Újabb polgári engedetlenséget hirdettek
Újabb polgári engedetlenségi akciót hirdetett a közoktatásban a Tanítanék mozgalom és a civil közoktatási platform április 15-ére, arra az esetre, ha a kormány április 12-én nem ül le velük tárgyalni. Ezt Törley Katalin, a mozgalom képviselője jelentette be pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.
2016. április 1. 18:20

Törley Katalin elmondta, hogy április 12-én 10 és 14 óra között várják a kormány megfelelő felhatalmazással rendelkező képviselőit, hogy érdemi tárgyalásokat folytathassanak a közoktatásról. Ha a kormány nem tárgyal, április 15-én ismét polgári engedetlenséget tartanak, immár kétórás időtartamban.

Az aktivista kiemelte, hogy a március 30-ai  egyórás polgári engedetlenségi akció  - "bárki bármit mond" - sikeres volt, abban mintegy 15 ezren vettek részt: tanárok, diákok, szülők és szimpatizánsok.

"Szorít az idő! Nincs hová hátrálni! Ki kell kényszeríteni a változásokat!" - hangoztatta Törley Katalin, aki szerint elég volt az üres ígérgetésekből.

A Tanítanék mozgalom képviselője az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai épülete előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: kezdeményezésüket számos szakszervezet támogatja.

A sajtótájékoztatón felszólaltak többek között a Magyar Szakszervezeti Szövetségnek (MASZSZ), a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) - amelynek tagja a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) -, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ), továbbá a közművelődésben, a szociális ágazatban, a közlekedésben, a vegyiparban, a villamosenergia-iparban dolgozókat és a művészeket tömörítő érdekvédelmi szervezetnek a képviselői.

A szakszervezeti vezetők kiemelték, hogy az oktatás, a gyerekek problémája össztársadalmi ügy, ezért fontos az összefogás, szolidaritás.

Kordás László, a több mint 180 ezer tagot képviselő Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke szerint a mozgalmat országossá kell bővíteni. Kérdésre válaszolva hozzátette: ha április 15-én lesznek megmozdulások, akkor megfontolják, hogy azokat félpályás útlezárásokkal és más demonstrációkkal támogassák.

Deák Dániel, a felsőoktatásban működő Oktatói Hálózat nevében úgy fogalmazott: az oktatás bajban van, de fontos, hogy a társadalmi elégedetlenség ne konfliktusos, hanem pozitív módon fejeződhessen ki.

Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének (SZÁD) képviseletében azt hangsúlyozta: ágazatokon átívelő kezdeményezés indult el, így már nem csak az oktatásról lehet beszélni.

Székely Tamás, a vegyipari dolgozók szakszervezetének nevében úgy fogalmazott: "az oktatási rendszert szétbuherálták", a "szakképzés ellehetetlenült", az ágazatban 20 százalékos munkaerőhiány van.

Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet vezetője elmondta: arról egyeztetnek, hogy minél határozottabb, összehangolt direkt akciók legyenek az országban, ha megtartják az április 15-ei megmozdulást.

Mendrey László, a PDSZ elnöke szerint megható az a széles társadalmi összefogás, amely az oktatás és a gyerekek ügye mögött kibontakozik. A PDSZ a polgári engedetlenség támogatására kétórás jogszerű munkabeszüntetést, sztrájkot szervez. Az ehhez szükséges elégséges szolgáltatásról szóló tárgyalásokat a jövő hét első felében megkezdik.

A Tanítanék mozgalom szándéknyilatkozatához csatlakozott a többi között - a PDSZ, a MASZSZ, a SZEF és a SZÁD mellett - a Vasutasok Szakszervezete (VSZ), a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ), az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ), a Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ), valamint a Távközlési Szakszervezet.

A Tanítanék mozgalom a honlapján magát olyan mozgalomnak nevezi, amely internetes csatlakozással szerveződött különböző, oktatással kapcsolatos követelések, elsősorban a Miskolci Herman Ottó Gimnázium január elején nyilvánosságra hozott levele (http://tanitanek.com/herman) köré.     A 35 ezer egyéni és 950 csoportos támogató jelenti a közoktatási rendszer megújítására törekvő kezdeményezések tömegbázisát - írták.

MTI
MTI Hírfelhasználó