Az ultimátumosok "polgári engedetlensége" négy százalékos részvétellel
A balliberális médiumok demonstrációs képeit nézve az az érzése támadhat az olvasónak, mintha országos akcióról lenne szó, a számok azonban mást mutatnak.
2016. március 30. 18:14

A magyar pedagógustársadalmat gyakorlatilag érintetlenül hagyta a felhívás. Ezek a számok!

A Tanítanék mozgalom nevében Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója március 24-én hirdetett meg „polgári engedetlenséget” egyórás időtartamra. Azt kérte, hogy a pedagógusok és a velük szimpatizálók szerdán 8 és 9 óra között álljanak ki az iskolájuk elé, nyilvánítsák ki elégedetlenségüket, azt, hogy mindenképpen változást szeretnének a közoktatásban szeptembertől.

Egy pedagógus kiáltványa

„Ti nem a gyerekeket akarjátok felnőtté tenni, hanem a társadalmat akarjátok a gyerekeken keresztül sakkban tartani”

Gyurcsány beszáll

A Demokratikus Koalíció kedden kinyilvánította, hogy csatlakozik a szerda reggeli akcióhoz, így is történt: a miskolci Herman Ottó Gimnáziumnál tartott demonstráción a tanárokon kívül szülők és szimpatizánsok is részt vettek, de ott lehetett látni az MSZP és a DK néhány helyi politikusát, valamint szakszervezeti vezetőket is. Az akcióban részt vevő tanárok nyolc és kilenc óra között kertészkedtek, szemetet szedtek, fát ültettek.

Az ellenzéket politikai célok motíválják

A Fidesz szerint a Tanítanák Mozgalom által szervezett akció és az ellenzéki támogató nyilatkozatok politikai célúak. A Fidesz szerint a baloldalt soha nem érdekelte a pedagógusok sorsa, míg a polgári kormány folyamatosan pótolja az oktatásra szánt pénzeket.

A Fidesz szerint a Pukli István volt szocialista politikus és társai által szervezett akció és azt támogató ellenzéki nyilatkozatok politikai célúak, nem szolgálják sem a gyermekek, sem a pedagógusok érdekét. A nagyobbik kormánypárt szerdai közleménye szerint ugyanazok, akik ma a pedagógusokat tolják maguk előtt, kormányzásuk alatt több száz iskolát zártak be, utcára tettek több ezer pedagógust és elvettek tőlük egy havi bért. 

A közlemény szerint a baloldalt soha nem érdekelte a pedagógusok sorsa, az oktatásból is mindig csak kivonták a pénzt. A polgári kormány folyamatosan pótolja az oktatásra szánt pénzeket, a rendszerváltás óta a legnagyobb pedagógus-béremelést hajtja végre, a köznevelési kerekasztalon pedig érdemi párbeszédet és eredményes munkát folytat a pedagógusokkal – közölte a Fidesz reagálásában.

Nem éri retorzió a pedagógusokat a „polgári engedetlenség” miatt

Eddig és ezután sem fogja semmilyen retorzió érni a pedagógusokat, amiért részt vesznek a szerdai polgári engedetlenségi akcióban – mondta a Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár a Tv2 szerda reggeli műsorában.

Palkovics László: a köznevelési kerekasztal a jó megoldás

Az oktatási államtitkár hangsúlyozta: továbbra is a köznevelési kerekasztalt tartja jó megoldásnak az oktatásban felmerült problémák megtárgyalására. A kerekasztalon már egy sor eredményt elértek, például a pedagógusminősítési rendszerben és a nyugdíj előtt álló tanárok ügyében, emellett folytatódik a pedagógusbér-emelés és az állami fenntartó szervezetének átalakítása is.

…És akkor a számok!

A Facebookon az „Egyórás tiltakozás az oktatás szabadságáért” címmel szereplő megmozdulás 2700 érdeklődőt és 3700 résztvevőt tüntet fel. Utóbbi szám az érintett, több mint 120 ezer általános- és középiskolai pedagógus 3 százaléka.

Ercse Kriszta, a polgári engedetlenséget támogató, a közoktatás átalakításáról szóló elképzelésit 12 pontban megfogalmazó civil közoktatási platform szóvivője kedden azt mondta, tudomásuk szerint mintegy 250 iskola csatlakozott a szerdai akcióhoz. Ez elsőre soknak tűnhet, de ha azt vesszük, hogy országosan 6282 általános- és középiskola működik, a résztvevő intézmények száma 4 százalék körüli.

MTI, Magyar Idők
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Szélsőségek fogságában
  A középmértéknek a védelme vált elsődlegessé, amelyet a balliberális gondolkodás nem tűr meg.
 • Operatív törzs: egyre többen szegik meg a kijárási korlátozást
  Egyre többen szegik meg kijárási korlátozással kapcsolatos intézkedéseket, és egyre több a büntetőeljárás is - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szerdai online sajtótájékoztatón.
 • A családtámogatásokat bővíteni fogják, nem szűkíteni
  A családtámogatásokhoz nem nyúlunk - jelentette ki a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Novák Katalin hozzátette: ezeket a támogatásokat a jövőben is inkább bővíteni fogják, nem szűkíteni.
MTI Hírfelhasználó