Bereczky Csongor: a diákok láthatják kárát Pukli tevékenységének
A diákok és az iskolai munka látja leginkább kárát Pukli István és az általa vezetett Tanítanék mozgalom tevékenységének.
Utoljára frissítve: 2016. április 6. 22:07
2016. április 6. 21:02

Ezt mondta a Híradónak Bereczky Csongor, a Teleki Blanka Gimnázium egykori tanára. Az angoltanár március vége óra nem tagja az iskola tantestületének. Azért különböztek össze Puklival, mert a tanár nem értett egyet a pedagógustüntetések során Pukli István nézeteivel és ennek hangot is adott. Pukli, mint az Gimnázium igazgatója ezután úgy látta: jobb is lesz, ha Bereczky Csongor benyújtja felmondását. A szülők petícióban követelik: Pukli helyezze vissza az angol tanárt pozíciójába.

Az elmúlt hetekben szakmai helyett egyre inkább politikai üggyé vált Pukli István és az általa vezetett Tanítanék mozgalom tevékenysége - erről beszélt az M1-nek a Teleki Blanka Gimnázium egykori angoltanára.

Bereczky Csongor szerint ugyanakkor ennek a diákok és az iskolai munka látja leginkább kárát.

„Igazgatónak jó volt egészen addig, amíg felelősséget vállalt a tanárokért és a gyerekekért, ez most szerintem felelőtlenség, amit csinál” – fogalmazott Bereczky Csongor.

Pukli István a március 15-i tüntetésen azt követelte: a köztársasági elnök és a miniszterelnök kérjen bocsánatot, majd hozzátette: ha követelésük nem teljesül, akkor a Tanítanék mozgalomhoz csatlakozott tanárok munkabeszüntetéssel tiltakoznak.

„Én ezt nagyon veszélyes kijelentésnek tartottam, és megkérdeztem tőle, hogy lehet, hogy őt valaki megvédi, de ki véd meg bennünket, ki védi meg a gyerekeket?” – mondta Bereczky Csongor, aki egy héttel később, egy értekezleten adott hangot kifogásának.

Egyebek mellett nehezményezte, hogy Pukli István nem egyeztetett a tantestülettel a polgári engedetlenség meghirdetése előtt, és kifogásolta azt is, hogy az igazgató miatt túlzott médianyilvánosságot kap a Teleki Blanka Gimnázium.

Bereczky Csongor a felmondást is kilátásba helyezte. Pukli azt válaszolta: ebben az esetben hiteltelenné vált, és az lenne a legjobb, ha beadná felmondását.

Ő megtette, Pukli István pedig aláírta.

„Az igazgató úr azt mondta, hogy én egy hazugságokra épülő, jól felépített beszédet mondtam és hiteltelen vagyok miatta, és hogy megpróbáltam őt megalázni a kollégák, illetve a tantestület előtt és tényleg az lenne a legjobb, ha felmondanék” – mesélte Bereczky Csongor.

A Teleki Blanka Gimnázium diákjainak szülei petícióban kérik a tankerület vezetőjét: helyezzék vissza az angoltanárt a pozíciójába.

Az egyik szülő azt mondta: attól tartanak, hogy Bereczky Csongor felmondását továbbiak követhetik.

„Érettségi előtt két hónappal egy nagyon jó tanárt veszített el a gimnázium el, és nagyon félünk attól, hogy esetleg egy lavinát fog az ő távozása beindítani és szintén több hasonlóan jó, elismert tanár fog távozni az iskolából” – fogalmazott a szülő a Híradónak.

Az ügyben az M1 kereste Pukli Istvánt.

Egyebek mellett azt szerették volna megtudni, hogy igazgatóként milyen szakmai szempontok vezérelték, akkor amikor javasolta a felmondást Bereczky Csongornak, és ez hogyan szolgálja a diákok érdekeit, Pukli István azonban sem telefonon, sem írásában nem kívánt válaszolni.

Bereczky Csongor úgy véli, Pukli István mozgalmát a politika hatja át. Szerinte ezt az is bizonyítja, hogy rendre megjelennek politikusok a pedagógusok rendezvényein, ezzel ingyenkampányként használják az oktatás ügyét.

25 tanár felmondott

Egy másik volt Teleki gimnáziumos pedagógus arra hívta fel a figyelmet, hogy Pukli István regnálása óta a 45 fős tantestületből több mint 25-en távoztak már - közölte az M1 Híradója.

* * *

A Híradó kereste Pukli Istvánt az ügyben, aki nem akart nyilatkozni. A hvg.hu-n a témában megjelent cikkhez azonban hozzászólt, azt írta, Bereczky Csongor megzsarolta egy nevelőtestületi értekezleten, hogy "felmond, ha nem lépek vissza. Mondtam neki, hogy akkor menjen. Felmondott, de azonnal el akart menni, így közös megegyezés lett belőle. Nincs munkáltatói jogköröm, ezért nem írhattam alá, csak támogattam". Hozzátette: mondta a tanárnak, hogy óriási hibát követ el.

M1Híradó, MTI
  • Hadházy Ákos körül elfogyott a levegő
    Már a baloldal sem kér a botrányhősből, aki egyéniben mindeddig csúfos kudarcot vallott, csak listáról jutott be az Országgyűlésbe.
  • 340 millió keresztényt üldöznek a világon
    Drámai kép rajzolódik ki az Open Doors keresztény emberi jogi szervezet tavalyi évet áttekintő jelentéséből, melyet január 13-án mutattak be az olasz képviselőházban.
  • Armin Laschetet választották meg a CDU elnökének
    Armin Laschet, Észak-Rajna–Vesztfália miniszterelnökének győzelmét hozta a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tisztújító, online kongresszusa. Laschet borítékolhatóan CDU-elnök lesz, ám közel sem biztos, hogy ő váltja majd Angela Merkelt a kancellári székben az őszi szövetségi parlamenti választásokat követően.
MTI Hírfelhasználó