Ultimátumosék most a MÚOSZ-ba rendelnék a kormányt
A Pukli István féle Tanítanék Mozgalom és a civil közoktatási platform április 12-én a Magyar Újságírók Országos Szövetsége székházában tárgyalna a kormánnyal.
2016. április 2. 13:11

Amennyiben az egyeztetés nem jön létre, újabb, immár kétórás polgári engedetlenségi akciót hirdetnek a közoktatásban – jelentette be Törley Katalin. Mint a mozgalom képviselője fogalmazott, „elmegyünk a falig, és addig fokozzuk a nyomást, amíg valódi változást el nem érünk”. Az aktivista szerint a március 30-i egyórás polgári engedetlenségi akciójuk – „bárki bármit mond” – sikeres volt, abban mintegy 15 ezren vettek részt: tanárok, diákok, szülők és szimpatizánsok.

Törley közölte azt is, hogy több szakszervezet és civil szervezet részvételével a napokban megalakították az „Akciószövetség a gyerekeinkért” szövetséget. Ebben olyan, Soros Györgyhöz köthető szervezetek találhatók, mint a Humán Platform, az Oktatói Hálózat, a Hívatlanul Hálózat és a Hálózat a Tanszabadságért. Az akciószövetség tagja továbbá a Magyar Szakszervezeti Szövetség, amelynek elnöke Kordás László, az MSZP-s „éhségmenetek” egyik főalakja, a Gyurcsány-kormány alatti munkaügyi minisztérium politikai államtitkára. Kordás most azt mondta, ha április 15-én lesznek megmozdulások, akkor megfontolják, hogy azokat félpályás útlezárásokkal és más demonstrációkkal támogassák. Tag a vegyipari szakszervezet is, amelynek elnöke, Székely Tamás egyik alapítója volt az Orbán Viktor szobrának „ledöntéséről” elhíresült Szolidaritás mozgalomnak. Székely most az oktatási rendszer „szétbuherálásával” indokolta részvételüket.

Április 15-ére figyelmeztető sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a polgári engedetlenség támogatására. Mendrey László, az érdekvédők elnöke ugyanakkor különválasztotta a két akciót, mint mondta: az egyik egy civil kezdeményezés, az övéké viszont egy „jogszerű körülmények között megszervezett figyelmeztető sztrájk”. A PDSZ kedden kezdi meg a sztrájkbizottsági és az elégséges szolgáltatásokról szóló tárgyalásokat.

A meghirdetett újabb polgári engedetlenséget Törley Katalin egyébként azzal indokolta: követeléseik egyik legfontosabb pontja a szabad tankönyvválasztás, és „szorít az idő”, mert – mint fogalmazott – hamarosan elkezdődik a tankönyvrendelési időszak.

„Bárki bármit mond”

Valótlanul állította a Tanítanék Mozgalom, hogy a Vasvári Zenei Alapfokú Művészeti Iskola is csatlakozott a március 30-i akciójához – közölte az intézmény igazgatója. Szabó Zoltán hangsúlyozta: ha akartak, sem tudtak volna részt venni a reggeli tiltakozásban, mivel náluk délután zajlik a tanítás. A Csepelinfo.hu pedig arról számolt be, hogy a Jedlik Ányos Gimnázium előtt pedagógusok helyett négy helyi MSZP-s és két DK-s politikus demonstrált. A budapesti Gádor utcai iskola ugyanakkor kétszer is fel van tüntetve azon a listán, amit a Tanítanék Mozgalom tett közzé a tiltakozásban részt vevő intézményekről.

MTI
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó