Félmillióan a vasárnapi pihenőnap mellett
Nem az áruházak nyitvatartási rendje, hanem a növekvő lakossági jövedelmek határozták meg a kiskereskedelmi forgalom emelkedését az elmúlt időszakban. A folyamatos bővülésben a kötelező vasárnapi pihenőnap bevezetésével nem érte veszteség a piaci szereplőket. Ezt vitatja meg mai ülésén a kormány.
2016. április 11. 09:19

A forgalmi adatok és az elmúlt időszak foglalkoztatásról szóló statisztikái is azt igazolják: semmilyen káros következménnyel nem járt a kötelező vasárnapi pihenőnap egy évvel ezelőtti bevezetése a kiskereskedelemben, ellentétben azzal, mint amire a rendelkezés ellenzői korábban számítottak. A kormány ma tárgyalja részletesen a nyitvatartási szabályok változását rögzítő törvény hatásait mind nemzetgazdasági, mind szociális szempontból.

Az értékeléskor a Magyar Idők értesülése szerint azt is számításba veszik, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján kiemelkedően jó, 5,6 százalékos növekedéssel járó évet zárt tavaly a magyarországi kiskereskedelem. A zárvatartásról szóló törvény 2015. március 15-i hatálybalépésétől a boltokban eladott áruk mennyisége, illetve a teljes ágazat teljesítménye folyamatosan nőtt, miközben a fogyasztói szokások átalakultak, az átlagos költés emelkedett.

A napi fogyasztási cikket értékesítő boltok piaci részesedése tekintetében történt kisebb átrendeződés a vasárnapi bezárás hatására: a 401–2500 négyzetméter méretű üzletek piaci részesedése egy százalékkal nőtt, míg a 2500 négyzetméter feletti üzleteké ugyanennyivel csökkent az elmúlt évben.

A forgalom tehát nem veszett el, inkább átvándorolt a nagy egységekből a kisebb egységekbe úgy, hogy a számottevő fogyasztásbővülésben valamennyi piaci szereplő növelte eladásait. Az adatok tükrében immár az is látszik, hogy a 51–200 négyzetméter közötti alapterületű kisebb üzletek piaci részesedését sem érintette hátrányosan a szabályozás.

A gazdasági folyamatok azt erősítik, hogy a kiskereskedelmi bővülés idén is folytatódik, vagyis a vasárnapi zárvatartásnak ezután sem lesz a növekedést gátló hatása.
A kormány arról is tájékoztatást kap ma, hogy nem volt igazuk azoknak, akik azzal riogattak, tömeges elbocsátások lesznek a boltzár következtében. A kiskereskedelem volumenindexének növekedésével a területen alkalmazottak száma ugyanis bővült.

A 4 főnél többet alkalmazó vállalkozások esetén 2015-ben 1,8 százalékkal többen dolgoztak a kiskereskedelemben, mint az egy évvel korábbi időszakban. A vasárnapi pihenőnap bevezetése után, 2015 áprilisa és 2016 januárja között háromezerrel nőtt a területen dolgozók száma.

Éves alapon tehát a vasárnapi nyitvatartás korlátozása mellett is növekedett a bolti alkalmazottak tábora, miközben továbbra is jelentős, a 2016. március 20-i állapot szerint 6363 a be nem töltött üres álláshelyek száma. Eszerint a kereskedelmi vállalkozások inkább létszámhiánnyal küszködnek.

Magyar Idők
  • Javuló járványügyi adatok: az oltások hatása közrejátszik
    A javuló járványügyi adatokban már az oltások hatása is közrejátszik, a vakcinák iránt egyre nő a lakosság bizalma és igénye - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.
  • Nemzetközi hadgyakorlat hazánkban
    Sándor Tamás, a Magyar Honvédség Parancsnokságának különleges műveleti szemlélője kedden Budapesten, a Magyar Honvédség hadikikötőjében tartott sajtótájékoztatón elmondta: a "Black Swan – Fekete Hattyú – 2021" gyakorlat egyik célja, hogy a Szolnokon kialakítandó regionális különleges műveleti parancsnokság elérje a "kezdeti műveleti képességet".
  • Az esti kijárási tilalom nem szűnik meg
    A teraszok és kerthelyiségek nyitásával az esti kijárási tilalom nem szűnik meg - hívta fel a figyelmet a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó