Magyarázza a támogatásokat az Eurocontact
Az osztrák cég eurómilliókat juttathatott el az MSZP-nek és az SZDSZ-nek
Az Eurocontact neve nem ismeretlen Magyarországon; 2006-ban, majd 2008-ban is fontos témaként foglalkozott az osztrák sajtó azokkal a felvetésekkel, hogy a Strabag építőipari konszern egyes magyar pártokat „pénzadományokkal” segített.
2016. április 7. 08:27

Először a Die Presse, majd a Profil című magazin számolt be arról: a Strabag az Eurocontact nevű cégen keresztül kapcsolatokat keresett az MSZP és az SZDSZ vezetésével és pártpénztárnokaival, hogy az osztrák cég javára befolyást gyakoroljanak a különböző építési megbízások odaítélésekor. Így 2004-ben a Strabag az Eurocontact nevű PR-ügynökségen keresztül 15 millió eurót (3,5 milliárd forint) juttatott el az M5-ös autópálya építésének idején az MSZP-hez.

A Strabag akkor annyit ismert el, hogy a 15 millió eurós jutalékot ötéves időszak alatt végzett tervezői, szakértői és akvizíciós tevékenységért fizette ki az Eurocontactnak. Hans-Peter Haselsteinernek, a Strabag tulajdonosának a kifejezett kívánsága pedig az volt, hogy az Eurocontact honoráriumának egy részét „a magyarországi politikai demokrácia támogatása érdekében pártközeli egyesületeknek és intézményeknek adományozza”.

A Profil írása szerint amikor Medgyessy Péter kormányfő 2003 novemberében a 4-es metró építésébe az oroszokat akarta bevonni, az Alexander Zach  és Zoltán Aczél által vezetett Eurocontact PR-ügynökség a következő üzenetet küldte el faxon Hans-Peter Haselsteinernek: a budapesti liberálisok úgy látják, a játéknak még nincs vége.

2003. november 5-én aztán Kuncze Gábor találkozott Bécsben Zachhal és Aczéllal – írta az osztrák lap. November 24-én Aczél az általa korábban vezetett bécsi Liberális Intézet nevében átutalt 93 ezer eurót (21 millió forintot) az SZDSZ-nek. Négy nappal később Kuncze Gábor levélben köszönte meg a nagyvonalú támogatást, amely „lehetővé teszi a liberalizmus eszméjének további terjesztését Magyarországon”. A Profil azt is megírta, hogy egy korábbi juttatást, 11 millió eurót az MSZP és az SZDSZ „8:3 arányban” osztott szét. Az osztrák újság a Fideszt is megvádolta, amit Szijjártó Péter mint a párt szóvivője visszautasított.

Az Index cikkére tegnap rövid időn belül reagált az Eurocontact. Állításuk szerint a portál cikke súlyos tévedéseket és rágalmakat tartalmaz. Közleményükben elismerték, hogy a bécsi Eurocontact Public Affairs GmbH cég valóban kötött tanácsadói szerződést az Alstom-csoporttal a budapesti metrótender ügyé­ben. Állításuk szerint az egy szokásos tanácsadói szerződés volt, amihez hasonlót az Alstom 2001 és 2010 között világszerte több százat kötött angliai irodáján keresztül, amelyeket a hatóságok által is igazoltan teljesítettek is.

A Strabaggal kapcsolatban az Eurocontact azt írta: a kizárólag választási kampányok idején újra és újra elővett ügyet az osztrák hatóságok szintén több évig vizsgálták, majd az Osztrák Legfelső Bíróság 2013 augusztusában jogerősen lezárva az ügyet, azt állapította meg, hogy nem történt bűncselekmény.

magyaridok.hu
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Főváros: hová tűntek a sok milliárdos pénztartalékok?
  Tarlós István a fővárosi pénzekről: nem igazán érthető, hova tűnt a rengeteg tartalék. 2019. december 31-én 160 milliárd forint értékpapír és 40 milliárd pénzmaradvány volt a főváros kasszájában
 • A Dunakanyar lovasai
  Szentendrén és környékén egyre több a lókedvelő, egyre többen foglalkoznak lótartással; van, aki csupán hobbiból, van, aki hagyományőrzés és van, aki lovagoltatás céljából.
 • A kormány célja, hogy megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot
  A kormány célja, hogy szeptember 30-áig megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot, és csaknem háromezer új hely megteremtésével felszámolja a börtönbizniszt - fogalmazott az igazságügyi miniszter hétfőn Veszprémben, tíz büntetés-végrehajtási intézet új épületszárnyainak közös átadórendezvényén.
MTI Hírfelhasználó