Kartellper: optimista a bankszövetség
A versenyhivatal kitart az összejátszás gyanúja mellett
Bár eddig kétszer kétszázmillió forintot már kifizetett az adatkartell ügyé­ben a Magyar Bankszövetség, a szervezet bízik abban, hogy végül nem kell a kiszabott négymilliárd forint bírságot lerónia – tudta meg a Magyar Idők. A Gazdasági Versenyhivatal viszont fenntartja: a szóban forgó pénzintézetek összehangolhatták magatartásukat.
2016. április 5. 08:42

A bankszövetség arra vár, hogy a bíróság felfüggessze a fizetési kötelezettséget abban az ügyben, amelyben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) négymilliárd forintot meghaladó büntetést rótt ki januárban a szervezetre a Bank­Adat iparági átfogó adatbázis miatt – tudta meg a Magyar Idők a pénzintézetek érdekeit képviselő szervezet főtitkárától.

Kovács Levente elmondta: a GVH engedélyezte a bankszövetségnek, hogy részletekben fizesse ki a büntetést, amiből eddig kétszer kétszázmillió forintot teljesített. Megjegyezte, hogy a kiszabott bírság mértéke sokszorosan felülmúlja a szövetség teljes éves gazdálkodási tételeit, tagbevételeit, így ezzel felélik utolsó tartalékaikat. Ezzel együtt bíznak abban, hogy számukra kedvező módon ér véget az ügy.

Ha a bankszövetség nem tudja kifizetni a bírságot, a GVH végrehajtási eljárást indít, amelyet az adóhatóság foganatosít, így a mögöttes felelősként megnevezett bankoknak kell helytállniuk.

– A hivatal arról azonban nem rendelkezett, hogy ezt milyen arányban kell összeadniuk, így a pénzintézeteknek maguknak kell megoldaniuk a kérdést – mondta a főtitkár.

A GVH azért bírságolt, mert állítása szerint az adatbázis lehetővé tette a bankoknak, hogy egyedi, üzleti titoknak minősülő, stratégiai adatokat osszanak meg egymással. A pénzintézetek bírósághoz fordultak, mondván a hivatal szakmaiatlan és téves alapon döntött.

– A bankszövetség honlapján nyilvánosságra hozta a BankAdat adatstruktúráját, ebből nyilvánvalóvá vált, hogy abban árazási, illetve ügyféladatok nincsenek, vagyis a GVH ilyen irányultságú érvelése alaptalan – magyarázta Kovács Levente. A főtitkár szintén elutasította a hivatal korábbi állítását, miszerint a rendszer naprakész információkat tartalmazott volna.

– A bankok kölcsönösen megfigyelhették az egyes piaci helyzetekre adott válaszreakcióikat, és a publikus áradatokkal összekapcsolva kifejezetten láthatták, hogy egy adott árazási magatartás hogyan hat az értékesítésre, mennyire sikeres. Az adatbázis alkalmas volt arra, hogy az eljárás alá vontak hosszú időn keresztül összehangolják magatartásukat – közölte megkeresésünkre Basa Andrea, a GVH sajtószóvivője. A bankszövetség szerint a várható fellebbezésekkel együtt két év múlva lehet jogerős ítélet.

– Bízom benne, hogy a pert követően, akár kötelező jelleggel – jogszabályi előírásra – működik majd hasonló adatbázis – hangsúlyozta Kovács Levente. Ezt kezdeményezheti is a szövetség.

– Az adathiányos vagy megalapozatlan tervezésnek akár a GDP-ben mérhető hatása lehet. Mindez olyan időszakban történik, amikor a bankok is elkötelezettek a növekedés gyorsításában – tette hozzá a főtitkár.

magyaridok.hu