Rétvári: felére csökkent a várólisták hossza
Felére csökkent az utóbbi években a várólisták hossza, szemben a 2010 előtti esztendőkkel, amikor a listák egyre növekedtek.
2016. április 10. 09:20

Ezt közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Az államtitkár felidézte, hogy "az örökölt tarthatatlan állapotok" rendezése céljából az Orbán-kabinet 2012 júliusában bevezette az egységes országos intézményi várólista-nyilvántartást.

Jelenleg 35 ezer beteg található várólistán, míg másfél-két évvel korábban még 77 ezren szerepeltek ott - jelezte, hozzátéve: a leggyakoribb beavatkozások a térd-, illetve a csípőprotézis, a gerincstabilizáló, valamint a szürkehályog-operációk.

Kitért arra is, a rendszer indulásakor az volt a cél, hogy a várakozási időt az Európában megszokott mértékre szorítsák vissza.


Több ütemben biztosítottak többletforrásokat: míg 2013-ban 786,5 millió forint állt rendelkezésre a költségvetésben a feltorlódott műtétek mielőbbi elvégzésének elősegítése céljából, 2014 végén 1 milliárd forintot juttattak egészségügyi intézményeknek. 2015-ben 5 milliárd forint ráfordításnak köszönhetően apadtak tovább a várólisták - mutatott rá Rétvári Bence.

Megjegyezte: a tavalyi beavatkozásnak köszönhetően csökkent az átlagos várakozási idő, és a kormány idén újabb 5 milliárd forintot biztosít a program folytatására.

Rétvári Bence szavai szerint a 2016. évi forrás 12-13 ezer többletműtét elvégzését teszi lehetővé, a többlet célja, hogy kisebb műtétek esetén a várakozási idő ne haladja meg a 2-3 hónapot, de a nagyobb ízületi műtétek is fél éven belül elvégezhetőek legyenek.

Az államtitkár hozzátette: a szakmai berkekben is elismert várólista-csökkentési program eredményességét jól mutatja, hogy összességében 2012 óta megfelezték a várólistákat.

Tavaly óta az OEP honlapján elérhető azon kórházak listája, amelyek még szabad műtéti kapacitással rendelkeznek, ezzel is hozzájárulva a máshol túl hosszúra nyúlt sorok ledolgozásában.

A program keretében eddig több mint 15 ezer beteg vállalta, hogy nem a területileg illetékes kórházban végezteti el a műtétjét, így ők a vártnál korábban kerülhettek sorra.

Ez esetben lehetőség nyílik az utazási költségek megtérítésének igénybevételére, indokolt esetben egy kísérő számára is, ezt a várólista-csökkentési programban részt vevő több mint 15 ezer beteg közel 10 százaléka igényelte eddig, és a program előrehaladásával az igénybevevők száma folyamatos emelkedést mutat - fejtette ki a parlamenti államtitkár.

Mint mondta, egy évtizedes probléma felszámolása felé haladnak. További cél, hogy még rövidebbek legyenek a várólisták, a magyar betegeknek a lehető legkevesebb időt kelljen várakozással tölteniük - fogalmazott Rétvári Bence.

mti
MTI Hírfelhasználó