"Nekünk is jár a szabad vasárnap" - háborognak a tescósok
A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke a hirado.hu-nak nyilatkozva kiemelte, hogy elképzeléseik szerint a törvény elfogadása után azonnal visszaáll a vasárnapi nyitva tartás. Az üzletek egymással versenyezve igyekeznek minél előbb kinyitni és a vasárnapi nyitva tartásra visszaállni.
2016. április 11. 15:30

Sáling József megjegyezte, hogy pénteken még ígéretet kaptak arra vonatkozóan, hogy egyeztetések előzik majd meg ezt a döntést, erre azonban nem került sor.  Hozzátette, hogy további feszültségeket fog ez okozni a munkavállalók körében, ugyanis a létszámhiány továbbra sem megoldott kérdés.

Az elnök elmondta, hogy a kormány a boltzár eltörlésével gyakorlatilag a megemelt vasárnapi pótlékot is eltörölte, vagyis visszaállította a korábbi 100 százalékról, 50 százalékra.

Nagyjából százezer embert érintett az országban, ennyi munkavállaló dolgozott vasárnap.

Sáling József úgy fogalmazott, hogy közel 2500 kisvállalkozás ment tönkre többek között az online kassza és a vasárnapi bolt bezárásnak köszönhetően. Szerinte ezek a vállalkozások már nem tudnak visszaerősödni, talpra állni.

Kiemelte, hogy a nagyobb multiknál inkább átszervezéseket okozott az új szabályozás.

A Facebookon lévő „Tescósok” zárt csoportban sok alkalmazott sérelmezi a kormány bejelentését. Többek felháborodásuknak adtak hangot amiatt, hogy visszatérhet a vasárnapi nyitva tartás.

KDFSZ: Ez döbbenetes

Pénteken még arról volt szó, hogy megvizsgálják a helyzetet, ehhez képest ma 11.30-kor bejelentették a döntést és az egészet visszacsinálnák úgy, ahogy tavaly március 15-e előtt volt. Ez egy óriási fordulat, ez döbbenet – mondta Bubenkó Csaba a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke.

„Utcai megmozdulás vagy sztrájk is lehet”

„Nagyon nagy felháborodás van a dolgozók körében. Sok munkavállaló hívott, hogy valamilyen lépést kell tenni, mert nem értenek egyet a döntéssel. Akár utcai megmozdulás vagy sztrájk is lehet” – nyilatkozta Bubenkó Csaba, aki arról is beszámolt, hogy kevés alkalmazott van, így a meglévő dolgozóknál sérülhet a pihenőidő kiadása.

hirado.hu
  • Javuló járványügyi adatok: az oltások hatása közrejátszik
    A javuló járványügyi adatokban már az oltások hatása is közrejátszik, a vakcinák iránt egyre nő a lakosság bizalma és igénye - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.
  • Nemzetközi hadgyakorlat hazánkban
    Sándor Tamás, a Magyar Honvédség Parancsnokságának különleges műveleti szemlélője kedden Budapesten, a Magyar Honvédség hadikikötőjében tartott sajtótájékoztatón elmondta: a "Black Swan – Fekete Hattyú – 2021" gyakorlat egyik célja, hogy a Szolnokon kialakítandó regionális különleges műveleti parancsnokság elérje a "kezdeti műveleti képességet".
  • Az esti kijárási tilalom nem szűnik meg
    A teraszok és kerthelyiségek nyitásával az esti kijárási tilalom nem szűnik meg - hívta fel a figyelmet a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó