Ferenc pápa a remény megtartására szólított fel
A remény megtartásának fontosságát emelte ki Ferenc pápa a nagyszombat este tartott vigílián; az egyházfő a több órás liturgia alatt Jézus feltámadására emlékezett a Szent Péter-bazilikában összegyűlt hívek ezreivel.
2016. március 27. 08:50

A Brüsszelben és a Közel-Keleten elkövetett terrortámadások által beárnyékolt húsvéti nagyhét után a pápa arra biztatta az embereket, hogy ne adják fel a reményt. "Nem szabad, hogy a sötétség és a félelem magára irányítsa a lélek figyelmét, hogy megszállja a szívet" - mondta.

Szavai szerint mindig is lesznek problémák, de nem szabad hagyni, hogy azok határozzák meg az életet.

Az egyház feladata a pápa szerint az, hogy "újraélessze a reményt azok szívében, akiknek nehezükre esik az élet fényét megtalálni".

"Máskülönben egy nemzetközi létesítmény lennénk, amelynek ugyan rengeteg követője és jó szabályai vannak, de alkalmatlan arra, hogy megteremtse azt a reményt, amelyre a világ szomjazik" - fogalmazott Ferenc pápa.

A Szent Péter tér és a Vatikán egész környékén kiemelt a biztonsági készültség. A bazilikába tartó hívőket egyenként fémdetektorral ellenőrizték a Szent Péter térre való belépéskor.

A húsvéti vigília hagyománya szerint a nagyszombat este fél kilenckor kezdődött szertartás a Szent Péter-bazilika bejáratánál indult, ahol az egyházfő megáldotta a tüzet és a húsvéti gyertyát.

Innen Ferenc pápa és a vele koncelebráló papok a bazilika főhajóján az oltárig haladtak. A szokásnak megfelelően a hívőkkel teli Szent Péter-bazilika ezalatt teljes csendben és sötétben volt, csak a papok és a hívők kezében lévő gyertyák világították meg.

A bazilikában akkor gyulladtak meg a fények, amikor a pápa az oltárhoz ért. A szertartás során megszólaltak a Szent Péter-bazilika addig néma harangjai is.

Ferenc pápa a virrasztáson tizenkét fiatalt és időst részesített a keresztség, valamint az első áldozás és bérmálkozás szentségében, akik Olaszországból, Albániából, Kamerunból, Koreából, Indiából és Kínából érkeztek.

A keresztény egyházak tanítása szerint húsvét Jézus Krisztus feltámadásának és vele az emberiség megváltásának ünnepe. Ez a negyedik húsvéti vigília, amelyet Ferenc pápa 2013-as megválasztása óta vezetett.

A hagyományos húsvéti ünnepek vasárnap érnek véget a Vatikánban a Szent Péter téri húsvéti szentmisével, amelyen a pápa elmondja hagyományos húsvéti üzenetét és Urbi et orbi (a városhoz, vagyis Rómához és a világhoz intézett) apostoli áldását.

Ferenc pápa: Nyissuk meg az Úr előtt lepecsételt sírjainkat, és fogadjuk be a reményt! 

 

Március 26-án a Szentatya a Szent Péter-bazilikában vezette a húsvéti vigília szertartását. Azt hangsúlyozta, hogy mindannyiunknak be kell fogadnunk Istentől a remény ajándékát, és az a feladatunk, hogy reményt ébresszünk másokban.

Ferenc pápa a szertartás keretében tizenkét személynek a beavató szentségeket is kiszolgáltatta.

Homíliáját teljes terjedelmében közöljük.

„Péter a sírhoz futott” (Lk 24,12). Milyen gondoltak foroghattak Péter fejében és szívében, miközben futott? Az evangélium azt mondja, hogy a tizenegy apostol, köztük Péter, nem hitt az asszonyok tanúságtételének, húsvéti híradásának. Sőt, „szavaikat üres fecsegésnek tartották” (Lk 24,11). Péter szívében tehát kétség volt, s megannyi negatív gondolat: szomorúság a szeretett mester halála miatt, és csalódottság, amiért háromszor is megtagadta szenvedése során.

De van egy részlet, amely a fordulatot jelzi: Péter meghallgatta az asszonyokat, nem hitt nekik, „mégis felkelt” (Lk 24,12). Nem maradt ülve, gondolataiba merülve, nem maradt a házba zárkózva, mint a többiek. Nem hagyta, hogy azoknak a napoknak a komor hangulata fogva tartsa, vagy hogy kétségei elemésszék; nem hagyta, hogy lelkiismeret-furdalása, a félelem vagy a sehová sem vezető, szüntelen fecsegés teljesen elborítsa. Jézust kereste, nem önmagát. A találkozás és a bizalom útját választotta, azon nyomban felkelt, és a sír felé futott, ahonnan aztán „elcsodálkozva” tért vissza (Lk 24,12). Ez volt a kezdete Péter „feltámadásának”, szíve feltámadásának. Nem adta meg magát a szomorúságnak, sem a sötétségnek, hanem meghallotta a remény hangját: hagyta, hogy Isten világossága behatoljon szívébe, és nem fojtotta el azt. Ugyanezt élték át az asszonyok is, akik korán reggel kimentek, hogy az irgalmasság egyik cselekedetét hajtsák végre, hogy illatszereket vigyenek a sírhoz. „Meg voltak ijedve, és a földre szegezték tekintetüket”, de az angyalok szavai felrázták őket: „Miért keresitek az élőt a halottak között?” (vö. Lk 24,5).

Péterhez és az asszonyokhoz hasonlóan mi sem találhatjuk meg az életet, ha szomorúak, reménytelenek maradunk, ha önmagunkba zárkózunk. Nyissuk meg az Úr előtt lepecsételt sírjainkat – mindannyian tudjuk, melyek ezek –, hogy Jézus belépjen és életet adjon! Vigyük hozzá neheztelésünk köveit, múltunk terheit, gyengeségeink és elbukásaink sziklatömbjeit. Ő hozzánk akar lépni, mert szeretne kézen fogni minket, hogy kiszabadítson a szorongásból. De az első kő, amelyet a mai éjszaka el kell hengeríteni: a reménytelenség, amely magunkba zár minket. Az Úr mentsen ki minket ebből a szörnyű csapdából, abból, hogy remény nélküli keresztények legyünk, olyanok, akik úgy élnek, mintha az Úr nem támadt volna fel és az élet középpontjában problémáink állnának!

Problémákkal minduntalan találkozunk és találkozni fogunk magunk körül és magunkban. Mindig lesznek problémák, de a mai éjszaka a feltámadott Jézus fényével kell megvilágítani, s így bizonyos értelemben „evangelizálni” őket. Evangelizálnunk kell a problémákat! Nem szabad, hogy a sötétség és a félelem vezesse lelkünk tekintetét és megszállja szívünket, inkább az angyal szavára hallgassunk: az Úr „nincs itt, feltámadt” (Lk 24,6)! Ő a mi legnagyobb örömünk, mindig mellettünk van, és sosem csal meg minket!

Ez az alapja a reménynek, amely nem merő optimizmus, nem is pusztán pszichés magatartásmód, vagy jó késztetés arra, hogy bátorságra leljünk. A keresztény remény olyan ajándék, amelyet Istent ad nekünk, ha kilépünk önmagunkból és megnyílunk előtte. Ez a remény nem csal meg minket, mert a Szentlélek kiáradt a szívünkbe (vö. Róm 5,5). A Vigasztaló nem mutat nekünk mindent szépnek, nem tüntetni el varázspálcával a rosszat, hanem az élet valódi erejét önti belénk, ami nem problémamentességet jelent, hanem annak bizonyosságát, hogy Krisztus mindig szeret minket, mindig megbocsát nekünk, ő legyőzte értünk a bűnt, legyőzte a halált, legyőzte a félelmet. Ma reményünk ünnepét üljük, ezt a bizonyosságot ünnepeljük: semmi és senki nem szakíthat el minket az ő szeretetétől (vö. Róm 8,39).

Az Úr él, és azt akarja, hogy az élők között keressük! Miután rátaláltunk, mindannyiunkat arra hív, hogy vigyük el a húsvét örömhírét másoknak, hogy ébresszünk újra meg újra reményt a szomorúságtól levert szívekben, mindazokban, akik nehezen találják az élet világosságát. Oly nagy szükség van erre manapság! Önmagunkról megfeledkezve, a remény örvendező szolgáiként hirdetnünk kell a feltámadt Jézust az életünkkel és a szeretetünkkel, máskülönben csak egy nemzetközi szervezet leszünk, amelynek számos beavatott tagja van, és amely jó szabályokkal rendelkezik, de képtelen a reményt felébreszteni, amelyre a világ szomjazik.

Hogyan tudjuk táplálni reményünket? A ma éjszakai liturgia jó tanáccsal szolgál. Arra tanít, hogy emlékezzünk, hogy idézzük fel Isten nagy tetteit. Az olvasmányok ugyanis az ő hűségét, irántunk való szeretetének történetét beszélték el nekünk. Isten élő szava képes bevonni minket ebbe a szeretettörténetbe, képes táplálni reményünket és újra örömre gyújtani szívünket. Erre emlékeztet minket az evangélium is, amelyet halottunk: „Emlékezzetek vissza, mit mondott nektek [Jézus]” (Lk 24,6). Emlékezni Jézus szavaira, emlékezni mindarra, amit életünkben tett. Ne feledkezzünk meg szavairól és tetteiről, máskülönben elveszítjük reményünket, és remény nélküli keresztények leszünk! Inkább idézzük fel az Urat, az ő jóságát, életet adó szavait, melyek szíven találtak minket; emlékezzünk rájuk és tegyük magunkévá őket, hogy a hajnal őrszemei legyünk, akik képesek meglátni a feltámadt Jézus jeleit!

Kedves testvéreim, Krisztus feltámadt! És megvan a lehetőségünk, hogy megnyíljunk és befogadjuk tőle a remény ajándékát. Nyíljunk meg a reményre, és induljunk útnak! Az ő tetteinek és szavainak emlékezete legyen tündöklő fény számunkra, mely vezeti lépteinket bizalomban a felé a húsvét felé, amely soha nem ér véget!

Fordította: Tőzsér Endre SP

MTI / Magyar Kurír
  • Szlávik: kedvező a 16-18 évesek oltási hajlandósága
    Kedvező, hogy sok 16-18 éves fiatal is hajlandó beoltatni magát a koronavírus ellen, hiszen ezzel ők is részei lesznek az "össznépi védettségnek" - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa a közmédiának szombaton.
  • Igazi ünnep a kulturális intézmények újbóli megnyitása
    Igazi ünnepnek nevezte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára szombaton Lakiteleken azt, hogy a koronavírus-járvány enyhülésével újra megnyithatnak a magyarországi közművelődési és kulturális intézmények.
  • Csúfosan leszerepelt a baloldal a járvány alatt
    Csúfosan leszerepelt a baloldal a járvány alatt, kiderült, hogy ha baj van, nem lehet a baloldali pártokra számítani – erről is beszélt Orbán Viktor péntek reggel a rádióban. A WHO éppen egy hete mondta ki, hogy hatásos és biztonságos a Sinopharm vakcina, a baloldali politikusokat azonban a nemzetközi szakértők állásfoglalása sem győzte meg – hangzott el az M1 Híradójában.
MTI Hírfelhasználó