Komolyan kell venni a fenyegetést
Nem ez volt az első eset, hogy valamelyik propaganda anyagában Magyarországot a célpontjai között említette az Iszlám Állam (ISIS) nevű terrorszervezet. Horváth József, a polgári elhárítás, valamint a katonai titkosszolgálat volt főigazgató-helyettese szerint ennek fő okai között egyaránt megtalálható a zavar- és a félelemkeltés, valamint a támogatói kör megerősítésének szándéka.
2016. március 31. 08:28

– Az ISIS rendkívül jól bánik az internettel. Tudatosan kihasználja a közösségi média nyújtotta lehetőségeket, igyekszik tematizálni a közbeszédet. Ez egy újdonság, korábban a szélsőséges csoportok egyike sem fordított ekkora figyelmet az imázsépítésre – derült ki a szakértő szavaiból.

Horváth József ugyanakkor hangsúlyozta: a fenyegetést mindezek ellenére nem szabad elbagatellizálni. – Hazánkban jelenleg a terrorkészültség hármas, azaz közepes fokozata van érvényben, ami megfelel a helyzet komolyságának, mivel Magyarország sok nyugati államtól eltérően nincs lépéshátrányban. A kormány és a szakszolgálatok az elmúlt hónapokban is tették a dolgukat – szögezte le a vezérőrnagy.

Többször szóba került már, hogy Budapesten népes zsidó közösség él. Horváth József viszont rámutatott: az Európát ért támadások a keresztény nyugati civilizáció, mint nagy egész ellen irányultak, nem pedig valamelyik kisebbsége, például az izraeliták ellen. – Izrael ettől függetlenül jelezte, hogy a Francia- vagy éppen Törökországban élő zsidókat nem érzi biztonságban, s kész befogadni, saját területén megvédeni őket. Magyarország vonatkozásában nem érkeztek ilyen hírek, ami megint csak arra utal, hogy a hazai viszonyok alapvetően stabilak – mutatott rá a volt titkosszolgálati vezető.

– A biztonságunk szempontjából annak is nagy jelentősége van, hogy Magyarországon nincsenek a nyugat-európai városokra jellemző zárt muszlim közösségek. A hazánkban élő közel-keleti és észak-afrikai bevándorlók túlnyomó többsége integrálódott a magyar társadalomba, így őket nehéz megszólítania terroristáknak. Nem úgy azt a tömeget, amely a jólét reményében érkezett és érkezik most is Európa gazdagabb országaiba, ahol gyakran a politikusok és a hatóságok részéről is olyan visszajelzéseket kapnak, hogy rájuk nem vonatkoznak a szabályok – jegyezte meg a szakértő.

magyaridok.hu
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Karácsony alkalmatlan a városvezetésre
  Virtuális politizálás Budapesten - A Tarlós-korszak tudatos építkezését felváltotta a virtuális politizálás időszaka, megelevenedni látszik a Demszky-éra utolsó éveire jellemző pangás kora. Mindez a 2022-es választásra készülő „habarékellenzék” kormányzásra való képességét is előre jelzi.
 • Gulácsi: a PSG ellen is van esélyünk
  "Óriási dolog, amit elértünk tegnap, ez a karrierem eddigi csúcspontja. Ott lenni Európa legjobb négy csapata között hatalmas szó, óriási tett a csapattal" - mondta Gulácsi Péter, a Lipcse magyar válógatott kapusa.
 • Védjegyek is oltalmazzák a magyar borokat
  Nemzetgazdasági érdek, hogy a hazai termesztők a különböző oltalmakkal meg tudják védeni a minőségi magyar borokat, ebben nyújt segítséget szolgáltatásaival a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.
MTI Hírfelhasználó