, így nem meglepő, hogy a témakör tavaly is az első traktusba került. Annál inkább újszerű, hogy az élmezőnyben kaptak helyet a büntető igazságszolgáltatás elleni beadványok: egyesek a rendőrség munkáját kritizálták, mások a bíróságok kapcsán fogalmaztak meg kifogást, megint másokat a büntetés-végrehajtás viszonyai késztettek levélírásra. A 2015-ben lezárt eljárások több mint öt százaléka a büntetőügyeket érintette, ami a korábbiakhoz képest mindenképp érdemi növekedés. Szintén újdonság az idegenrendészeti téma előretörése: a menekültkérdés a lista hetedik helyére ugrott fel, eggyel megelőzve az oktatásügy – mostanában utcai tüntetésekhez is indokul szolgáló – témakörét.

A biztosnak rendszeresen foglalkoznia kell lényeges gazdasági kérdésekkel is, jó ideje ilyen például a pénzintézetek szerződéskötési és más gyakorlata. A válság előtti időkben a bankok kevesebb tennivalót adtak az ombudsmannak, a panaszok száma 2008 után ugrott meg. Vélhetően a forintosítás, az elszámolás nehézségei indokolhatták, hogy tavaly is sok, 160 panaszt vizsgált meg a biztos a pénzügyi szféra miatt. A tartozások ügye ugyanakkor egy másik esetkörnél, a végrehajtók munkáját kifogásoló jelzéseknél is előkerül.

Kedvező változásnak mondható, hogy érezhetően mérséklődött a végrehajtói visszaélésekről szóló esetek száma. Két éve majdhogynem a leggyakrabban szóba hozott téma volt a végrehajtás, a tavalyi 150 beadvány ugyanakkor a lista 13. helyére volt elég. Az ombudsman kimutatása szerint a végrehajtással szinte azonos jelentőségű gondot okozott az, hogy a polgárok nem, vagy csak nehezen tudtak zöld ágra vergődni a különféle ügyfélszolgálatokkal. Számos cégnek és magánszemélynek pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal akadt gondja – erre utal, hogy tavaly 127 panaszt tekintettek át a hatóság munkáját érintően.

Némiképp meglepő, de az egészségügyi intézményekben tapasztalható állapotok kapcsán ritkábbak voltak a jelzések: a kevesebb mint száz beadvány az összes tavalyi ügy nagyjából egy százalékát tette ki. Szintén az érdekességek közt említhető meg, hogy a fogyasztóvédelem hiányosságai nem ösztönözték a polgárokat arra, hogy papírt és tollat ragadjanak. A parkolás ugyanakkor örökzöld témának tűnik: az ombudsmani hivatal 2015-ben is hetven ilyen ügy részleteivel ismerkedhetett meg.

Magyaridok.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó