Kőbányára költözik az Operaház
A kormány tavaly 14,5 milliárd forint állami támogatást adott a 10. kerületben, a Kőbányai úton található, egykori MÁV Északi Járműjavító épületeinek átalakítására.
2016. március 27. 18:52

Itt lesz az Eiffel Műhelyház, amely az Operaház próbatermeinek, gyártó- és raktárbázisának és a Bánffy Kisszínháznak ad helyet. Avatására 2017 tavaszán kerül sor, s ezzel egy időben kilenc hónapra bezár az Operaház. Az Andrássy úti épület felújítása a tervek szerint 2018 májusára fejeződik be, amikor is újra megnyitják a nagyközönség előtt.

Az Operaházra ráfér a felújítás, hiszen nyikorog a padló, az 1982-ben beépített színpadszerkezet elavult. A magyar színházak felújítási sorában az Operaház annak ellenére a legutolsó, hogy ez a leglátogatottabb színház, évente egymillió ki- és belépést rögzítenek, mondta Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a Kossuth Rádió G7 című műsorában hozzátéve, az előterjesztés heteken belül a kormány előtt lesz.

A felújítás a tervek szerint 23 milliárd forintba kerül, amelyből kicserélnék a teljes, alsó és felső színpadgépezetet, födémet és nézőtéri székeket, felújítanák a gépészetet, amelyhez utoljára 1982-ben nyúltak hozzá, kiépítenék a házban a tűzjelzést, de meg kell vizsgálni a terem akusztikáját is – amelyhez ki kell bontani a földszinti nézőteret, sorolta a főigazgató, aki szerint kilenc hónap alatt egy részleges korszerűsítés megvalósítható, s 2018 tavaszára a nézők visszatérhetnek az Andrássy úti épületbe.

Ókovács Szilveszter azt ígéri, az Operaház felújításában nem lesz csúszás, a közbeszerzési szerződések garantálják majd a pontos teljesítést, illetve lesznek olyan munkafázisok, amelyek a 2018-as nyári szünetben elvégezhetők. A beruházást az Operaház stábja – saját építésze, műszaki igazgatója, a főigazgató és helyettese – menedzseli.

Az Andrássy úti épület korszerűsítésének idejére az Operaház átmenetileg a Kőbányai úton található, 1886-ban épült MÁV Északi Járműjavítóba költözik, ahova valaha 95 mozdony fért be. Az ipari műemlék átalakítására a kormány tavaly 14,5 milliárd forint állami támogatást adott.

Több lesz, mint átmeneti otthon

Ókovács Szilveszter azt mondta: az átalakított Északi Járműjavítót sokkal többnek szánják, mint átmeneti otthonnak: az Eiffel Műhelyház később is az Operaház háttérbázisa lesz, megmaradnak a próbatermek, a gyártó- és raktárbázis. Itt kap helyet a 340 férőhelyes Bánffy Kisszínház, amelyben ugyanúgy lesz zenekari árok, az operaházéval megegyező méretű színpad, de akusztikailag is bevizsgálják és megtervezik a termet.

Az Eiffel Műhelyházat 2017 tavaszán egy Mozart-töredékkel, valamint Edita Gruberova fellépésével egy Roberto Devereux koncertelőadással avatják majd fel.

Az Operaház felújításának kilenc hónapos időszaka több szempontból érdekesnek ígérkezik. Ahogy Ókovács Szilveszter fogalmazott kihívás és „közönség-kísérlet” lesz a magyar operakedvelőket és a turistákat átvinni az Erkel Színházba. A társulat szempontjából pedig azért lesz különleges, mert jut majd idő arra, hogy számos fontos magyar művet lemezre vegyenek, s határon túli helyekre is elvigyék az előadásokat.

Magyar Évad a 200 éves magyar operakultúra alkalmából

Az Operaház 2016/217-es, 133. évada a Magyar Évad nevet kapta. Egyéb évfordulók mellett a 200 éves magyar operakultúra előtt kíván tisztelegni. 1815 decemberében jelent meg ugyanis nyomtatásban az első, fennmaradt magyar opera librettójául szolgáló mű.

Az évad során színre kerülnek magyar mesterművek – operák és balettek –, 2017 tavaszán pedig az évadot egy harmincnapos, nagyszabású fesztivál zárja, amelynek maratoni összeállításában hétköznap esténként az összes előadás végignézhető.

hirado.hu, Kossuth Rádió
megmondó
Azért is orvosi eset, mert memóriája kórosan gyönge. Polgárháborús hangulatot ugyanis éppen ő keltett 2006. október 23-án.
 • Hattyú-Doll?
  Alighanem a hattyúdala lesz Thomas Doll edzőnek az Európa Liga selejtező második fordulójának visszavágója Herningben.
 • Újabb izmus az EU-ban: idiotizmus
  Az elmúlt évszázad még a legrokonszenvesebb izmus, a humanizmus fogalmát is beszennyezte, mert ezt a szép eszmét megélhetési humanisták sajátították ki.
 • A 2006-os terrorkormányzás
  Az egészen durva kettős mérce azt mutatja, hogy rejtett érdekcsoport próbálja rombolni Magyarországot.
 • Háború előkészülete zajlik térségünkben
  Úgynevezett „migránsfalvakat” akarnak létrehozni, megsértve adott államok területi integritását. Háborúk kezdődtek ekként évezredek óta.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI