Április 20-án lehet az országos pedagógussztrájk
Hétfőn nem sikerült megállapodni a kormánnyal a még vitatott kérdésekben, ezért megkezdik az előkészületeket a munkabeszüntetésre.
2016. április 5. 13:00

Hétfőn nem sikerült megállapodni a kormánnyal folytatott hétórás tárgyaláson a még vitatott kérdésekben, ezért megkezdik az előkészületeket a munkabeszüntetésre. Erre a sztrájkbizottság három szervezetének testületei megadták a felhatalmazást kedd délelőtt - jelentette be Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, aki jelezte: döntésükről tájékoztatták kedden Orbán Viktor miniszterelnököt is.

Galló Istvánné megismételte a sztrájkbizottság követeléseit. Ezek közé tartozik az állami intézményfenntartó központ átszervezése, feladatainak meghatározása oly módon, hogy az biztosítsa a köznevelési intézmények szakmai, gazdasági és munkáltatói önállóságát.

Az iskolában pedagógus munkakörben alkalmazottak kötelező óraszámát szerintük heti 22 órában kell meghatározni, valamint követelik, hogy a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők részesüljenek havi rendszeres, keresetükön felüli többletjuttatásban, függetlenül attól, hogy milyen intézménytípusban dolgoznak. A költségvetés tárgyalásakor ugyanakkor generálisan is kell foglalkozni az érintettek bérhelyzetével - mutatott rá. Álláspontjuk szerint meg kell teremteni továbbá annak feltételeit, hogy az intézményvezető minőségi munkavégzésért járó minőségi bérpótlékkal ismerhesse el az átlagon felüli munkateljesítményt.

Kérdésre válaszolva elmondta: a tankönyvpiacot a kormány továbbra sem kívánja "feloldani", s bár bizonyos elmozdulás van a tanulók terhelése területén, javaslatukat nem fogadta el a kormány arról, hogy mivel a feltételek nem adottak, a mindennapos testnevelés csökkenjen heti három órára. Azt sem fogadta el a kormány, hogy a hit- és erkölcstan fakultatív formában legyen tanulható a jövőben - tette hozzá. Megjegyezte: ezekről tovább kívánnak tárgyalni, sztrájkot a fenti négy pont miatt indítanak. A sztrájk megszervezéséről és a menetéről kedden teljes forgatókönyvet küldenek ki az intézményeknek.

A PSZ elnöke a még elégséges szolgáltatásokról azt mondta: minden tankerületnél egy intézményt kell kijelölni, ahol vigyáznak majd a tanulókra, és biztosítják nekik az étkezést is. Az önkormányzati fenntartású óvodákra ugyanez vonatkozik. A felügyeletet azok látják el, akik nem vesznek részt a sztrájkban, ilyenek biztosan lesznek - közölte. Kérdésre kitért arra is: az elkövetkező hét nap alatt lesznek további tárgyalások a kormánnyal a sztrájktörvény alapján.

Szólt arról, hogy az egyik követelésük az volt: a Közoktatás-politikai Tanácsot hozzák ismét létre. Abban megállapodtak, hogy kell egy olyan testület, ahol szakszervezetek, szakmai szervezetek, szülők, diákok, valamint az egyházi és alapintézmények képviseltetik magukat. A Tanítanék mozgalom április 15-i akciójáról elmondta: szerdára a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével (PDSZ), a mozgalommal és a civil szervezetekkel egyeztetést terveznek. Hozzátette: a PDSZ kétórás figyelmeztető sztrájkját még nem hirdették meg, a még elégséges szolgáltatásokról a tárgyalások nem kezdődtek el.

Megjegyezte: e napon van az első osztályosok beíratása, április 16-án pedig a holokauszt-emléknap, ami szombatra esik, tehát valószínű előző nap tartják meg a megemlékezéseket. Hozzátette: azt a tájékoztatást kapták Mendrey Lászlótól, a PDSZ elnökétől, hogy ha egynapos sztrájkot hirdetnek, ahhoz a PDSZ csatlakozni fog.

hirado.hu - MTI