A tanárok kilencven százaléka inkább tárgyalna
Annak ellenére, hogy kudarcba fulladt a Tanítanék Mozgalom akciója, a kormány tiszteletben tartja a tiltakozók véleményét, azt viszont helytelennek tartja, hogy beviszik a politikát az iskolákba – közölte a miniszterelnökséget vezető miniszter. Miközben a Pedagógusok Szakszervezete bejelentette, hogy egynapos sztrájkot hirdet, ha nem tudnak megegyezni a kormánnyal, újabb tucatnyi oktatási intézmény vezetője csatlakozott a zalaegerszegi igazgatók „Én tényleg tanítanék…” nyilatkozatához.
2016. április 1. 18:19

Kudarcba fulladt a pedagógusok szerdai demonstrációja, hiszen a 3200 iskolából mindössze százban tartottak tiltakozó akciót. Ennek ellenére a kormány tiszteletben tartja a tiltakozók véleményét, azt viszont helytelennek tartja, hogy beviszik a politikát az iskolákba – közölte Lázár János a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint intő jel a Tanítanék Mozgalom szervezőinek, hogy felhívásuktól a pedagógusok és a diákok több mint kilencven százaléka távol tartotta magát, azaz ennyien tartják fontosabbnak a tárgyalást a tiltakozásnál.

Lázár óvodásnak nevezte Pukli Istvánék hozzáállását, hogy a tárgyalásokon ne legyenek ott a kamarák, illetve azok a szervezetek, amelyeket a kormány releváns szereplőknek tart. Szerinte Pukli István mozgalmának is a köznevelési kerekasztalhoz kellene ülnie, ahol szemtől szembe elmondhatnák a kritikáikat, ugyanakkor javaslatokat is kellene tenniük. Lázár megjegyezte, elismeri Pukli teljesítményét és sok sikert kíván bimbódzó politikai karrierjéhez.

Kérdésre válaszolva a miniszter közölte, hogy a kormány még nem tárgyalt a Köznevelési Kerekasztal javaslatairól, és még nem született döntés a Klik megszüntetéséről. Lehet olyan meggyőződés, hogy a Kliket meg kell szüntetni, de a magyar állam a fenntartói jogáról nem fog lemondani – tette hozzá.

A Tanítanék Mozgalom a kormánnyal szemben úgy gondolja, hogy szerdai demonstrációjuk sikeres volt, amelyben az ő adataik szerint legalább 300 iskola és több mint 7000 fő vett részt. Közleményükben hangsúlyozták, nem sztrájkot, hanem polgári engedetlenségi akciót hirdettek, arra kérték támogatói­kat, hogy „lépjenek az ismeretlenbe, és sztrájk helyett olyan megmozdulásban vegyenek részt, ami nagyobb áldozattal jár, mint egy demonstráció”. A Civil Közoktatási Platform keddi adatai szerint nagyjából 250 intézmény jelezte csatlakozási szándékát a megmozduláshoz, ami a Központi Statisztikai Hivatal által – a 2014–2015-ös tanévben – nyilvántartott 4125 iskola hat százalékának felel meg.

A Pedagógusok Szakszervezete elnöke tegnap a Hír TV-ben jelentette be, ha a hétfői tárgyaláson sem egyeznek meg a kormánnyal, akkor egynapos sztrájkot hirdetnek. Galló Istvánné a megállapodás esélyéről azt mondta, 25 pontból 18-ban közeledtek az álláspontok, de a többi lényeges kérdésben még nem. Szerinte ilyen fontos pont például a pedagógusok kötelező óraszámának csökkentése vagy a tankönyvpiac kérdése.

Eközben újabb Zala megyei oktatási intézmények vezetői csatlakoztak a zalaegerszegi igazgatók „Én tényleg tanítanék…” nyilatkozatához – értesült lapunk. A keszthelyi intézmények közül a Vajda János Gimnázium, az Egry József Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, a Festetics György Zeneiskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, a Zöldmező utcai Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és a Csány-Szendrey Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a gyenesdiási Kárpáti János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatói is úgy gondolják, hogy az oktatással kapcsolatos problémák megoldásának leghatékonyabb módja a Köznevelési Kerekasztalon folytatott konstruktív tárgyalás lehet. A megyeszékhelyről indult kezdeményezést támogatják a lovászi, a rédicsi, a csesztregi és a pákai iskolák vezetői is. Lenti város oktatási intézményei is csatlakoztak a nyilatkozathoz.

Duplán számolt tiltakozók

Kétszer is fel van tüntetve a budapesti Gádor utcai iskola azon a listán, amit a Tanítanék Mozgalom tett közzé Facebook-oldalán a tiltakozásban részt vevő intézményekről. Ilyen körülmények között nem lehet tudni, valójában mennyien támogatták Puklié­kat. Sokat sejtető, hogy az egyik főszervező, a miskolci Pilz Olivér maga ismerte el a Népszabadságnak a sztrájk reggelén, hogy az iskola tanárainak csupán egyharmada csatlakozott a polgári engedetlenségi akció­hoz. Ismert, az egész mozgalom a miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnökétől indult.

Magyaridok.hu
  • Gulyás: március 1-jéig meghosszabbodnak a jelenlegi szabályok
    A kormány a koronavírus-járvány miatt november óta érvényben lévő szabályok hatályát újabb egy hónappal, március 1-jéig meghosszabbítja - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.
  • Krekó Péter magát tekinti áldozatnak
    Továbbra sem kér bocsánatot Krekó Péter botrányos nyilatkozatáért. A Political Capital ügyvezetője inkább végigpanaszkodta a baloldali sajtót, hogy lejárató kampányt indítottak ellene. Egy Soros György tulajdonában lévő amerikai portálon pedig hosszú cikkben álltak ki Krekó Péter mellett.
  • Felébred-e Brüsszel?
    Most, hogy Lenin egyre népszerűbbé válik Nyugat-Európában, kezdjük is egy tőle származó idézettel: a gyakorlat az elmélet igazságának próbaköve.
MTI Hírfelhasználó