Pedagógusok tiltakoznak
Egy órás polgári elégedetlenséget hirdetett délelőttre a Tanítanék mozgalom. Pukli Istvánék azt kérik, hogy a pedagógusok álljanak ki az iskolájuk elé.
2016. március 30. 08:52

A kormány álláspontja szerint a gyermekek és a pedagógusok érdekét egyedül a párbeszéd és a közös munka szolgálja.

Jelenleg is tart a demonstráció a Teleki Blanka Gimnázium előtt - mondta a helyszínről a Kossuth Rádió tudósítója. A tüntetésen mintegy húsz tanár és sokkal több szimpatizáns: szülők és szakszervezeti tagok vesznek részt, összesen körülbelül 250-en. Az épületben csak két-három diák tartózkodik, a többiek az első két óra után mennek majd be az iskolába.A tudósító hozzátette azt is: a demonstráció előtt beszélt Pukli István igazgatóval, aki azt mondta: tárgyalni szeretnének, és a reggeli polgári elégedetlenség után "meghívják" a kormány képviselőit egy "négyszögletű" tárgyalóasztalhoz, nem fogadják el a Köznevelési Kerekasztal során történő egyeztetéseket.

Nemzeti Pedagógus Kar: tárgyalni kell

Az oktatással foglalkozó miniszter kijelölte azokat a partnereket, amelyek megfelelő kompetenciával rendelkeznek, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke ezért tárgyalásra biztatott mindenkit az M1 szerda reggeli műsorában. Horváth Péter szerint a legfontosabb cél, hogy mindenki, így a szakszervezetek is egységesek legyenek a legfontosabb célokban. Ha a 25 pont követelései teljesülnek, az oktatás helyzete rendeződhet, ám – tette hozzá az elnök – várhatóan mindig mindig lesznek olyanok, akiknek ez is kevés.

Sipos Imre: nem éri retorzió a pedagógusokat

Eddig és ezután sem fogja semmilyen retorzió érni a pedagógusokat, amiért részt vesznek a szerdai polgári engedetlenségi akcióban - mondta a köznevelésért felelős helyettes államtitkár a Tv2 szerda reggeli műsorában. Sipos Imre hozzátette: a munkáltató és az iskolaigazgatók feladata, hogy szerdán zökkenőmentes legyen ezen "közösségi programnak" a szervezése. A Tanítanék mozgalom nevében Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója hirdetett szerdára, egyórás időtartamra polgári engedetlenséget. A helyettes államtitkár jelezte, a köznevelési kerekasztal munkája folyamatos, a Tanítanék mozgalom 12 pontjában pedig semmi olyan követelés nincs, amelyet a minisztérium vagy a szakértői csoportok ne ismertek volna.

Emmi: párbeszéd és a közös munka

A kormány álláspontja szerint a gyermekek és a pedagógusok érdekét egyedül a párbeszéd és a közös munka szolgálja, és ennek hatékony formája a köznevelési kerekasztal, ahová továbbra is várják az intézmények képviselőit - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca hangsúlyozta: az újabb követeléseket megfogalmazó és munkabeszüntetést hirdető szervezetek többször meghívást kaptak a köznevelési kerekasztalra, a meghívást azonban egyszer sem fogadták el. A párbeszéd és a közös munka helyett inkább a maihoz hasonló politikai akciókat szerveznek és törvénytelenségre buzdítják a tanárokat. A közlemény emlékeztet arra, hogy a köznevelési kerekasztalon már számos eredményt értek el: csökken a pedagógusok és a gyermekek terhe, jelenlegi formájában megszűnik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, nő az iskolaigazgatók mozgástere és javul a finanszírozás.

Egyórás akció

A Tanítanék mozgalom nevében Pukli István március 24-én hirdetett meg polgári engedetlenséget március 30-a délelőttre, egyórás időtartamra.Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója - MTI Fotó: Koszticsák SzilárdAzt kérte, hogy a pedagógusok és a velük szimpatizálók szerdán 8 és 9 óra között álljanak ki az iskolájuk elé, szavaztassák meg újra a civil közoktatási platform 12 pontját, nyilvánítsák ki elégedetlenségüket, azt, hogy mindenképpen változást szeretnének szeptembertől.


Egy héttel korábban, a mozgalom március 15-i demonstrációján felszólították a kormányfőt és az államfőt, hogy kérjenek bocsánatot "az elmúlt hat évben megalázott pedagógusoktól". A közoktatás átalakításáról 12 pontban megfogalmazott kezdeményezések között szerepel a tanulói terhek mérséklése, a kötelező testnevelésórák számának csökkentése, a kötelező erkölcstan- és hittanórák megszüntetése.

A civil közoktatási platform február 16-án alakult civil és szakmai szervezetek részvételével Budapesten. Az alakuló ülésen - a kormány által kezdeményezett köznevelési kerekasztalra utalva - hangsúlyozták, a platform új kezdeményezés, nem alternatív kerekasztal.

A platform második ülése után, március 29-én, kedden bejelentették, hogy kétoldalú tárgyalásokat kezdeményeznek a kormánnyal a 12 pontról, a tárgyalási szándék visszaigazolására kéthetes határidőt szabtak. Puskás Aurél szóvivő azt mondta, a pontokban foglaltakról még a következő tanév kezdete előtt dönteni kell. Hangsúlyozta, ha a kormány nem reagál a megkeresésükre, akkor készek –a szerdai polgári engedetlenség után – további nyomásgyakorló akciókat szervezni.

 

mti
  • Hadházy Ákos körül elfogyott a levegő
    Már a baloldal sem kér a botrányhősből, aki egyéniben mindeddig csúfos kudarcot vallott, csak listáról jutott be az Országgyűlésbe.
  • 340 millió keresztényt üldöznek a világon
    Drámai kép rajzolódik ki az Open Doors keresztény emberi jogi szervezet tavalyi évet áttekintő jelentéséből, melyet január 13-án mutattak be az olasz képviselőházban.
  • Armin Laschetet választották meg a CDU elnökének
    Armin Laschet, Észak-Rajna–Vesztfália miniszterelnökének győzelmét hozta a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tisztújító, online kongresszusa. Laschet borítékolhatóan CDU-elnök lesz, ám közel sem biztos, hogy ő váltja majd Angela Merkelt a kancellári székben az őszi szövetségi parlamenti választásokat követően.
MTI Hírfelhasználó